beküldve: 2012-03-02 18:21:24
(#4292)
LoonyLuna
[ Új arc ]
umm, még hozzátennék annyit, hogy sima, A/4-es, "tecsós" nyomtatópapírt használok, mind a vázlatoknál, mind a kihúzásnál. (Valójában a vázlatot húzom ki, aztán mehet a scannerbe.)
A tintás kihúzáshoz redisztollat használok, és az nem szedi fel a papírt, csak ha tényleg "állat módjára" rányomom. A hegyek és a szár is olyan 2-300 Ft-ba kerülnek...(Redisztollnál a hegyes hegyűt használom, nem a korongos hegyűt.) Vannak viszont olyan redisztoll (vagy van, aki grafikus tollnak hívja), amik "mindkét irányba húzhatók". (Aki használt már ilyet, biztos tudja, miről beszélek). Na, szóval sztem ez nagy átverés, mert EZ az a hegy, ami felszedi a papírt, valamint annyira "beszántja", hogy a cérnavékonyra húzott vonal egyszerűen szétfolyik. (Mint pl mikor egy filctollat sokáig tartasz egy pontban...)
Na, szóval nem kell se a lapra, se a tollra vagyonokat költeni, legalábbis aki nem teheti meg, azoknak ez biztos jó hír. :) Az a papír, amit használok, tökéletesen megfelel a célnak, mivel sok mindent úgyis a a gépen csinálok meg. A tinta sem áztatja át, (még akkor sem, ha ecsettel jó sokat rákenek), a scanner is szépen "beviszi" a gépbe.
Persze, aki megengedheti magának, vegye mindenből a legjobb minőségűt, meg ajánanám Scott McClaude könyvét, a "Képregény mestersége" című művet, nagyon sok hasznos tipp van benne, mind a kezdő, mind a haladó képregényrajzolók számára. (Nem annyira drága könyvről van szó...)
Még annyit, hogy aki kezdő, és még csak próbálgatja, hogy melyik tachnika áll legközelebb hozzá, azoknak ajánlom, hogy ne a legdrágább termékeket vegyék, mert ha nem jön be, akkor csak ott fog porosodni a fiókban. Én pl a csőtollal jártam így, hiába vettem meg, igaz, megtanultam "bánni" vele, de mégsem használom, mert van ami jobban kezemre esik.
Egy ismerősöm pedig semmi áron nem akar lemondani a golyóstollas(igen, egyszerű golyóstoll!) kihúzásról, pedig végigpróbálta az összes eszközt, amit ajánlottam neki. Én is kipróbáltam, és azt kell mondjam, tényleg nagyon szépen lehet vele dolgozni. Talán csak beidegződés, hogy "mindent rendeltetésszerűen kell használni", de aztán visszatértem a redisztollhoz, és máig azt használom.
Tyű, de szép hosszúra sikeredett megint...