beküldve: 2009-01-31 16:43:08
(#899) Válasz Olvier (#898) üzenetére
Yaven
[ True mangafan ]
Úgy látom szép kis vitát sikerült kirobbantanom két nappal ezelőtt a kérdésemmel


Azaz...szép kis vita lett ebből
Az egyetlen kérdés az maradt: vigyek-e bunkósbotot a con-ra?? Na jó, csak viccelek. Light-imádatért nem jár még halálbüntetés Persze mi, akik ellene vagyunk, félhetnénk, mert ki biztositja nekünk, hogy nem mi leszünk a szükséges áldozat Kira eszméinek elterjesztésénél? *fél és elbújik a szekrényében*

Na de mivel tegnap már sajna nem jutottam géphez, most válaszolok az előző postokra.

Mariko: nekem is Kiráról pont a kommunizmus jutott az eszembe!

Aizen: Egy ember nem hozhat élet-halál kérdésekben döntést az egész emberiség felett! És ez nem az én véleményem, hanem egy alapvető dolog. Csak gondolj bele kérlek. Te mit éreznél, ha mondjuk megölnék a szüleidet, csak azért, mert valami rosszindulatú emberke felrakta az internetre a képüket, hogy gyilkosok? Az a baj evvel a halállistával, hogy nem teszi a tulajdonosát mindentudóvá. Tulajdonképpen aki a kezében tartja a rendőrséget, vagy a médiát, az azt hiresztel el, amit csak akar. És ha véletlenül a szerkesztőségben elcserélik a képeket, és nem egy gyilkost, hanem egy ártatlan embert öl meg Kira? Szerinted mit gondolna a család? Bosszúra szomjaznának, teljesen jogosan. Az igazság azt követelné meg, hogy kivizsgálják az esetüket és Lightot biróság elé állitsák és elitéljék.

Tulajdonképpen félelmetes, amit Light művel: hidegvérrel legyilkol egy rakás vadidegent. Persze nagyon elegáns az, hogy mindezt egy tollvonással intézi el, de attól még ugyanúgy öl, mint azok, akiket megölt -kivéve a rendőrök, FBI ügynökök, riporterek, ártatlanok.

Na most itt a nagy kérdés: mennyi áldozat kell egy jobb világ megteremtéséért? Ha csak számokban gondolkozunk; Light sok olyan embert ölt meg, akik "csak" egy embert gyilkoltak meg. Na de ő máris az FBI-ügynökökkel 12 ártatlant kivégzett! Akkor neki 12x akkora oka van arra, hogy meghaljon. És talán a lelke legeslegmélyén még ő is tudta, hogy nem igazságos, amit tesz, hiszen akkor nyiltan vállalta volna, hogy igen, ő Light Yagami most rendet tesz.

A követőinek sokasága valami isteni igazságszolgáltatásnak hitte Kira tetteit, de szerintem ha meglátták volna, hogy ez egy beképzelt, sznob 17 éves srác, hát eléggé lecsappant volna a népszerűsége (helyette kapott volna egy rakat sikitozó fangirlt ). Ezt Light is sejthette, ezért is tett meg mindent azért, hogy ne derüljön ki róla a dolog -többek között feladta az elveit és ártatlanokat ölt meg- na nekem ez inkább gerinctelenségnek, mint bátorságnak tűnik.

Meg már nem azért, de hogy akar egy jobb világot pusztulással létrehozni? Teljesen elvetemült ötlet, amit kitalált: gyilkoljunk meg több százezer (esetleg millió) embert, hogy megszűnjön a gyilkosság a világban! Hát sztem ez valahogy nem logikus Viszont, ha lett volna egy 'Let's make humans better Note', amivel a bűnözőket jobb útra lehetett volna tériteni, az oké. Bár iszonyat tré ez a név... (senki nem venne ilyen mangát, az tuti ).

Amúgy meg látom én, hogy nekünk nagyon különbözik, mind az igazságról, mind a bűnről alkotott véleményünk, a bűnösökről meg már ne is beszéljünk... Tudod én hiszek az igazságszolgáltatásban. Az emberiben is, de abba mindig becsúszhat hiba, az isteniben viszont méginkább hiszek, hiszen az az IGAZSÁG. Alapvetően én is azon a véleményen vagyok, mint Mugen, hogy a gyilkosság, az gyilkosság. Ha egy gyilkost ölsz meg, avval csak azt éred el, hogy te is lesüllyedsz a szintjére. Tényleg meg kell tenni minden tőlünk telhetőt, hogy kiirtsuk a bűnt a társadalmunkból, de azt nem úgy kell elérni, hogy megöljük a szerintünk bűnösöket! Inkább időt kell biztositanunk nekik, hogy átgondolhassák tetteiket -- a börtönben.

Különben is ki számit bűnösnek? Melyik az a bűn, amelyet ha már egyszer elkövettél, akkor az megbocsájthatatlan és pusztulnod kell? És csak azok számitanak bűnösnek, akiket elkaptak? Mert csak azokat tudta Kira megölni. És mi van azokkal, akik Light hatására váltak gyilkossá; a piti kis emberkékkel, akik kicsinyes bosszúból felrakták ellenségeik képét az internetre? Rajtuk ki itélkezik? Light biztos nem...

Különben is a cél nem szentesiti az
eszközt. Persze Light céljai is elég megkérdőjelezhetőek...képzel jük csak el, hogy a DN-al nem csak halált lehet osztogatni...akkor én biztos vagyok benne, hogy Kira nem ölt volna mindenkit meg. Igy viszont...rabolt, ölt, áthajtott a piros lámpán? Haljon meg mind! Kirának szenvedélyévé vált a gyilkolás, ráadásul a hatalom, amit VÉLETLENÜL kaparintott meg, teljesen elvette az eszét. Őt már nem az hajtotta, hogy igazság és béke legyen a világban, hanem hogy mindenáron megkaparintsa a hatalmat. (Volt még pár ilyen pszichopata a XIX. század történelmében és hát mind ugyanott végezték... )

L-ért meg én nem rajongok annyira. De van egy tulajdonsága, ami sokkal szimpatikusabbá teszi Light-nál: az, hogy tudja, hogy ő csak egy ember, tudja, hogy mi az amit még megtehet, de mi az, amit már nem. Misát is azért szeretik olyan sokat, mert emberi érzelmek vezetik arra, amit tesz.

Hell Girl c. animét amúgy ismered? Sztem nagyon tetszene neked, mert az is hasonló kérdéseket vet fel...igazán elgondolkodtató alkotás.

ÁÁÁ, és már megint egy iszonyatosan hosszú bejegyzés!! Elnézést kérek mindenkitől!