Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Mangarajzolás - ahol kibeszélhetjük terveinket
Hát, ha "feketítek", akkor tényleg átázik a papír és a toll felszedi. De olyankor inkább ecsetet használok.
Írtam erről egy pár dolgot, meg raktam ki fotót az eszközökről, akit érdekel, itt megnézheti: [Link]
Írtam erről egy pár dolgot, meg raktam ki fotót az eszközökről, akit érdekel, itt megnézheti: [Link]
umm, még hozzátennék annyit, hogy sima, A/4-es, "tecsós" nyomtatópapírt használok, mind a vázlatoknál, mind a kihúzásnál. (Valójában a vázlatot húzom ki, aztán mehet a scannerbe.)
A tintás kihúzáshoz redisztollat használok, és az nem szedi fel a papírt, csak ha tényleg "állat módjára" rányomom. A hegyek és a szár is olyan 2-300 Ft-ba kerülnek...
A tintás kihúzáshoz redisztollat használok, és az nem szedi fel a papírt, csak ha tényleg "állat módjára" rányomom. A hegyek és a szár is olyan 2-300 Ft-ba kerülnek...
Ezek szerint egy dologról beszélünk, bár engem sohasem szolgáltak ki ha ezen a néven kértem. Nem tudom, te valami különleges másolópapírt használsz, mert én akármilyen finoman is húzom, rendszeresen tisztogatnom kell a hegyet, a 80grammos papírt élből felszedi. (HP papír, fotónyomtatáshoz is hasznlják). Én sem lekerekített végű hegyel dolgozom, nem is lehet vele, szvsz.
"Vakon haladunk keresztül az életen. A sors keze irányít bennünket, de a sors nem mindig kegyes"
beküldve: 2012-03-02 18:21:24
(#4292) umm, még hozzátennék annyit, hogy sima, A/4-es, "tecsós" nyomtatópapírt használok, mind a vázlatoknál, mind a kihúzásnál. (Valójában a vázlatot húzom ki, aztán mehet a scannerbe.)
A tintás kihúzáshoz redisztollat használok, és az nem szedi fel a papírt, csak ha tényleg "állat módjára" rányomom. A hegyek és a szár is olyan 2-300 Ft-ba kerülnek...(Redisztollnál a hegyes hegyűt használom, nem a korongos hegyűt.) Vannak viszont olyan redisztoll (vagy van, aki grafikus tollnak hívja), amik "mindkét irányba húzhatók". (Aki használt már ilyet, biztos tudja, miről beszélek). Na, szóval sztem ez nagy átverés, mert EZ az a hegy, ami felszedi a papírt, valamint annyira "beszántja", hogy a cérnavékonyra húzott vonal egyszerűen szétfolyik. (Mint pl mikor egy filctollat sokáig tartasz egy pontban...)
Na, szóval nem kell se a lapra, se a tollra vagyonokat költeni, legalábbis aki nem teheti meg, azoknak ez biztos jó hír. :) Az a papír, amit használok, tökéletesen megfelel a célnak, mivel sok mindent úgyis a a gépen csinálok meg. A tinta sem áztatja át, (még akkor sem, ha ecsettel jó sokat rákenek), a scanner is szépen "beviszi" a gépbe.
Persze, aki megengedheti magának, vegye mindenből a legjobb minőségűt, meg ajánanám Scott McClaude könyvét, a "Képregény mestersége" című művet, nagyon sok hasznos tipp van benne, mind a kezdő, mind a haladó képregényrajzolók számára. (Nem annyira drága könyvről van szó...)
Még annyit, hogy aki kezdő, és még csak próbálgatja, hogy melyik tachnika áll legközelebb hozzá, azoknak ajánlom, hogy ne a legdrágább termékeket vegyék, mert ha nem jön be, akkor csak ott fog porosodni a fiókban. Én pl a csőtollal jártam így, hiába vettem meg, igaz, megtanultam "bánni" vele, de mégsem használom, mert van ami jobban kezemre esik.
Egy ismerősöm pedig semmi áron nem akar lemondani a golyóstollas(igen, egyszerű golyóstoll!) kihúzásról, pedig végigpróbálta az összes eszközt, amit ajánlottam neki. Én is kipróbáltam, és azt kell mondjam, tényleg nagyon szépen lehet vele dolgozni. Talán csak beidegződés, hogy "mindent rendeltetésszerűen kell használni", de aztán visszatértem a redisztollhoz, és máig azt használom.
Tyű, de szép hosszúra sikeredett megint...
A tintás kihúzáshoz redisztollat használok, és az nem szedi fel a papírt, csak ha tényleg "állat módjára" rányomom. A hegyek és a szár is olyan 2-300 Ft-ba kerülnek...(Redisztollnál a hegyes hegyűt használom, nem a korongos hegyűt.) Vannak viszont olyan redisztoll (vagy van, aki grafikus tollnak hívja), amik "mindkét irányba húzhatók". (Aki használt már ilyet, biztos tudja, miről beszélek). Na, szóval sztem ez nagy átverés, mert EZ az a hegy, ami felszedi a papírt, valamint annyira "beszántja", hogy a cérnavékonyra húzott vonal egyszerűen szétfolyik. (Mint pl mikor egy filctollat sokáig tartasz egy pontban...)
Na, szóval nem kell se a lapra, se a tollra vagyonokat költeni, legalábbis aki nem teheti meg, azoknak ez biztos jó hír. :) Az a papír, amit használok, tökéletesen megfelel a célnak, mivel sok mindent úgyis a a gépen csinálok meg. A tinta sem áztatja át, (még akkor sem, ha ecsettel jó sokat rákenek), a scanner is szépen "beviszi" a gépbe.
Persze, aki megengedheti magának, vegye mindenből a legjobb minőségűt, meg ajánanám Scott McClaude könyvét, a "Képregény mestersége" című művet, nagyon sok hasznos tipp van benne, mind a kezdő, mind a haladó képregényrajzolók számára. (Nem annyira drága könyvről van szó...)
Még annyit, hogy aki kezdő, és még csak próbálgatja, hogy melyik tachnika áll legközelebb hozzá, azoknak ajánlom, hogy ne a legdrágább termékeket vegyék, mert ha nem jön be, akkor csak ott fog porosodni a fiókban. Én pl a csőtollal jártam így, hiába vettem meg, igaz, megtanultam "bánni" vele, de mégsem használom, mert van ami jobban kezemre esik.
Egy ismerősöm pedig semmi áron nem akar lemondani a golyóstollas(igen, egyszerű golyóstoll!) kihúzásról, pedig végigpróbálta az összes eszközt, amit ajánlottam neki. Én is kipróbáltam, és azt kell mondjam, tényleg nagyon szépen lehet vele dolgozni. Talán csak beidegződés, hogy "mindent rendeltetésszerűen kell használni", de aztán visszatértem a redisztollhoz, és máig azt használom.
Tyű, de szép hosszúra sikeredett megint...
beküldve: 2012-03-02 10:51:36
(#4291) beküldve: 2012-03-01 12:18:47
(#4290) Végre eljutottam odáig, h van egy 1-2 oldalas való életen alapuló képregényötletem (ne tessék nevetni, nekem ez a része a legnehezebb :) )
Már csak kivitelezni kell...fittyfiritty
Addig is :
[Link]
[Link]
ezt elrontottam - nem kicsit, nagyon..
[Link]
Újabb chibi-chibi...sokat kell gyakorolni, egyszer szeretnék majd egy chibi képregényt ^^
Mindenkinek jó munkát, ötletgazdag napokat :)
Már csak kivitelezni kell...fittyfiritty
Addig is :
[Link]
[Link]
ezt elrontottam - nem kicsit, nagyon..
[Link]
Újabb chibi-chibi...sokat kell gyakorolni, egyszer szeretnék majd egy chibi képregényt ^^
Mindenkinek jó munkát, ötletgazdag napokat :)
Szerk: Hylia 2012-03-01 12:19:40
Nekem tetszik:)
A kritizálást meg meghagyom azoknak akik jobban szeretik azt tenni...
A kritizálást meg meghagyom azoknak akik jobban szeretik azt tenni...
-
beküldve: 2012-02-28 16:49:29
(#4288) háát nem tudom valahogy a szkenner össze nyomja és igy dagadtak lesznek nem tudom mért csinálja:|||||. de hát azért felraktam legujabb rajzom :[Link]
beküldve: 2012-02-27 23:36:37
(#4287) Nekem mióta megvan (ez a post reklámmegjelenítést tartalmaz) Wacom Bamboo P&T SE-m, azóta mégjobban ráfeküdtem a tradicionális rajzolásra, én is tust (Indian Ink, mert gyorsan szárad) használok kihúzásra, és bár minimálisan (szívverés végett van) remeg a kezem, ha nem görcsölök rá a mártótollal való kihúzásra akkor nagyon szépen megy.
Néhány tapasztalat a tussal: Érdemes alá minél nehezebb papírt venni a 180 g/m2 már elég jól bírja, fontos hogy, a papír jó minőségű legyen különben garantálom hogy a mártótoll (a multiliner nem!) felszedi a papírt. Meg erről a konkrét vázlatot kihúzás után egy gyurmaradír (én így ismerem) segítségével érdemes leradírozni, mert ez nem tépi a papírt.
Raszterezés az igazi probléma, mivel erre M.O.-n nem találtam alternatívát, tehát vagy a tussal kihúzott kész munkát be szkenneled, és raszterezed gépen, vagy az egész kihúzást ott ejted meg.
A profik copic filcet használnak a színes oldalakhoz, ez sajnos egy igencsak méregdrága ecsetfilc, mellesleg elég nehéz vele bánni..
v.2.0
Raszterezéshez még annyit, hogy nem kötelező ám raszterrel agyonbarmolni egy oldalt, használhatsz különböző mintákat, és az is épp úgy feldobja, a lényeg, hogy ne legyen üres a háttér, de kivehető legyen a lényeg.
Részemről még ennyi, amit hozzá tudtam tenni.
Néhány tapasztalat a tussal: Érdemes alá minél nehezebb papírt venni a 180 g/m2 már elég jól bírja, fontos hogy, a papír jó minőségű legyen különben garantálom hogy a mártótoll (a multiliner nem!) felszedi a papírt. Meg erről a konkrét vázlatot kihúzás után egy gyurmaradír (én így ismerem) segítségével érdemes leradírozni, mert ez nem tépi a papírt.
Raszterezés az igazi probléma, mivel erre M.O.-n nem találtam alternatívát, tehát vagy a tussal kihúzott kész munkát be szkenneled, és raszterezed gépen, vagy az egész kihúzást ott ejted meg.
A profik copic filcet használnak a színes oldalakhoz, ez sajnos egy igencsak méregdrága ecsetfilc, mellesleg elég nehéz vele bánni..
v.2.0
Raszterezéshez még annyit, hogy nem kötelező ám raszterrel agyonbarmolni egy oldalt, használhatsz különböző mintákat, és az is épp úgy feldobja, a lényeg, hogy ne legyen üres a háttér, de kivehető legyen a lényeg.
Részemről még ennyi, amit hozzá tudtam tenni.
"Vakon haladunk keresztül az életen. A sors keze irányít bennünket, de a sors nem mindig kegyes"
Szerk: Allidos Dowen 2012-02-27 23:47:14
Csak ugyanazt tudom mondani, mint LoonyLuna. Nekem sajnos nincs táblám (vagyis de, csak már halott). Én először storyboardot csinálok a firkafüzetemben, felvázolom hány oldal legyen, mennyi panel legyen és hogyan helyezzem el őket, majd firkásan berajzolom a figurákat, a pózokat, mellé pedig a szövegeket írom fel. Ezután ceruzával megrajzolom, tűfilccel kihúzom (érdemesebb tussal dolgozni, ha van rá lehetőséged és ha a kezed sem remegős). Scan után igazából greyscale-t kellene csinálni, de itt minden képregényemnél elakadok és nem jutok tovább x)
Mindenesetre sok sikert :3
Nikica-chan: Zsigerből. Ha nincs vágyad arra, hogy rajzolj és nem élvezed, akkor nem megy. Szerintem =)
Segítséget bárhol találni már a neten, de én mondjuk szeretem magam "használni" referenciaként. Sokkal egyszerűbb megnézni a kezem, hogyan néz ki a tenyér bizonyos szögből vagy belenézni a tükörbe, hogy a csípőcsont jól áll-e, ahelyett, hogy a géphez rohannék
Plusz nézegess képeket, olvass, mert rengeteg ötletet adnak pl. más művészek munkái, fényképei, esetleg a kertben fellelhető apró állatok.
A másolást én is ajánlom, igaz nem vagyok nagy híve más rajzairól készült kopírok mutogatásának, de tény, hogy sokat lehet belő tanulni. És igen, még akkor is, ha mangás stílusban szeretnél alkotni, meg kell tanulnod az anatómiát. Nem lehet azzal az ürüggyel kibújni a kritikák alól, hogy "de hát ez manga, nem kell anatómia hozzá *-*"
*Hylia: Az aranyos. Mondjuk én a Pokémon matricás albumomat tettem tönkre a másolással, meg Digimon szereplőket néztem és próbáltam őket lerajzolni :'D
Mindenesetre sok sikert :3
Nikica-chan: Zsigerből. Ha nincs vágyad arra, hogy rajzolj és nem élvezed, akkor nem megy. Szerintem =)
Segítséget bárhol találni már a neten, de én mondjuk szeretem magam "használni" referenciaként. Sokkal egyszerűbb megnézni a kezem, hogyan néz ki a tenyér bizonyos szögből vagy belenézni a tükörbe, hogy a csípőcsont jól áll-e, ahelyett, hogy a géphez rohannék
Plusz nézegess képeket, olvass, mert rengeteg ötletet adnak pl. más művészek munkái, fényképei, esetleg a kertben fellelhető apró állatok.
A másolást én is ajánlom, igaz nem vagyok nagy híve más rajzairól készült kopírok mutogatásának, de tény, hogy sokat lehet belő tanulni. És igen, még akkor is, ha mangás stílusban szeretnél alkotni, meg kell tanulnod az anatómiát. Nem lehet azzal az ürüggyel kibújni a kritikák alól, hogy "de hát ez manga, nem kell anatómia hozzá *-*"
*Hylia: Az aranyos. Mondjuk én a Pokémon matricás albumomat tettem tönkre a másolással, meg Digimon szereplőket néztem és próbáltam őket lerajzolni :'D
When I kill virgins I like to sing. You're a noob, and I like to pwn noobs~ ♪♫
Szerk: Lula 2012-02-27 22:56:15
Szia
Hááát...szerintem nem mond igazat az, aki azt állitj, h nem jön zsigerből. Mint mindenhez, ehhez sem árt a veleszületett tehetség. Itt gondolom a kézügyesség.
Persze a legfontosabb az, h szeress rajzolni. Anélkül nincs, ami hajtson előre. Én úgy vettem észre magamon, hogy ha jo napom van és a saját elvárásaimnak megfelelő rajzot csinálok, akkor sokkal jobban szeretek rajzolni ^^ Ez olyan self buff féle.
És persze ott a másik dolog, a többiek észrevétele. Sokat dob a morálon.
Nekem a másolásos korszakom annyi volt, h vmikor kölyökkoromban MLP lázban égtem (amikor kijött a matricás album) és onnan másoltam át, akár indigóval, akár szemmértékkel. Meg az a pár rajzóra, amikor vmi után kellett rajzolni. Nekem nem nagyon meg a másolás. Szörnyen görcsösek azok a képeim, amiket vmiről kell megcsinálnom.
Úgyh én a "hátradől-elővesz egy A4-es fénymásoló lapot és 2B cerkát-firkáll" híve vagyok :)
Új képek. Gyakorló fázis még erősen. SAI nem akar nekem engedelmeskedni.
[Link]
[Link]
[Link]
<--- ez majd alakul teljesben szinesen
Hááát...szerintem nem mond igazat az, aki azt állitj, h nem jön zsigerből. Mint mindenhez, ehhez sem árt a veleszületett tehetség. Itt gondolom a kézügyesség.
Persze a legfontosabb az, h szeress rajzolni. Anélkül nincs, ami hajtson előre. Én úgy vettem észre magamon, hogy ha jo napom van és a saját elvárásaimnak megfelelő rajzot csinálok, akkor sokkal jobban szeretek rajzolni ^^ Ez olyan self buff féle.
És persze ott a másik dolog, a többiek észrevétele. Sokat dob a morálon.
Nekem a másolásos korszakom annyi volt, h vmikor kölyökkoromban MLP lázban égtem (amikor kijött a matricás album) és onnan másoltam át, akár indigóval, akár szemmértékkel. Meg az a pár rajzóra, amikor vmi után kellett rajzolni. Nekem nem nagyon meg a másolás. Szörnyen görcsösek azok a képeim, amiket vmiről kell megcsinálnom.
Úgyh én a "hátradől-elővesz egy A4-es fénymásoló lapot és 2B cerkát-firkáll" híve vagyok :)
Új képek. Gyakorló fázis még erősen. SAI nem akar nekem engedelmeskedni.
[Link]
[Link]
[Link]
<--- ez majd alakul teljesben szinesen
Szerk: Hylia 2012-02-27 20:48:22
Szia
Én is szeretnék "majd egyszer" csinálni egy pár oldalas szösszenetet, szal egy cipőben járok (nem, mert Te előbb, mert meg vannak a sztorik meg a karik, én meg igen szegényes fantáziával rendelkezem e téren :) )
Mivel nincs lehetőségem scennelni viszont van lapos meg egy kis bamboo pen and touch (itt a reklám helye :) ) rajztábla, én egyből gépen fogok majd nekiállni.
Vannak erre külön jó kis programok, amikkel nagyon könnyű elkésziteni az oldalat meg a kockákat, bubikat etc.
pl: manga studio meg tokiyopp manga creator
Szóval több utat is választhatsz, attól függően h milyen eszközök állnak a rendelkezésedre.
Én is szeretnék "majd egyszer" csinálni egy pár oldalas szösszenetet, szal egy cipőben járok (nem, mert Te előbb, mert meg vannak a sztorik meg a karik, én meg igen szegényes fantáziával rendelkezem e téren :) )
Mivel nincs lehetőségem scennelni viszont van lapos meg egy kis bamboo pen and touch (itt a reklám helye :) ) rajztábla, én egyből gépen fogok majd nekiállni.
Vannak erre külön jó kis programok, amikkel nagyon könnyű elkésziteni az oldalat meg a kockákat, bubikat etc.
pl: manga studio meg tokiyopp manga creator
Szóval több utat is választhatsz, attól függően h milyen eszközök állnak a rendelkezésedre.
Hahó!
Szeretnék saját "mangát" rajzolni a sztori már meg van, nagyjából a karakterek is csak nem tudom, hogyan álljak neki , ötletet, tanácsot kérnék, nem csak ezzel kapcsolatosat, hanem színezés, raszterezéses trükköket is köszi
Szeretnék saját "mangát" rajzolni a sztori már meg van, nagyjából a karakterek is csak nem tudom, hogyan álljak neki , ötletet, tanácsot kérnék, nem csak ezzel kapcsolatosat, hanem színezés, raszterezéses trükköket is köszi
Kérdés, hogy konkrétan "mangát" akarsz? Tulajdonképpen bármilyen képregényt rajzolsz, egy japán arra is rámondja, hogy manga. :)
Hááát, nemtom, igazából, én a saját képregényemet kb tíz évig "érleltem", mire bele mertem fogni.
Technikákkal kapcsolatban, én úgy csináltam (azért mondom, hogy "én", mert más biztos másképpen csinálja), szóval papíron megcsinálom a vázlatot, ami már eleve a "forgatókönyve" a fejezetnek, majd bescannelem. Ezután a képet vagy manuálisan, tintával húzom ki, vagy ha vannak megfelelő eszközeid, akkor elektronikus cerkával is lehet, sőt, azzal mág tán szebb is lesz a kép, meg könnyebben javítható. Na, és nem mancsol annyit.
Képszerkesztéshez Photoshopot használok, pl a képkockák és a szövegbubik készítéséhez.
Színezni nem szoktam, az a technika, amivel csinálom... hát, nem biztos, hogy ha színes, akkor "többet ér" egy kép, vagy képregény. Embere válogatja, és persze vannak olyan sznobok, akiknek mindegy milyen pocsék a sztori, vagy akár maguk a képe, csak színes legyen.
Raszterezés... hmmm... ez mit jelent egy képregénynél? Spec effekteket, vagy mi? ebben sajnos nem tudok segíteni, a képeken mindent kézzel készítek...
Nikica-chan, lényeg a rajztanulásnál, hogy ne mindjárt embert akarj rajzolni, hanem kezdd az alapokkal. Ha másolsz, akkor lehetőleg ne mangából vagy animéből, hanem pl biosz albumból .... (létezik még ilyen a suliban egyáltalán...?)
Szerk: LoonyLuna 2012-02-27 20:09:37
ti mind olyn szépen rajzoltok. Én is próbálkoztam a rajzolással de még mindig még csak nem is hasonlít nektek ez zsigerből jön vagy volt valami segítségetek?? (bocs ha a vesszők lemaradtak )
Véleményem szerint, igen, zsigerből jön! Zsigerből jön az akarat, hogy próbáld, hogy gyakorolj. Ha akarsz, a neten millió szám találsz segítséget, leírást. Biztos vagyok benne, hogy aki nem fullad bele a pénzbe, és nem tud tanárhoz járni külön, az hómméd tanul. Az út azonban mindkét esetben a jól megszokott gyakorolj látástól fakulásig. Bár, ez szimplán magánvélemény.
köszönöm ^^
"Bárcsak én lehetnék az eső, úgy talán összeérhetne a szívünk, ahogyan az esőben összeér az egymástól örökre elválasztott föld és ég."
remélhetőleg...de am sztem jó kritikát is meg kell tanulni írni :)
én is próbálok minél jobban fogalmazni, és minél hasznosabb tippeket adni lehetőségeimhez mérten ^^
én is próbálok minél jobban fogalmazni, és minél hasznosabb tippeket adni lehetőségeimhez mérten ^^
Hm, nagyon igaz, bár én kritika helyett, inkább meglátásokat írok.
remélhetőleg...de am sztem jó kritikát is meg kell tanulni írni :)
"Előre tudsz menni félelem nélkül és elegendő bizalommal, hogy legyőzd az egész világot?" (MUCC- Flight)