Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
A mangáról: stílus >>
Mitől manga?
Kapcsolódó tartalom: Mitől manga?
De lol. Én nem igazán szoktma különbséget tenni a manga meg a sima comic között. Képregény-képregény, falom mindkettőt. Talán a manga leginkább a kiadási formátumot /tehát a kötetekbe való rendezés, általában bitmappal és egy lineáris sztorival, bár ez is változó.
És Disneys képregényt csak a Donáld kacsát olvastam, de az tetszett. És nem ugrált benne senki.
És Disneys képregényt csak a Donáld kacsát olvastam, de az tetszett. És nem ugrált benne senki.
If only sorrow could build a staircase, Our tears could show the way, I would climb my way to heaven, And bring him back home again.
A Manga hasonlít a képregényhez csak az olvasás mente más meg hogy nem valami béna Disney-s rövidnadrágos hülye szaladgál benne hanem teljesen normális szereplők,karakterek és történetek vannak benne.
Aha, mert pölö a Watchmen, a Sandman, a Largo Winch vagy az Okko szereplői "Disney-s rövidnadrágos hülyék". Teljesen világos. Köszönöm ezt a nagyon alapos és mélyreható ismeretekről árulkodó elemzést a nyugati képregényről. Felnyitottad a szemünket."A napra lehet nézni, de nem egészséges."
Szerk: alister 2010-08-22 23:25:10
beküldve: 2010-08-22 23:05:31
(#39) Nekem a manga sima képregény.
Habár mangának hívják és egy teljesen külön kategóriába sorolják, nem a japánok találták fel a képregény műfajt.
Ezért akik azon izélnek, hogy amit nem japán rajzol, nem is manga, az fogja be a kicsi száját, mert a manga is csak sima képregény.
Habár mangának hívják és egy teljesen külön kategóriába sorolják, nem a japánok találták fel a képregény műfajt.
Ezért akik azon izélnek, hogy amit nem japán rajzol, nem is manga, az fogja be a kicsi száját, mert a manga is csak sima képregény.
Tessék csekkolni: theweekend.blog.hu
Szerk: Moonlight94 2010-08-22 19:11:12
beküldve: 2010-04-27 08:33:11
(#37) Először nem akartam hozzászólni, de mégis.
Képregény:
Amerika: az eredeti képregény nekem a Superman és a Batman, valamint társaik, amelyekben szinte kivétel nélkül valamilyen különleges képességű hős, vagy antihős a főszereplője. Másik: Snoopy, Garfield és társaik: rövidebb történetecskékből összeálló, igazából sehova sem haladó történetek, de mégis szerethetőek.
Aztán itt vannak az európai képregények, amiből most csak a Pif és az Asterix jut eszembe, vagy néhány régebbi magyar, ami inkább csak rémlik, minthogy pontosan emlékezzek rájuk... Röviden az úgynevezett comics műfaj nálam egyenlő a nyugati/európai képregényekkel.
Manga:
Ázsiai stílus, jobbról kell kezdeni olvasni, változatos réteget szólít meg, (a comics is, de ez sokkal szélesebbet), általában könnyen beazonosítható rajzstílussal, általában tanulságos, persze van kivétel bőven. Az igazán nagy nevek pedig sokszor igazán oktató-nevelő értékűek.
Egyébként nyelvtani értelemben teljesen egyetértek a manga=képregény jelentéssel, vagyis rajzokkal bemutatott történet.
Képregény:
Amerika: az eredeti képregény nekem a Superman és a Batman, valamint társaik, amelyekben szinte kivétel nélkül valamilyen különleges képességű hős, vagy antihős a főszereplője. Másik: Snoopy, Garfield és társaik: rövidebb történetecskékből összeálló, igazából sehova sem haladó történetek, de mégis szerethetőek.
Aztán itt vannak az európai képregények, amiből most csak a Pif és az Asterix jut eszembe, vagy néhány régebbi magyar, ami inkább csak rémlik, minthogy pontosan emlékezzek rájuk... Röviden az úgynevezett comics műfaj nálam egyenlő a nyugati/európai képregényekkel.
Manga:
Ázsiai stílus, jobbról kell kezdeni olvasni, változatos réteget szólít meg, (a comics is, de ez sokkal szélesebbet), általában könnyen beazonosítható rajzstílussal, általában tanulságos, persze van kivétel bőven. Az igazán nagy nevek pedig sokszor igazán oktató-nevelő értékűek.
Egyébként nyelvtani értelemben teljesen egyetértek a manga=képregény jelentéssel, vagyis rajzokkal bemutatott történet.
nem valami béna Disney-s rövidnadrágos hülye szaladgál benne hanem teljesen normális szereplők,karakterek és történetek vannak benne.
szia, Uzumaki Naruto vagyok és láthatósági mellényben futkosok az erdőben 220 részen keresztül és nindzsának hiszem magam
-
beküldve: 2010-02-16 16:46:23
(#35) A Manga hasonlít a képregényhez csak az olvasás mente más meg hogy nem valami béna Disney-s rövidnadrágos hülye szaladgál benne hanem teljesen normális szereplők,karakterek és történetek vannak benne.
┏━━━┳━┓╋┏┳━━━┓┏━━━┳━━┳━━━┳━━━┳━━━┓ ┃┏━┓┃┃┗┓┃┃┏━━┛┃┏━┓┣┫┣┫┏━━┫┏━┓┃┏━━┛ ┃┃╋┃┃┏┓┗┛┃┗━━┓┃┗━┛┃┃┃┃┗━━┫┃╋┗┫┗━━┓ ┃┃╋┃┃┃┗┓┃┃┏━━┛┃┏━━┛┃┃┃┏━━┫┃╋┏┫┏━━┛ ┃┗━┛┃┃╋┃┃┃┗━━┓┃┃╋╋┏┫┣┫┗━━┫┗━┛┃┗━━┓ ┗━━━┻┛╋┗━┻━━━┛┗┛╋╋┗━━┻━━━┻━━━┻━━━┛
beküldve: 2010-01-23 13:35:11
(#34) Hát a manga az olyan, mint a képregény csak nem kis gatyában rohangáló szuperhősök lövöldöznek lézer szemmel
"A fájdalom és a halál csak egy jó harc velejárója..." (Kenpachi)
beküldve: 2010-01-12 17:10:09
(#33) Szerintem se attól Manga a Manga ( direkt nagybetűvel) hogy japánból jött , mindenkinek nagyszeme-hosszúlába van. attól manga a manga hogy minek érzed. ( amúgymeg egyáltalán nem minden manga nagyszem-hosszúláb szereplőket hoz. )
beküldve: 2010-01-10 14:47:02
(#32) Láttam olyan mangát is, amiben abszolút nem voltak meg az ázsiai stílusjegyek, csak hellyel közzel. Ugyebár a WSJ-s mangáknak viszonylag egységes a rajzolásuk. Nem aztmondom, hogy tökegyformák, merthát elég eltérőek, de hasonló megoldásokat, alkalmazásokat, történetben tartalmi hasonlóságokat fellehet bennük fedezni. Sok ember ezeket a rajzokat másolja, nekik ez a "manga".
Szerintem a manga inkább megjelenési/kiadási forma, mintsem stílus. Mellesleg az amerikai/európai kiadású "mangák" megnevezése nemtudom mennyire jogos.
Nehéz megfogalmazni ezt a dolgot még mindig...x)
Szerintem a manga inkább megjelenési/kiadási forma, mintsem stílus. Mellesleg az amerikai/európai kiadású "mangák" megnevezése nemtudom mennyire jogos.
Nehéz megfogalmazni ezt a dolgot még mindig...x)
If only sorrow could build a staircase, Our tears could show the way, I would climb my way to heaven, And bring him back home again.
beküldve: 2010-01-10 13:23:23
(#31) beküldve: 2009-06-11 18:54:51
(#30) szerintem maga a képregény és hogy japánok csinállják vagy valami ilyesmi!!! de imádom és sokszor csak azt nézem hogy van megrajzolva és sokan azt hszik hogy rosszul olvasom:( de hát ha valaki profi szemmel nézi!!XDXDXD
szerintem nagyon imádom
szerintem nagyon imádom
*Következő hozzászólással egybeszerkesztve. A moderátor*
Szerk: Moderátor 2009-06-12 11:03:07
szerintem is van vmi a "szellemiségben" (ld. Martin), vagyis az etikai rendben - itt nem fekete-fehér, élesen elváló a jó és a rossz, mint nyugaton... asszem. bár túl sok mangát nem olvastam.
Ha ez megnyugtat, én még egyet sem olvastam Olvastam?? Dehogy, még közelemben nem volt manga.
Másrészről nem is nagyon tudok róluk sokat.
már megint egy olyan felesleges téma mint az átírás topic, ahol mindegyik fél csak a saját igazát fogja szajkózni.
Mivel ez egy cikknek a topikja, így meg lehet vitatni a cikket...
Igen, de ezen már annyiszor átrágtuk magunkat... ráadásul ez még csak nem is véleményeken alapuló vita tárgy, hanem hogy ki ismeri a témát, ki nem. Ennek már rég le van fixálva a definíciója... Felesleges topic imho.
"People never grow up, they just learn how to act in public." -Bryan White
már megint egy olyan felesleges téma mint az átírás topic, ahol mindegyik fél csak a saját igazát fogja szajkózni.
Mivel ez egy cikknek a topikja, így meg lehet vitatni a cikket...
az átírás topic is egy cikknek (pontosabban blognak) a topicja, mégis kérte vki h töröljék már ki. egy másik vki meg h zárják le azt a topicot.
http://vadooc.blogspot.com/ ~yuri love~