Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Könyvek amiket szerettek (NEM mangák!)
Te magad írtad : "azért valljuk be, hogy érdemein túl becsülik"
Igen, de ezt a GyU-ra értettem.
Az előző postodban viszont még nem ezt hangoztattad.
Idézem:"Széljegyzet Tolkien munkásságához: ... Másrészt a szöveg (minden érdeme dacára) nem az igazi irodalmi értelemben sem"
Tolkien munkássága nem csupán a GyU-ból áll.
Idézem:"Széljegyzet Tolkien munkásságához: ... Másrészt a szöveg (minden érdeme dacára) nem az igazi irodalmi értelemben sem"
Ez tényleg az én hibám, nem voltam egyértelmű (azt hittem, hogy Tolkien esetében "a szöveg" az egyértelműen a GyU, de úgy látszik egy nagybetűt ("a Szöveg") elbírt volna a mondat).
És ennek ki állította az ellenkezőjét?
Elég elterjedt tévhit.
Itt és most senki nem hozta fel, de van némi tapasztalatom, hogy ez olyasmi, ami elő szokott kerülni, ha Tolkien a téma.
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."
amikor Tokien színre lépett, már réges-régen létezett fantasyirodalom
nagyon sokszor szokták úgy emlegetni, h az első fantazi
-
Akkor nem érted, mert nem...
Te magad írtad : "azért valljuk be, hogy érdemein túl becsülik"
Igen, de én a GYU-ról beszéltem*, nem véletlenül... A többi művében sokkal jobban bánik az írói eszközökkel.
Az előző postodban viszont még nem ezt hangoztattad.
amikor Tokien színre lépett, már réges-régen létezett fantasyirodalom
beküldve: 2009-09-23 22:58:40
(#1123) Értem én, hogy mindenképp be akarod bizonyítani, hogy Tolkien körül túl nagy a felhajtás
Akkor nem érted, mert nem...
Nem tudom, hogy te olvastad-e a Szilmarilokat, vagy a meséit
Igen, de én a GYU-ról beszéltem*, nem véletlenül... A többi művében sokkal jobban bánik az írói eszközökkel.
*: meg arról, hogy amikor Tokien színre lépett, már réges-régen létezett fantasyirodalom
Értem én, hogy mindenképp be akarod bizonyítani, hogy Tolkien körül túl nagy a felhajtás, de attól még, hogy ez a te véleményed, nem lesz mindjárt igazad.
Nem tudom, hogy te olvastad-e a Szilmarilokat, vagy a meséit, de ezek (és a többi műve) alapján szerintem Tolkien igenis nagyszerű író. Ő nem csak a részletek kidolgozásában kíváló, de az élettörténetek megírásában is. Ok, hogy nem jön be ez neked, de mindjárt lehúzni az írót nem kéne.
Nem tudom, hogy te olvastad-e a Szilmarilokat, vagy a meséit, de ezek (és a többi műve) alapján szerintem Tolkien igenis nagyszerű író. Ő nem csak a részletek kidolgozásában kíváló, de az élettörténetek megírásában is. Ok, hogy nem jön be ez neked, de mindjárt lehúzni az írót nem kéne.
Viszont önmagában még a részletgazdag háttér világ sem garancia semmire...
nem hiszem azt, hogy ez lenne az egyetlen igaz és üdvözítő út
Ezt senki nem is mondta. Tolkien egyetemi tanárként az effajta részeltgazdagságot, kidolgozottságot preferálta, de ettől még ugyanilyen jót lehet kisebb erőbefektetéssel is létrehozni. Ettől viszont még egyik író sem lesz jobb, vagy rosszabb.
el kell ismerni, hogy nem sokan képesek az ő "szintjét" hozni a fantasy terén. Értem ez alatt az őáltala alkotott világ teljességét (vallási, történelmi, társadalmi, stb. téren).
Természetesen elismerem azt a hihetetlen mennyiségű munkát, amit beleölt Középföldébe. Mindössze nem hiszem azt, hogy ez lenne az egyetlen igaz és üdvözítő út (bár tény, hogy jelentősen segítség lehet - és megkötés is olykor)
Dz #1114: De még mennyire!
Szerk: alister 2009-09-23 21:57:14
nem sokan képesek az ő "szintjét" hozni a fantasy terén
ajánlom figyelmedbe a Vámpír Krónikákat (angolul persze)
-
]Mondjuk nekem az ősfantasy-élményem a Görög regék és mondák meg a Germán és kelta regék és mondák című kötetek voltak, a Gyűrűk Ura előtt jó öt évvel...
Hja!
Kalevala, Nibelung-ének ftw! I,,I
Bár én Usir /gyk: Oziriszként ismeri a pórnép/ történeteivel kezdtem :)
"when you do things right, people won't be sure you've done anything at all"
Tolkien elsősorban a nyelvészeti munkássága miatt annyira elismert, nem pedig a Gyűrűk Ura miatt. Az persze már más kérdés, hogy a népszerűségét az a regény hozta.
Am. pedig lehet, hogy szerinted túlságosan felkapott, de el kell ismerni, hogy nem sokan képesek az ő "szintjét" hozni a fantasy terén. Értem ez alatt az őáltala alkotott világ teljességét (vallási, történelmi, társadalmi, stb. téren).
Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy a görög regéket túlbecsülik, de ugye nem bántjuk a sokkal régebbi irodalmat...
Tu-fák közül a Starcraft sorozatot szeretem, a többi annyira nem is érdekel.
Am. pedig lehet, hogy szerinted túlságosan felkapott, de el kell ismerni, hogy nem sokan képesek az ő "szintjét" hozni a fantasy terén. Értem ez alatt az őáltala alkotott világ teljességét (vallási, történelmi, társadalmi, stb. téren).
Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy a görög regéket túlbecsülik, de ugye nem bántjuk a sokkal régebbi irodalmat...
Tu-fák közül a Starcraft sorozatot szeretem, a többi annyira nem is érdekel.
Szerk: Yaven 2009-09-23 21:38:30
Amúgy J.R.R. Tolkien-nel hogy álltok?
Fiatalabb koromban én is szerettem Tolkient, főleg a Gyűrűk Urát,
ami tényleg jelentős mű, de azért valljuk be, hogy érdemein túl becsülik
Mondjuk nekem az ősfantasy-élményem a Görög regék és mondák meg a Germán és kelta regék és mondák című kötetek voltak, a Gyűrűk Ura előtt jó öt évvel...Széljegyzet Tolkien munkásságához: elég nevetséges azt állítani, hogy ő találta ki a(z akár modern) fantasyt - legfeljebb a high fantasy műfaját, a térképpel és a vastag, sokkötetes "trilógiákkal". Másrészt a szöveg (minden érdeme dacára) nem az igazi irodalmi értelemben sem (bár ez a fordítók hozzáértésének hála magyarul kevésbé látványos). És elég avítt és poros. High fantasyban George R. R. Martin sokkal életszagúbb.
És a sci-fikkel valamint fantasykkal?
Köszönöm szépen, egészen jól, bár inkább a fantasy terén rendelkezem kiterjedt olvasmányélményekkel. Az igazi, tősgyökeres, szűkebb értelemben vett sci-fi ki is maradt, inkább a határterületi kalandozások kötöttek le."A napra lehet nézni, de nem egészséges."
Dan: azaz ALIENS Meg Predator... De. Fantasy
de sci-fit is kérdeztél és az aliens az az...
Szerk: Dan 2009-09-23 17:23:18