szerintem meg tiszteletben kellene tartani h vkinek az igényesség az az ha a hepburn féle átírást alkalmazzák. sorry, ez a véleményem! most idejöhet tőlem akármennyi magyar Nobel-díjas író és mondhatja azt h a magyaros átírás a jó akkor sem fog megváltozni a véleményem! mert szerintem, nekem, az én meglátásom szerint meg a hepburn! igenis akadájoz az olvasásban a magyaros átírás ENGEM. ez van. de örülök neki h nagyon sok ember van a világon (akár a környezetembe is) akik egyetértenek azzal h a magyaros átírás hiba volt!
Nos...
Lehet, hogy neked nem tetszik a magyaros átírás, de azt ne mond, hogy nem az a helyes és az igényes, mert nem lesz igazad. A véleményed az ugye magánügy, tehát neked tetszhet a Hepburn, és ezt el is mondhatod, de attól még az nem lesz helyes. Amíg a környező szöveg magyarul van, addig a japán szavak átírásánál a magyaros átírás lesz a helyes, lásd a már hivatkozott A magyar helyesírás szabályait.
Hogy egy plasztikus példát hozzak: tegyük fel, hogy van egy építési szabályzat, ami szerint a házakat hogyan kell felépíteni. Ebben szerepel, hogy a külföldön divatos építészeti megoldásokat hogyan kell használni. Ha te ettől eltérően építed fel a házad (mondjuk ahogy Amerikában...), akkor attól még, hogy neked meg n darab haverodnak sokkal jobban tetszik, mintha szabályosan épült volna, de ettől a házad még helytelen lesz az építési szabályzat szempontjából...
Remélem, így már világos, mi a probléma
Remélem, így már világos, mi a probléma
Az, hogy téged akadályoz a helyes átírás: felettébb sajnálatos. Gondolom ez a klasszikus szubkultúrás attitűd, hogy az ínséges időkben ezt szoktad meg*. Talán itt lenne az idő váltani az igényesség felé...
*:
Egy másik példa. Eddig csak nyers marhahús volt, különböző kétes küllemű kifőzdékben, szaniolpapírba csomagolva. Most nyílt néhány étterem, ahol kulturált körülmények között fogyaszthatsz, tányérról, a húst megsütötték, és tisztaság van. Ezek után te visszasírod a nyers húst, a koszt és a szaniolpapírt... Kövezzetek meg, ha értem...
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."