A tucatnyi fórumozó véleménye ugyanígy fontos, mert statisztikai minta. Mangarajongók vannak mindenhonnan. Akik kifejtették a véleményüket, azok beledobták magukat a mintába. én kb 6 különböző embert láttam hepburn-nek örülni, és hármat a magyarost javasolni. Így a statisztika szerint hepburnt szeretik, annak ellenére, hogy a nagyvilágban nincs nagy súlya.
Ezzel csak az a baj, hogy a fórum nem reprezentatív. Nem tudom, tanultál-e statisztikát. Ha nem, dióhéjban a lényeg: nem elég x emberből minden századikat megkérdezi a dologról, mert lehet, hogy éppen azt a tizet találod meg, akiknek B a véleménye, miközben a többi 9990 inkább A-t felelne. Vannak különböző tudományos módszerek a megbízható statisztika készítésére, melyek ismertetésétől eltekintenék (egyetemeken 1-2-3-stb félévig tanítják). Lényeg a lényeg: hogy a fórumozók a kérdésben véleményt nyilvánító szelete mit szeret/nem szeret, az a közösség egészének szempontjából irreleváns.
Persze az is elképzelhető, hogy teljesen véletlenül mégis reprezentatív a minta, de azért sanszosabb, hogy megnyerem a lottó ötöst - pedig nem is lottózom XD
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."