beküldve: 2009-10-16 12:36:48
(#97)
alister
[ True mangafan ]
Gegec: "A MAT feladata, hogy biztosítson egy nívót"
Itt talán az ugyanazoknak az amatőr hibáknak az újbóli és újbóli elkövetését érted? Vagy pölö a tavaly nyári győri con helyszínválasztását?

Ayame-sama: "úgy gondolom a MAT-nak eddig mindegyik Cont sikerült gyönyörűen levezetni"
Ezt ugye nem gondoltad komolyan? Igen, most a nyáron végre összekapták egy kicsit magukat, de addig pölö szinte sosem sikerült 10-kor megkezdeni a beengedést a PeCsába.

Mikami: "a Mondocont pedig tekinthetjük konkurenciának is."
Nem igazán, hiszen végül is a egyike nem kerül sor.

Szóval ez a rendezvényes dolog azért jó a kiadóknak, mert amit itt eladnak, az azok utáni bevétel azonnal és közvetlenül hozzájuk kerül, míg a könyvesbolti eladások utáni csak majd egyszer és áttételesen. Vagyis amit a conon megveszel, abból a kiadó rögtön kap X pénzt, míg amit a könyvesboltokban, abból majd valamikor "jóval kevesebb mint X" pénzt. Ez gondolom idáig tiszta.
Ugyanakkor viszont a könyvesbolti értékesítés nagyságrendileg annyival nagyobb mennyiséget értékesít, hogy a kiadók így is rá vannak szorulva. Arról már nem is beszélve, hogy a laikus, nem-szubkultúra-tag olvasók megnyerése csak a könyvesbolti értékesítésen keresztül reális. Viszont a válság miatt a kiadók is nehéz helyzetben vannak, pláne a mangás kiadók, ahol nem lehet egyszerűen árat emelni a sorozat közepén, mert akkor a japánok letépik a... fejük.
Tehát a kiadók azért gründolják a conokat, hogy közvetlen bevételük legyen, míg a MAT célja (elvileg) "az anime- és manga népszerűsítése, megismertetése, az ezzel kapcsolatos esetlegesen már kialakult tévedések, sztereotípiák eloszlatása" és "a modern japán kultúra általános bemutatása".

Félreértés ne essék, a MAT-nak elévülhetetlen érdemei voltak és vannak a hazai anime- és mangakultúra terén, ezt szerintem senki nem vitathatja. De azért ettől minden botlásukat és hibájuk semmisnek tekinteni (nem pedig csak elnézni), az ugyanolyan abszurdum, mintha a mostani balhé miatt őket kiáltanánk ki a hazai szubkultúra hóhérának.
A felelősség elkenése és áthárítása régi népszokás, de véleményem szerint az okok és a felelősök feltárása szolgálja leginkább az egész szubkultúra és különösen a MAT érdekeit, hiszen enélkül ez a szomorú történet bármikor megismétlődhetne, az pedig senkinek sem érdeke.
 
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."