Könyvből megtanulni rajzolni, az olyan mint levelezőn megtanulni célbalőni. egyszerűen nem lehet.
Ez azért enyhén erős volt.
Ja, pedig tényleg elég nehéz úgy. Én pl. golyós puskával a saját szintemhez képest legutóbb határozott fejlődést mutattam. A sörétes még nem megy. Én tényleg levelezőn tanulok és lőgyakorlat is van:)
Amúgy meg valahogy gyanúsan túllihegik mostanában ezt a "tanujjá meg mangát rajzolni az én termékem megvásárlásával" dolgot, mármint akik könyveket nyomnak ki erről. A sok cuccal csak lehúznak, de erről már írtam valahol. Eddig akármelyikbe (legyen az fizikai vagy netes anyag) belenéztem, gyakorlatilag kimerült abban, hogy hogyan kell a szemét megrajzolni a lánynak, meg hogy kell az arcát formálni, hogy mangás legyen. Az ilyesmit az ember korábban úgy sajátította el, hogy a kedvenc rajzolójának a karaktereit másolgatta és közben ragadt rá valami. Jó lett volna akkor is egy ilyen összeszedett dolog, de utólag visszatekintve, meg nézve ezeket a tutorialokat, nem hordozzák magukban a fejlődés, az egyedi stílus kialakításának lehetőségét, egyszerűen csak megtanul(hat) belőlük az ember jól másolni - abban az egy stílusban, ahogy a könyv előírja. Az elején még hasznosak az ilyenek, de nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani nekik, nélkülük is meg lehet tanulni a dolgokat. Viszont az tényleg jó volna, ha nem csak az iskoláslány hajtincseinek megrajzolását mutatnák be, hanem a lehetséges kompozíciókat panelen és oldalon belül, leírnák, hogy milyen eseménynél melyik az előnyös és miért stb. Ilyennel azért ritkán találkozni, pedig közelebb állna a tartalma a "manga rajzolás tanításhoz".