beküldve: 2009-02-22 11:05:14
(#213) Válasz Mariko (#212) üzenetére
Zurelily
[ Addiktgyanús ]
Milyen fandom?

Az OOC szerintem egy elég érdekes kérdés. Van sajnos - és nem is kevés - olyan fic, ami annyira OOC, hogy még kényszeríteni sem tudom magam arra, hogy elolvassam. (Sajnos nehezebb olyat találni, amiben tényleg IC mindenki).

Viszont ha jól csinálják, még jó is lehet. Mert kérdem én: honnan tudod 100%-os pontossággal, hogy egy adott karakter egy adott szituációban mit tenne, vagy mondana? Természetesen lehet következtetni a személyiségéből, de mondjuk egy AU sztoriban nagyon nehéz lesz véghezvinni, hogy mindenki IC legyen.

(Ne értsetek félre, nem védeni próbálom az OOC-t - a fanfic műfaj abszolút ellenségének tartom.)

Ami mindig, kivétel nélkül felbosszant, az a megszólítások rossz használata. Most nem arról az esetről beszélek, amikor valaki jól megfontoltan minden idegen nyelvi dolgot kihagy a ficből, mondván, hogy "természetesen nem vagyok perfekt japán, ezért nem is fogom a nyelvet rosszul használni''.

Ami a legjobban idegesít, és kivétel nélkül ott is hagyom félbe a ficet miatta, az a megszólítások hirtelen megváltozása. Mondok egy példát, csak hogy jobban érthető legyen.

Vegyük X és Y karaktert, akik az adott animében / mangában sok-sok részen keresztül san-ozza egymást. (Vagy kun-ozza, vagy bármi, teljesen mindegy) - és ez így van jól.

Erre ír valaki egy ficet, amiben hogy, hogy nem (bármennyire is valószínűtlen), egymásba szeretnek, és óó, milyen romantikus, hirtelen chan-ozni kezdik egymást. Oo Vagy épp kun-ozni, ha eddig san-ozták egymást. Vagy az eddig totál tiszteletteljesen viselkedő karakter hirtelen nem is használ semmilyen megszólítást...

Na, azt hiszem értitek. EZT ne. Ennyit mondhatok.

Ami még nagyon idegesít, az a japán kifejezések és szavak használata. Amikor például valaki képes azt a karaktere szájába adni, hogy ''Hai, nii-chan" - azt komolyan a sarokba állítanám, hogy gondolkozzon el... (Az ilyen ''Uso!'' felkiáltásokat meg hasonlókat már nem is említem...
 
9/28 NEVER FORGET