Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Szóval. Tegnap megvettem az Evermore című könyvet. Nincs rajta kajafolt és szamárfülekkel sincs díszítve. Teljesen olyan mint amikor megvettem, sértetlen.
Eredeti ára: 2999,-
Ennyiért adnám: 2500,-
A postaköltséget én állom!
Akit érdekel az küldjön egy e-mailt
fo.viki@freemail.hu
Ebben nem értünk egyet.
Szerintem a farkasember képes farkassá változni, a démonok gonoszak, a western-hős meghalnak vagy ellovagolnak a naplementébe, és a vámpírok járkáló, beszélő, vérivó hullák.
És szerintem ezek nem klisék, hanem a fogalom definíciószerű elemei, amiktől az adott lény az, ami. Ha ezek hiányoznak, az valami más.
pontosan
nem vagyok benne biztos (mer ittas állapotban lebegek a gép előtt), de a Stoker félében nem mászkált a srác a napon?
Itt nem is fénylő vámpírokról van szó, hanem egy olyan fajról, amely a történelmének kezdeti szakaszát éli, tehát nagyban az ösztönei irányítják, de bizonyos döntéseit már a társadalmi elvárások szerint kell alkalmaznia. A VK- ban a fő hangsúly a fajbéli különbségek leküzdésén van, annak ellenére, hogy a mangaka azt sugallja, hogy ez lehetetlen részben a személyiségbeli különbségek miatt, részben mert a vámpírok bestiák, tehát nem emberien gondolkodnak. Mondjuk az is igaz, hogy az egész sokkal romantikusabban van szemléltetve, de mit vár az ember egy shojo mangától? Nyilván ocsmány vámpírfiúkkal egyik lány sem venné a kezébe a művet. Attól még, hogy valami tetszetős külsejű, nem jelenti azt, hogy nem hordozhat mély gondolati tartalmakat, vagy csúfabb témákat. A külső ez esetben (az esztétikai igény mellett) az eladhatóságot szolgálja. Am. sztem az is unalmas, hogy a gonosz szereplők mindig csúnyák. Ez vmi hollywoodi felfogás lehet, hogy ami szép az jó is, pedig igenis a leggonoszabbak is felvehetnek gyönyörű alakot. (És példának hozhatnék a tudás fáján lévő gyümölcstől kezdve a Narnia boszorkányáig nagyon sok irodalmi példát.)
Am. értem én, hogy mi a bajod -és valamilyen szinten el is tudom fogadni az érvelésedet-, de a vámpírok karakterének változtatása szerintem nem feltétlenül rossz dolog. Így olyan történeteket is el tudnak velük mesélni az írók, amelyek az eddigi vámpírokkal lehetetlenek voltak. (Vagy csak az a baj, hogy én a Buffy-n és Angel-en nőttem fel^^)
Bocs, de ezzel a teherrel együtt tudok élni...
Ha már így belefolytunk: a vámpírok alapvetően az emberiség sötétségtől és haláltól való félelmeinek és a vérrel kapcsolatos hiedelmek és tabuk metszetében született. Meglátásom szerint a lényegi esszenciájuk abban ragadható meg. hogy valaki, aki ember volt, átváltozott valamivé, ami, bár hasonlít az emberre, de mégis idegen attól: nem öregszik, természetfölötti erővel bír, ragadozó/parazita, éjjel aktív, nem él, stb.
Véleményem szerint mindazon modern irodalmi törekvések, amely leépítik a vámpír és az ember közötti alapvető különbségeket, azt a célt szolgálják, hogy az olvasó kényelmesebben beleélhesse magát a cselekménybe (ez elég abszurd, tekintve, hogy horrorról van szó...).
Viszont ezzel a vámpír pont egyéni karakterét veszíti el. Egy vámpír, aki nem lopja, rabolja vagy kicsalja, hanem kapja a vért, él a szó klasszikus értelmében (vannak testi funkciói, példának okáért), vagy akár sétálhat a napon, nem más, mint egy különleges képességekkel rendelkező ember. Az, hogy a szerző vámpírnak nevezi, csupán egy (elég alantas és olcsó) fogás, az olvasó megtévesztése, a vámpír sötét nimbuszának felhasználása egy amúgy talán nem is olyan érdekes személyiség feltupírozására. Úgy vélem az ilyen eszközök joggal keltenek gyanakvást - bár azt nem tartom kizártnak, hogy ennek ellenére a végeredmény rácáfol a várakozásokra.
nem vagy a barátom
Ha már így belefolytunk: a vámpírok alapvetően az emberiség sötétségtől és haláltól való félelmeinek és a vérrel kapcsolatos hiedelmek és tabuk metszetében született. Meglátásom szerint a lényegi esszenciájuk abban ragadható meg. hogy valaki, aki ember volt, átváltozott valamivé, ami, bár hasonlít az emberre, de mégis idegen attól: nem öregszik, természetfölötti erővel bír, ragadozó/parazita, éjjel aktív, nem él, stb.
Véleményem szerint mindazon modern irodalmi törekvések, amely leépítik a vámpír és az ember közötti alapvető különbségeket, azt a célt szolgálják, hogy az olvasó kényelmesebben beleélhesse magát a cselekménybe (ez elég abszurd, tekintve, hogy horrorról van szó...).
Viszont ezzel a vámpír pont egyéni karakterét veszíti el. Egy vámpír, aki nem lopja, rabolja vagy kicsalja, hanem kapja a vért, él a szó klasszikus értelmében (vannak testi funkciói, példának okáért), vagy akár sétálhat a napon, nem más, mint egy különleges képességekkel rendelkező ember. Az, hogy a szerző vámpírnak nevezi, csupán egy (elég alantas és olcsó) fogás, az olvasó megtévesztése, a vámpír sötét nimbuszának felhasználása egy amúgy talán nem is olyan érdekes személyiség feltupírozására. Úgy vélem az ilyen eszközök joggal keltenek gyanakvást - bár azt nem tartom kizártnak, hogy ennek ellenére a végeredmény rácáfol a várakozásokra.
Aki nem öregszik, nem hal meg, mellékesen vért iszik, de sír, böfög, él és gyereket nemz, az nem vámpír, hanem perverz ízlésű halhatatlan.
Ugh, te aztán nagyon utálnád a Vampire Knight alapsztoriját. Ott ugyanis a vámpírok külön fajként jelennek meg, akik az emberek hanyatlása idején terjedtek el.
Ó, te még nem ismered az elbűvölő Mrs. Price-t vagy Mrs. Jane Crispin-t...
Erről van valami felmérés?
Ez szerintem korrekt (bár a vérivás kényszere mellé még egy függőség... halmozottan hátrányos helyzetű powa XD )
Hm... lehet, hogy adni kéne egy esélyt ennek a sorozatnak?
Ez szerintem jelentősen csökkenti a vámpírok idegenszerűségét, ami olyan hátborzongatóvá teszi őket, és olyan alapvetően átdefiniálja az értelmezésüket és a szerepüket, hogy kérdéses, hogy van-e értelme őket vámpírnak nevezni.
Nem azt mondom, hogy klisékből nem lehet jót írni - csak nagyon nehéz.
Ebben nem értünk egyet.
Szerintem a farkasember képes farkassá változni, a démonok gonoszak, a western-hős meghalnak vagy ellovagolnak a naplementébe, és a vámpírok járkáló, beszélő, vérivó hullák.
Aki nem öregszik, nem hal meg, mellékesen vért iszik, de sír, böfög, él és gyereket nemz, az nem vámpír, hanem perverz ízlésű halhatatlan.
És szerintem ezek nem klisék, hanem a fogalom definíciószerű elemei, amiktől az adott lény az, ami. Ha ezek hiányoznak, az valami más.Neeeeeeee....
Mert a vámpír micsoda? Fényérzékeny élőlény?
Nezumi: Bezony, LLL jó író, bár a legjobbnak azért nem nevezném.
Elnar: "Nem szalvatór. Sokkal jobb."
Ez mondjuk nem nehéz...
Egyszer régen, még a múlt században valaha, a Mesterek készítettek vala egy Halálkapunak nevezett sorozatot is, miből 3 kötet lefordítattatott...
Aztán csődbe ment a Valhalla.
Az alapszituáció itt olvasható. És a csoda: van egy beteg állat, aki lefordítja az angol részeket. Fantasy rajongók ne hagyják ki. Nem szalvatór. Sokkal jobb.
Szóval ez azt jelenti hogy mindig 5-ös volt helyesírásból?
Bocs a fárasztásért! nem tudom abba hagyni!