beküldve: 2008-05-19 10:05:34
(#176)
Csaba
[ Szerkesztő ]
A Naruto topikban kirobbant árvitához: nem akartam ezt leírni, mert nem szeretem a síró kocsmáros szerepét, de túl sok a tévképzet.
Az ugye világos, és többen említették, hogy nyugatabbra ugyanezek a DVDk (pl. FMA) 2500-tól 5600+ Ft-ig terjednek (Japánban még ennél is sokkal magasabb, de az más tészta). Az is világos, hogy ezek a nyugati keresetekhez vannak szabva. Csakhogy: a jogtulajdonost, aki eladja a filmeket Magyarországra, a legkevésbé sem érdekli, hogy itt milyenek a kereseti viszonyok. "Csóró az ország? Minek akkor szinkronos DVD?" Mi ugyanakkora jogdíjat, és előleget fizetünk, mint a Revelation, aki 5600-ért adja Angliában a DVD-t, és veszik, mint a cukrot. A különbséget nekünk kell kigazdálkodni, okos gyártással, kevés emberrel, és sorolhatnám (és közben még meg is kell győzni a jogtulajt, hogy van értelme eladni a jó sorozatokat itthonra). Még azt is meg tudjuk oldani, hogy több extra legyen rajta, mint az angol változaton (a későbbi lemezeken már lesz pl. Crazy Metal extra, ami a TVben sem volt). Mellékszál: elmondjam, hogy a Tesco milyen feltételeket kényszerít a kiadókra? Angliában több lánc is van, nagyobb a kiadók mozgástere, idehaza a Tesco a király, és mindenki azt csinálja, amit ő mond. El lehet képzeli a jutalékát... egy vicc.
Egyszóval ez is úttörés, a minőségi animekiadás irányába, rendes szinkronnal, érdekes extrákkal, a lehető legalacsonyabb áron. Elfogadom, hogy sokakanak még ez is sok; de, hogy pénzt akarunk kifacsarni belőle, az egyszerűen nem igaz. Iszonyat munka van benne, és ahhoz képest nagyon kevés pénz. Ha gazdagok akarnánk lenni, már rég nem ezt csinálnánk...
 
A szerkesztők élete nem csak játék és mese...