beküldve: 2009-02-08 16:42:00
(#931) Válasz Sen17 (#928) üzenetére
..,
[ True mangafan ]
A leírásodból azt a következtetést vontam le, hogy balkezes vagy.
Amúgy nagyon csodálkoztam, hogy csak 300 dpivel szkennelsz. Én 600-zal és néha az is kevés.
Amúgy hogy csinálod, hogy a sebességvonalak végei vastagabbak legyenek, mint a közepén?

Na, itt van az én módszerem:

1. Cselekmény kitalálása
Ez csak úgy szokott jönni, ha nincs semmi ötletem, akkor nem rajzolok, ennyi.

2. Storyboard elkészítése
Ez többnyire az iskolában szokott születni, mert nem kell hozzá hű de nagy felszerelés, csak a kedvenc B/5-ös vázlatfüzetem, egy vonalzó és egy ceruza.
A lapot két részre osztom és az oldalak méretét arányosan lekicsinyítem, így mérek fel vonalzóval egy B/5-ös lapra két mangaoldalt. Itt találom ki a panelek majdani elhelyezkedését és durván felvázolom a főbb mozzanatokat, párbeszédeket, hangeffekteket. A részletek még nem kerülnek fel a lapra. Az üres helyekre megjegyzéseket, észrevételeket írok.

Miért jó a storyboard: Még a rajzolás előtt megláthatja, kikísérletezheti a rajzoló, hogy hogyan fog/hogyan akarja, hogy kinézzen a kész oldal. A storyboard rajzolással könnyen lehet befolyásolni a történet menetének gyorsaságát. Most gondoljatok bele, ha nem rajzolnám meg minden fejezet storyboardját, hanem csak úgy durr bele elkezdeném rajzolni a mangát, akkor valószínűleg egy pörgősnek, gyors, hentelős mangának szánt cucc lassú lenne és unalmas. STORYBOARDOT SZIGURÚAN CSAK CERUZÁVAL SZABAD RAJZOLNI, mert ha később észreveszi az ember, hogy ez így túl lassú vagy akármi, akkor újrarajzolhatja az egészet.

3. A vázlat
Most, hogy kész a storyboard, elkezdődhet a rajzolós fázis, először ceruzával.
A storyboard alapján felrajzolom a paneleket a végleges méretű lapra és durván felvázolom a szereplők pozícióját, a perspektívát.

4. Kidolgozás
Kidolgozom a szereplők arcát, még mindig ceruzával. Árnyékolok és elkészítem a hátteret, kivéve ha lusta vagyok és egy fotóból csinálok mangahátteret Photoshoppal (igen, ilyet is tudok ).

5. Kihúzás
A már kész ceruzarajzot kihúzom tollal, kivéve a szövegeket, mert csúnyán írok, ezért ezek maradnak ceruzával, majd később géppel átírom.

6. Szkennelés
Az a fázis, amit a legjobban utálok.

(Innentől kezdve nem írom le, csak nagy vonalakban a dolgokat, ugyanis a pontos módszereim leírása túl hosszú lenne. De ha érdekel valakit, MSN-en lehet zaklatni vele.)

7. Lineart letisztítása!
Elő a Photoshoppal! Letisztítom a lineartot (maszatok, tintafolyás korrigálása).

8. Screentone-támadás!
Screentone-ok és sebességvonalak felvitele az oldalra.
Polygonal lasso toolt csak végső esetben használom, inkább a Magic Wand és Magnetic Lasso toolt hazsnálom, sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak.

9. Gyönyörködés vagy szörnyülködés.