beküldve: 2010-08-27 10:43:00
(#3406) Válasz vadooc (#3403) üzenetére
Travis
[ Rászokóban ]
Pedig jelenleg ezekkel a "neverending" sorozatokkal lehet a legjobban szerepelni a piacon, ez mutatja jól, hogy a pár éve még folyamatosan újdonságokat hozó és lelkes kiadók közül mostmár csak a Mangafan képes a sorozataik új részeit kiadni, a többiek csak a mély vízben kapálóznak. Vagy szerinted a Vad Virágok, a Mangattack vagy a Delta olyan kiváló helyzetben van? Aki szerint igen az menjen szemészetre.

És az, hogy a Mangafan kockáztad az nyilvánvaló, ha az ilyen sorozatokat tűzi ki kiadni (de még egy rövidebb Hellsing, vagy Death Note is ilyen) rendben van, örül a kiadó, de mégjobban örül a vásárló, a rajongó, de ezek a mangák nagyobb licenszel rendelkeznek mint társaik, sokkal többe kerül, mint pl. egy koreai manhwa, vagy egy oel manga forgalmazása (hogy a "többiek" kínálatába is belenézzünk), és ez több okból is lehet, leginkább azért, mert ezek a sikeresebb/ismertebb mangák külföldön, és minő véletlen, itthon is ezeknek van a legnagyobb felvevő piaca, hála annak is, hogy ezek anime verzióit vetítik folyamatosan a TV-ben, addig amíg meg nem őrülünk miatta és leugrunk a háztetőről, vagy épp a vonat alá fekszünk...

Szóval lehet, hogy belebuknak évek múlva, hiszen a piac, a vásárlók, a felvevőkör is változik, változnak az igények, még egy olyan helyen is mint akár Japán, de nálunk különösképpen, mivel egyébként sincs kellően nagy piaca a mangáknak/animéknek. Pl. a Naruto is, hiába itthon is az egyik "leghájpoltabb" (hogy ilyen szavakkal éljek) sorozat a mai napig, kicsitsem tart már ott ahol mondjuk több mint 3 éve a manga első kötetének megjelenésekkor. Magam sem hiszem, hogy még sokáig kifogja bírni, akármennyire is visszacsappant a piac, lesz egy pont aholl már a Mangafan sem fogja megvenni a köteteket és lefordítani, mivel már nem hoznának vissza annyi pénzt. De a legjobb példa erre az InuYasha.

A lényeg, hogy akármennyire is kockázatos dolog, az élő példának látva a hazai piacot, ebből lehet jelenleg legjobban fennt maradni a vizen, ha nem akarunk elsüllyedni. És nem akarunk, ezt nagyon jól tudja a Mangafan is.

Egyébként erről a hazai helyzetről és az ilyen mangákról már volt pár oldallal korábban egy gondolatmenetem, nézd vissza, ha ezután még nem békültél ki a tényekkel.

Végezetül: Nem tudom milyen a hazai anime piac, de mondhatjuk, hogy hasonló cipőben van már évek óta, mint amilyenben most a magyar manga piac. Mondjuk az animék forgalmazása abban tér el egy mangától (de ez lehet akár egy film-köny párhuzam is), hogy ez előbbit akármilyen nyelven, főleg magyarul is, le lehet illegálisan tölteni. "Me há ingyé jób meg mé is fizetnék én érte, ha nem vágyok én hüje" gondolatmenet a mozik, dvd-k, játékok stb. visszaszorító ereje, hogy életképes legyen. Míg a mangák hiába olvashatók neten angolul, meg akár megveszi külföldről az ember ezerésegy nyelven, itthon, magyarul csak ilyen formában érhető el, legalábbis, ha valamilyen okoska közzéteszi a neten akkor hamar rátudnak szállni a szerzői jogok miatt. Nem véletlenül kerültek le a magyar fordítások, mikor beütött a manga a piacra.
Mondjuk ebből a szempontból könnyebb dolga van, és mehetne jobban is az eladási mérce, de a további sok-sok ok van, amit még egy kaidó sem tud helyrehozni, pl. "nem tudni olvasni, ezért inkább TV-n, gépen nézni, de akkor is inkább letölteni és/vagy kiírni, dehogy venni boltban" féle aberáltságok.
 
..the Kombat is Reality, your fate is a finality, I never use Babalities, that's just not my mentality.