beküldve: 2009-06-28 21:25:16
(#1852)
Piki
[ Új arc ]
Kedves Elnar!

Köszönöm a kritikát, ha vannak még észrevételeid, nyugodtan írd meg, csak tanulok belőle.
Pár gondolat a leírtakhoz:

- 1 éves rajzolgatásból manga készítés
Hát igen, elég meredek gondolat, de pont mostanában mondta nekem valaki, hogy ne ragadjak le egy szinten, tovább kell lépni, mert akkor tudok fejlődni. Korábban nem tanultam rajziskolában, rajzórákon sem voltam kiemelkedő, ez gondolom látszik is a képeken. Én személy szerint jobban kedvelem az animéket, mint a mangákat, ebből is jöhet az elnagyolt rajzolás. Sajnos mivel az anime készítés nem egy egyszemélyes műfaj, a mangát látom egy reális célnak. Ha azt mondod, még korai, hiszek neked, esetleg megköszönném, ha segítenél, hogy innentől hova tovább, mire érdemes rágyúrni a későbbiekben.

- Szemek
Teljesen igazad van, rajzoláskor ezeket csak általában elhelyezem a fejen, a részleteket már nincs időm/lusta vagyok kidolgozni. Persze attól is függ, hogy shounen vagy shoujo mangához készül, én úgy tudom a shounen-nél általában egyszerűbb szemeket használnak, de persze ezt végső soron a rajzoló dönti el. Az általad említett részletekre a jövőben több figyelmet fordítok.

- Haj
Itt látható a legjobban, hogy elnagyolt a figura rajzolása, itt pár dolgot nem értek a kritikádban. A tömegre szerintem odafigyeltem, mivel a karakterek nem mozognak, a hajszálak a talaj felé néznek. Persze ha mozgás vagy szél van, már érdekesebb lenne a helyzet, illetve fel lehetne dobdni némelyik figurát egy-két haj alá futó hajtincsel, de bevallom ezt a részét még nem gyakoroltam. A hajtincsek viszont szerintem is túl szabályosak. Az eláll a koponyától gondolattal kapcsolatban, pont azt olvastam, hogy valamilyen szinten a haj kövesse a fej vonalát, mert természetellenesen hat, ha a haj például túl nagy a fejhez képest.

- Kontúr
Itt most mit értesz: túl éles az árnyékok és normál színek közötti eltérés, vagy rendellenesen teltek a színek?

- Anatómia könyv
Itt az a probléma, hogy eddig a How to Draw Manga Male Charactersből tanulhattam a legtöbbet, mert bár megnéztem pár valóban emberi testtel foglalkozó könyvet, sajnos az izomzat részéről körülbelül 4 oldalnál többet nem írtak egyikben sem. A hugyhólyag felépítésére pedig nincs nagy szükségem ebben a műfajban.
Megköszönném, ha tudnál ajánlani egy anatómiai könyvet az emberi izomzatról, amit valóban használhatok rajzolásnál.

Köszönöm az eddigi véleményeket!