beküldve: 2008-08-25 22:56:26
(#206)
..,
[ True mangafan ]
Picit én is hozzászólnék a dologhoz:

Van egy unokahúgom, 3 éves múlt. A szülei (tesóm és a férje) szoktak venni mese DVD-ket neki, amin magyar népmesék meg ilyesmik vannak, mert azok -mint már említettétek- sokkal értelmesebbek, mint a külföldi majomságok.

Na de ez így önmagán vajmi kevés. Egy valami hiányzik: a mérték.
Ha leültetnénk egy három éves gyereket, hogy nézzen magyar népmesét és hagynánk, hogy bármikor nézze, akkor a TV rabja lenne, később meg mikor már végignézte az összes népmesés DVD-jét, akkor meg elkezdené nézni az amerikai zagyvaságokat. Egyszóval a gyerek teljesen elbutulna.

Kedvenc unokahúgom mindennap megnézhet X magyar népmesét és nem hisztizik, hogy többet akar (annak ellenére, hogy elég akaratos természetű), mert már a kezdetektől fogva így volt "kiporciózva" neki a "meseadag".

Ha nincs meg a mértéktartás, akkor az történik, mint haverom húgával, itt egy konkrét példa:
Haveromnál videózni akarunk, de a húga Minimaxozik. Jó, hát először erősködünk, de aztán megegyezünk vele, hogy megnéz X mesét, aztán mi videózunk. Jó, megnézi a meséket, megyünk, hogy nézhessünk filmet. erre elkezd hisztizni, bönbölni, az apja se tudja leállítani, aztán úgy viszik ki a szobából, mint Hannibal Lectert.
Nos ez a fentebb ecsetelt mérték hiányának következménye.