beküldve: 2008-05-02 21:30:44
(#263) Válasz alister (#261) üzenetére
Kioli
[ Gyalog ]

Némi öncenzúra át gyakorolva: ha a nemzetközi bevett gyakorlat az izzó parázs evése lesz, te akkor is vakon követed majd, vagy ennyire azért nem vagy hülye?


"ennyire azért"? Köszönöm a bizalmat... Nem minden téren, de itt konkrétan ragaszkodnék a nemzetközi gyakorlathoz. Most képzeld el amikor olvasol egy könyvet, és azt látnád benne, hogy "kompjúter". Na kb ilyen hatása van a japán átírásának is...


Mindenre, ami szent: a japánok japánul hiraganával, katakanával és kandzsival írnak, nem Hepburn-nel, vagy bármi mással. Hogy az anyanyelvére ki hogy írja át a japán szavakat, az az adott nyelvet anyanyelvként beszélők nyelvi igényességétől függ (lásd pl. az ilyen szempontból élenjáró Izlandot)


Emellett akármilyen hihetetlen az iskoláikban oktatják a Nihon-shikit, aminek a használata bevett szokás náluk is. Nemzetközi dolgoknál pedig ők is a Hepburnt használják. Biztos van benne valami, ha ők is azt használják nemzetközileg Remélem nem mondtam újat. A "nyelvi igényesség"-ről... Szerintem akkor lenne max nyelvi igényesség, ha nem használná egyik kiadó ezt, a másik azt, mert hogy ez minden csak nem igényesség, az zicher.
 
új | válasz erre | moderátor
Szerk: 2008-05-02 21:33:52