beküldve: 2009-02-05 14:12:09
(#933) Válasz Yaven (#921) üzenetére
alister
[ True mangafan ]
De azért mégiscsak L képviseli a jók oldalát és Light a rosszakét.
Azért ez nem ilyen egyszerű.
Niccolò Machiavelli ír erről A fejedelem című művében: "Az emberek cselekedeteiben... ...a végcélt kell tekinteni. Győzzön tehát a fejedelem, és tartsa fenn hatalmát, s eszközeit tiszteletre méltónak fogják ítélni, és mindenki csak dicsérni fogja; mert a tömeg csak a látszat és az eredmények után megy; a világon pedig csak tömeg létezik". Vagyis a a cél nem szentesíti az eszközt (ahogy azt előszeretettel állítják a félremagyarázók): az erkölcsileg jó cél nem menti erkölcsileg az erkölcsileg rossz eszközöket (amelyekkel azért L is jócskán élt), de a köz javát szolgáló cél elérése miatt az emberek hajlamosak elnézni az általuk amúgy gonosznak tartott eszközök alkalmazását is (lásd az olasz fasizmus II. világháború előtti megítélését).

A bisónen témához: talán akkor is sikeres lenne a DN, ha Light egy nyomorék kis gnóm, de hogy tized ekkora felhajtás se lenne körülötte, arra jelentős összeggel fogadnék. Hiába, az emberek ösztönösen vonzódnakl a széphez (pontosabban azt nevezzük szépnek, amihez ösztönösen vonzódunk).

Ebben nincs semmi elítélés a fangirlizmussal szemben: én is szívesebben nézegetek csinos lányokat, mint nem csinosakat (ha lehet választani)

 
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."
új | válasz erre | moderátor
Szerk: 2009-02-05 14:25:10