beküldve: 2008-07-30 22:51:49
(#1)
idk pls delete
[ True mangafan ]
Remélem senki nem kövez meg ezért a topikért.

Szerintme már kellett egy iylen topik, lévén hogy ez Japán legnézettebb animéje a mai napig, a movie is messze a legelső lett, még a shippu movie bevételének is durváán a kétszeresét hozta.

AZért az offtopicba tettem, mert itt az egész pokémon uiverzumról van szó: a játékokról, a TCG-ről, a GB/GBC/GBA/NDS játékokról, az animéről/mangáról.

bevezetésnek:

Mi is az a pokémon?


Egyszer volt hol nem volt, volt egy Satoshi Tajiri nevű kisfiú, aki bogarakat gyűjtött. Mikor pedig felnőtt a barátaival James Hanzatko-val és Yuusuke Santamaria-val megalapítottak egy játékvállalatot, a Game Freaket. Később Ken Sugimori isaboutp3.jpg csatlakozott(ő rajzolta a Pokémonokat). A 80-as évek elején a Sega játékkészítést hirdetett, amit Satoshiék megnyertek. Nem sokkal később megjelent az első videojátékuk a Quinty, amit a Namco kiadott Nintendo Famicomra. 91-ben Satoshi észrevette a Gameboyt(89-ben kezdték gyártani) és amikor megpillantotta a Link Cable-t akkor ötlött eszébe egy olyan játék, ahol szörnyeket foghat a játékos és elcserélheti egy másik játékossal. De a játék ekkor még nem készült el. Ezután Satoshi 6 évig dolgozott a nintendonak és megismerkedett Shigeru Miyamoto-val(a Mario, Zelda, Pikmin és Donkey Kong készítője). 1995-ben a Nintendo a csőd szélén állt, a videojátékok iránti érdeklődés visszaesett, és nem volt elég jövedelmező. Félő volt, hogy be kell majd zárni az egész céget, de ekkor megjelent Satoshi és bemutatta az új játékot: Pokemon Red és Pokemon Green Gameboyra.





aboutp4.jpgAz ötlet nagyszerű volt, és a Nintendo rögtön nekilátott a terjesztésnek. Ami még meglepőbb, hogy az emberek imádták. Vették mint a cukrot, így a Nintendo kikerült a pácból, és még annál is sikeresebb lett, mint volt. Nem beszélve a Game Freakről, akik úszkáltak a Pokémon sikerében. Hamarosan megalkották a játékok 3. tagját a Blue-t is, és a játék segítségeként megterveztek egy animesorozatot, amelyben eredetileg a főhős ugyanazokat a területeket és kalandokat éli át, mint a játékosok. Később a sztorit átdolgozták, így jobban eltért a játéktól és saját történetet alkotott. Az anime főhőse Satoshi lett(az amerikaik Ash névre keresztelték) és riválisa nem más mint Shigeru(Gary). Mondanom se kell kik után lettek elnevezve. Természetesen az anime is igazi siker sztori lett és a játék betört a külföldi piacra is. Először Amerikába. 96-ban kiadták a Red és Blue játékokat, ám a Green sose jelent meg angol nyelven.

Ezután természetesen évente jöttek a jobbnál jobb Pokémonjátékok, a mánia kezdett kiterjedni, rengeteg fajta manga(japán képregény) készült a témában. (a mai napra több mint 20 féle jelent meg hivatalosan, de a legtöbb csak a japánoknak elérhető).wpmg0hjo.gif

A játékgyártók felfedezték a Pokémon marketing értékét, és a plüssöktől a matricákig kezdve mindet gyártani kezdtek felhasználva a Pokémon széria szlogenjét "Gotta catch them all"("Getto Daze!" Azaz gyűjtsd össze, kapd el mind, vagy ahogy nálunk híres lett "Szerezd meg hát mind!"). Hamarosan a világ minden pontjára elértek a Pokémonok, de nem mindenütt fogadták őket örömmel. Voltak akik előítélettel néztek rá és csak spontán gyűlölték anékül, hogy ismerték. Egyesek a vallásra hivatkozva kiátkozták országukból, mások agresszióra hivatkoztak. (az utóbbi kettő a legviccesebb ellenérv, főleg, hogy a Pokémonban vér, halál, pornográf tartalom sose volt.)

Végül elértünk a jelenbe, a Pokémon láz már nem olyan erős, mint egykor volt. Egyedül japánban tartják magukat a legjobban. A külföldi országok, nem fordítanak rájuk akkora figyelmet, nem veszik a részeket, nem gyártanak annyi játékot. Pedig még mindig az egyik legnagyobb mánia a Pokémon. A mai napig rengeteg játékot készítettek, rengeteg mangát és az anime az egyik leghosszabb anime, amit adtak TV-ben(és még mindig nincs vége).

Forrás: bagszipoke
 
If only sorrow could build a staircase, Our tears could show the way, I would climb my way to heaven, And bring him back home again.