Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Fanart, Fanfic
Ami még nagyon idegesít, az a japán kifejezések és szavak használata. Amikor például valaki képes azt a karaktere szájába adni, hogy ''Hai, nii-chan" - azt komolyan a sarokba állítanám, hogy gondolkozzon el... (Az ilyen ''Uso!'' felkiáltásokat meg hasonlókat már nem is említem...
Hehe, én pont a héten futottam bele pár hasonlóba, volt, hogy gyakorlatilag az első bekezdés fele japán szavakból állt, pedig a fanfiction angol volt [elvileg]
Szal tökjó, mondja azt, hogy hát az egyenruha nem ugyanaaaaaz, mint a gakuran, meg mittomén, de hogy az igen / nem / kuss / etc kifejezések miért nem jók angolul, azt én sem értem ^_^; [és szintén utálom, persze, ezt a divatot]
IC: tényleg nehéz eltalálni. Rizikós szerepjáték, de ha sikerül, akkor tényleg nagyon klassz a végeredmény. Az OOC-sztorik többsége meg elég.... Érdekes, mivel "eredetiek" próbálnak lenni [avagy "hozzuk össze X és Y-t" / "harcoljon S és T"], aztán a vége az, hogy a nagy eredetiségben csinálnak egy teljesen más univerzumot, aminek annyi köze van max az alapsztorihoz, hogy - jó esetben - ugyanolyan nevű karakterek rohangálnak benne. [hacsak nem olyan überfan írja, aki még a neveket is rendre elgépeli]
Najó, elmélet és kritika helyett inkább visszatérek a fanfic-íráshoz
A boldog lét egyik alaptörvénye: minden olyan hasznos holmit fokozott gyanakvással kell kezelni, ami kevesebbet nyom, mint a saját használati utasítása.
Milyen fandom?
Az OOC szerintem egy elég érdekes kérdés. Van sajnos - és nem is kevés - olyan fic, ami annyira OOC, hogy még kényszeríteni sem tudom magam arra, hogy elolvassam. (Sajnos nehezebb olyat találni, amiben tényleg IC mindenki).
Viszont ha jól csinálják, még jó is lehet. Mert kérdem én: honnan tudod 100%-os pontossággal, hogy egy adott karakter egy adott szituációban mit tenne, vagy mondana? Természetesen lehet következtetni a személyiségéből, de mondjuk egy AU sztoriban nagyon nehéz lesz véghezvinni, hogy mindenki IC legyen.
(Ne értsetek félre, nem védeni próbálom az OOC-t - a fanfic műfaj abszolút ellenségének tartom.)
Ami mindig, kivétel nélkül felbosszant, az a megszólítások rossz használata. Most nem arról az esetről beszélek, amikor valaki jól megfontoltan minden idegen nyelvi dolgot kihagy a ficből, mondván, hogy "természetesen nem vagyok perfekt japán, ezért nem is fogom a nyelvet rosszul használni''.
Ami a legjobban idegesít, és kivétel nélkül ott is hagyom félbe a ficet miatta, az a megszólítások hirtelen megváltozása. Mondok egy példát, csak hogy jobban érthető legyen.
Vegyük X és Y karaktert, akik az adott animében / mangában sok-sok részen keresztül san-ozza egymást. (Vagy kun-ozza, vagy bármi, teljesen mindegy) - és ez így van jól.
Erre ír valaki egy ficet, amiben hogy, hogy nem (bármennyire is valószínűtlen), egymásba szeretnek, és óó, milyen romantikus, hirtelen chan-ozni kezdik egymást. Oo Vagy épp kun-ozni, ha eddig san-ozták egymást. Vagy az eddig totál tiszteletteljesen viselkedő karakter hirtelen nem is használ semmilyen megszólítást...
Na, azt hiszem értitek. EZT ne. Ennyit mondhatok.
Ami még nagyon idegesít, az a japán kifejezések és szavak használata. Amikor például valaki képes azt a karaktere szájába adni, hogy ''Hai, nii-chan" - azt komolyan a sarokba állítanám, hogy gondolkozzon el... (Az ilyen ''Uso!'' felkiáltásokat meg hasonlókat már nem is említem...
Az OOC szerintem egy elég érdekes kérdés. Van sajnos - és nem is kevés - olyan fic, ami annyira OOC, hogy még kényszeríteni sem tudom magam arra, hogy elolvassam. (Sajnos nehezebb olyat találni, amiben tényleg IC mindenki).
Viszont ha jól csinálják, még jó is lehet. Mert kérdem én: honnan tudod 100%-os pontossággal, hogy egy adott karakter egy adott szituációban mit tenne, vagy mondana? Természetesen lehet következtetni a személyiségéből, de mondjuk egy AU sztoriban nagyon nehéz lesz véghezvinni, hogy mindenki IC legyen.
(Ne értsetek félre, nem védeni próbálom az OOC-t - a fanfic műfaj abszolút ellenségének tartom.)
Ami mindig, kivétel nélkül felbosszant, az a megszólítások rossz használata. Most nem arról az esetről beszélek, amikor valaki jól megfontoltan minden idegen nyelvi dolgot kihagy a ficből, mondván, hogy "természetesen nem vagyok perfekt japán, ezért nem is fogom a nyelvet rosszul használni''.
Ami a legjobban idegesít, és kivétel nélkül ott is hagyom félbe a ficet miatta, az a megszólítások hirtelen megváltozása. Mondok egy példát, csak hogy jobban érthető legyen.
Vegyük X és Y karaktert, akik az adott animében / mangában sok-sok részen keresztül san-ozza egymást. (Vagy kun-ozza, vagy bármi, teljesen mindegy) - és ez így van jól.
Erre ír valaki egy ficet, amiben hogy, hogy nem (bármennyire is valószínűtlen), egymásba szeretnek, és óó, milyen romantikus, hirtelen chan-ozni kezdik egymást. Oo Vagy épp kun-ozni, ha eddig san-ozták egymást. Vagy az eddig totál tiszteletteljesen viselkedő karakter hirtelen nem is használ semmilyen megszólítást...
Na, azt hiszem értitek. EZT ne. Ennyit mondhatok.
9/28 NEVER FORGET
beküldve: 2009-02-21 22:56:03
(#212) Nem teljes átírásra gondoltam, de pont a sok átolvasás miatt én gyakran utólag veszem észre, hogy egy mondat nem hangzik túl jól, vagy OOC az adott karakter szájából és ilyenkor muszáj átírnom. Csak akkor nyilvánítok valamit késznek, ha az újraolvasás során nem érzek ilyen kényszert.
Hosszabb fanficbe meg eddig nem mertem belevágni, mindegyik írásom néhány oldalas one shot, pontosabban van egy többfejezetes fanficem, amit már kb. két éve írok és valszeg sose lesz befejezve.
Hosszabb fanficbe meg eddig nem mertem belevágni, mindegyik írásom néhány oldalas one shot, pontosabban van egy többfejezetes fanficem, amit már kb. két éve írok és valszeg sose lesz befejezve.
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik.
Én sem szoktam átírni / újraírni. Az ezerszeri átolvasás meg bőven az idegeimre megy, főleg ha angol ficről van szó, mert a végén már mindent hibának nézek.
9/28 NEVER FORGET
Én inkább azt a kérdést tenném fel, hogy ki hányszor írja át?
Én nem szoktam átírni. Általában csak akkor kezdek el megírni egy ficet - vagy annak újabb fejezetét - ha már kialakult bennem a kép. Ez mondjuk lehet, hogy azért van, mert eddig csakis Háború és Béke méretű ficeket írtam... Emiatt viszont fontos, hogy írás közben már tisztában legyek az esetleges folytatással is...
Átolvasni... Szerintem sosem lehet elégszer. De ha kétszer átolvastam, akkor már kisebb a valószínűsége, hogy tele van hibákkal.
De hogy ne csak a fanartról szóljon a topic, itt egy téma. Ki hányszor olvassa át a ficet, mielőtt azt mondja, hogy "ez bizony készen van"?
Én inkább azt a kérdést tenném fel, hogy ki hányszor írja át? Amin jelenleg dolgozok már legalább az ötödik verziójánál tart, de ez most már a végleges. XD
Amúgy én is legalább ötszöt elolvasom a ficeimet, mielőtt kiadom a kezeim közül, de még így is gyakran marad benne hiba. A legegyszerűbb megoldás egy beta reader lenne, de azt nehezen találok, eddig csak egyhez sikerült. :(
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik.
beküldve: 2009-02-19 21:36:53
(#207) Nagyon teszik Fisi dhe Hyene az a rajza mikor Near a halott Light felet ül. Ez nagyon király, tetszik.
Táncolj Hercegnő!
Bence, nagyon jó lett a rajzod! (Kisamét meg "szeressük'' nagyon. ;)
Köszi.
Igen, Kisame nagy arc.
Már majdnem annyira mint én.
beküldve: 2009-02-19 21:33:47
(#204) Bence, nagyon jó lett a rajzod! (Kisamét meg "szeressük'' nagyon. ;)
De hogy ne csak a fanartról szóljon a topic, itt egy téma. Ki hányszor olvassa át a ficet, mielőtt azt mondja, hogy "ez bizony készen van"?
Nálam ez sok mindentől függ, de talán leginkább a nyelvtől. Ha angolul írok, még jobban vigyázok rá, hogy minden a helyén legyen, de sajnos még így is előfordulhatnak typok. Még sose számoltam utána, de szerintem háromszor, négyszer minimum elolvasom a ficemet (miután már teljesen kész van!) Ez egy kicsit azért fárasztó, valljuk be.
Mint például most: kis híján 5,000 szavas a oneshotom (9 oldal Wordben, ha így jobban elképzelhető ;), és már szinte kívülről fújom az egészet. :)
Na de sebaj, az olvasókért mindent.
Nálam ez sok mindentől függ, de talán leginkább a nyelvtől. Ha angolul írok, még jobban vigyázok rá, hogy minden a helyén legyen, de sajnos még így is előfordulhatnak typok. Még sose számoltam utána, de szerintem háromszor, négyszer minimum elolvasom a ficemet (miután már teljesen kész van!) Ez egy kicsit azért fárasztó, valljuk be.
Mint például most: kis híján 5,000 szavas a oneshotom (9 oldal Wordben, ha így jobban elképzelhető ;), és már szinte kívülről fújom az egészet. :)
Na de sebaj, az olvasókért mindent.
9/28 NEVER FORGET
Szerk: Zurelily 2009-02-19 21:34:35
beküldve: 2009-02-19 20:49:54
(#203) beküldve: 2009-02-19 18:45:56
(#202) Én is megmutatom a rajzaimat... (valamikor)
Lolli pop, lolli pop, oh lalilali pop, lolli pop, lolli pop,oh lalilali pop!
beküldve: 2009-02-19 18:33:04
(#200) Allen: Nagyon jó!
Bence: Király!
Allen és Bence: Nekem sose lesz ilyen szép, kidolgozott, rajzaim....
Bence: Király!
Allen és Bence: Nekem sose lesz ilyen szép, kidolgozott, rajzaim....
Szerk: baniaa3 2009-02-19 18:33:45