beküldve: 2007-12-03 21:17:57
(#818) Válasz Horsee (#817) üzenetére
Csaba
[ Szerkesztő ]

Te értesz félre engem, Horsee. Nekem/nekünk minden vásárló fontos. Ezért megyünk ki a vásárokra, és dumálunk mindenkivel, aki érdeklődik (nem pedig hostesseket küldünk), ezért fórumozok itt és igyekszem mindenre válaszolni (még ha a többiek teljesen el is vannak havazva), ezért válaszolok minden emailre (még ha késve is), stb. Te is ugyanúgy fontos vagy, ezért is válaszoltam a kommentedre hosszan.
Viszont tényleg komolyan gondolom, hogy akiknek nem tetszenek a kiadványok, nem kellene vegyék őket. Sokszor elhagzott a rajongóktól, hogy rendes mangafan vesz minden magyar mangát, csak mert támogatni kell a kiadást. Én többször mondtam, hogy ez nem járható út. Csak azt kell venni, ami tetszik, amiben örömödet leled, különben a kiadók azt hiszik, hogy a vacak dolgoknak is van piaca, és később is azt fognak kiadni.
Épp ezért: attól, hogy Naruto rajongó valaki, még nem kell kötelességének érezze, hogy a magyar kiadást megvegye. Kérje kölcsön, kóstoljon bele, és ha tetszik, vegye. Ha kiütést kap az átírástól, kiveri a víz a fordítás olvastán, rühheli a betűket és a dizájnt, ne vegye, mert mi azt szeretjük, ha a vásárló boldog azzal, amit vesz. Ha pedig nem veszik elegen, akkor az jelzés, hogy valamit rosszul csinálunk. És akkor változtatunk, vagy átadjuk a jogokat valakinek, aki jobban tolja nálunk.
Ezért írtam tehát, hogy ha nem látsz benne pozitívumot, akkor inkább ne vedd meg: nem elutasítás, mert a véleményed ugyanolyan fontos marad utána is. És ez mindekire vonatkozik persze.



Amit a fordításról írsz, részben igaz, én is dolgoztam fordítóként (egyetemen ki nem?). De csak részben: a jó fordítót alkalmasint az (is) különbözteti meg a rossztól, hogy képes visszaadni az eredeti szöveg karakterét, még akkor is, ha az esetleg rossz. A Naruto fordítása nem kultúrmisszió: olyannak fordítjuk, amilyen, néha kicsit béna, néha túl laza, néha kicsit szétfolyós, de ilyen az eredeti (persze folyamatrosan javul). Nem írhatjuk át jóra a rossz szöveget, mert nem ez a dolgunk (pedig hidd el, tudnánk menőbb dumákat adni a szájukba).
 
A szerkesztők élete nem csak játék és mese...
új | válasz erre | moderátor
Szerk: 2007-12-03 21:58:52