Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Könyvek amiket szerettek (NEM mangák!)
Vergiliustól én az Aeneis-t olvastam legutóbb (azt is eredetiben... :S ). Ha már Vergilius, akkor megemlíteném Radnótit, bár tőle inkább a Nem tudhatom című versét szeretem, nem pedig az eklogáit.
Az egészet eredetiben? Nem sikerült annyi ideig latint tanulnom, hogy nekifekhessek én is... Meg a Georgicának, meg minden... Radnótinak épp az eklogáit szeretem. A Nem tudhatom-ot is, de nem annyira. A hetedik ekloga a legszebb szerintem.
"Félünk tisztán látni, és félünk, hogy tisztán látnak minket."
[/QUOTE]Nem tudom hogy jön Vergiliushoz Radnóti, de ha Radnóti akkor főleg a Razglednicák : ))[/QUOTE]
Vergilius követője volt Radnóti, ő is írt eklógákat, az előbb említett ókori költő műveit véve alapul. Na ezt most jól megmagyaráztam... de inkább nem tartok magyarral kevert latinórát, mert elég felesleges.
Mi a jobb, bűnösként élni, vagy ártatlanul meghalni?
beküldve: 2007-04-30 11:04:16
(#39) Nálam is Ady a favorit, illetőleg József Attila és Radnóti (lásd. lent ), de gimiben nagyon tetszettek Pilinszky versei is - sajnos azóta még nem akadt szabadidőm beszerezni és kiolvasni egy verseskötetét.
Világirodalom terén nagyon szeretem pl. Shakespeare-t, de kizárólag a szonettjeit, a drámáitól menekülök... (mondom ezt az angol irodalom szigorlatom előtt állva... ).
Eredeti nyelven sokkal de sokkal szebbek, mint magyar fordításban (most örülök igazán, hogy annak idején a suliban nem vettem a fáradságot még többet elolvasni magyarul, mint azt a kb. kettőt, ami a könyvben volt - így csak az egyetemen, csak eredeti nyelven jöttek először szembe, és oooooooh, hát az valami gyönyörű ).
Jah, és (persze szakos ártalom), de finn költők verseit is nagyon szeretem. Mondjuk főleg a népköltészetet (Kanteletar), de nagyon szép irodalmi versikék is születtek ott - talán a táj, a más életforma miatt különösek, egyszerűek, de mégsem, és egyik-másik nagyon magával tud ragadni. Finn téren egyébként a prózát sem vetem meg (szerencse, mert muszáj vagyok olvasni), talán pont ez az egész más felfogás fog meg bennük. Szintén finn íróhoz fűződik az első történelemmel kapcsolatos regény, ami megfogott és tetszett (Väinö Linna: Az ismeretlen katona). Kétszer kellett ugyan elolvasni, hogy tiszta legyen minden, de az, hogy egyáltalán tetszett nagyon nagy szó tőlem, akit a történelem csak időszámtásunk előttig érdekel... vagy addig se...
Világirodalom terén nagyon szeretem pl. Shakespeare-t, de kizárólag a szonettjeit, a drámáitól menekülök... (mondom ezt az angol irodalom szigorlatom előtt állva... ).
Eredeti nyelven sokkal de sokkal szebbek, mint magyar fordításban (most örülök igazán, hogy annak idején a suliban nem vettem a fáradságot még többet elolvasni magyarul, mint azt a kb. kettőt, ami a könyvben volt - így csak az egyetemen, csak eredeti nyelven jöttek először szembe, és oooooooh, hát az valami gyönyörű ).
Jah, és (persze szakos ártalom), de finn költők verseit is nagyon szeretem. Mondjuk főleg a népköltészetet (Kanteletar), de nagyon szép irodalmi versikék is születtek ott - talán a táj, a más életforma miatt különösek, egyszerűek, de mégsem, és egyik-másik nagyon magával tud ragadni. Finn téren egyébként a prózát sem vetem meg (szerencse, mert muszáj vagyok olvasni), talán pont ez az egész más felfogás fog meg bennük. Szintén finn íróhoz fűződik az első történelemmel kapcsolatos regény, ami megfogott és tetszett (Väinö Linna: Az ismeretlen katona). Kétszer kellett ugyan elolvasni, hogy tiszta legyen minden, de az, hogy egyáltalán tetszett nagyon nagy szó tőlem, akit a történelem csak időszámtásunk előttig érdekel... vagy addig se...
"hold your breath and count to ten and fall apart and start again..."
Szerk: Loona 2007-04-30 11:06:17
Ha már Vergilius, akkor megemlíteném Radnótit, bár tőle inkább a Nem tudhatom című versét szeretem, nem pedig az eklogáit.
Nem tudom hogy jön Vergiliushoz Radnóti, de ha Radnóti akkor főleg a Razglednicák : ))
"Am fahlen Nachthimmel von vergossenen Blut der Narren rot gefärbt lacht der Mond." Toki - Bus Gamer [Minekura Kazuya]
beküldve: 2007-04-29 23:20:10
(#37) Jane Eyre-t valaki? Én eddig csak a filmet láttam (azt hiszem legújabb verzió),és tervezgetem hogy elolvasom..mennyire tudja visszaadni a film a könyv hangulatát?
What? Robot zombies with lasers? Lasers don't exist!
beküldve: 2007-04-29 21:05:15
(#36) Vergiliustól én az Aeneis-t olvastam legutóbb (azt is eredetiben... :S ). Ha már Vergilius, akkor megemlíteném Radnótit, bár tőle inkább a Nem tudhatom című versét szeretem, nem pedig az eklogáit.
[QUOTEMás: lírában ki a kedvenc? : ) régi klasszikusok, romantikusok, modern klasszikusok, vagy esetleg a nagyonmodernek? [/QUOTE]
Én a romantikus lírát szeretem nagyon, rómaiakat nagyon-nagyonnagyonnagyon!
Azon túl: Faust, Bűn és Bűnhődés, A falu jegyzője, Krúdy Szindbádja minden mennyiségben! Francia szimbolistákat szeretem nagyon, avantgárdot mondjuk. Ady-t nem. Babitsot, Pilinszkyt, Tóth Árpádot nagyon. De főleg (nagyon főleg) Dante és Vergilius!! Ha illusztrációknál tartunk így: Ki ismeri Gustave Doré metszeteit? És ki szereti őket? A legfantasztikusabb illusztrátor szerintem.
Én a romantikus lírát szeretem nagyon, rómaiakat nagyon-nagyonnagyonnagyon!
Azon túl: Faust, Bűn és Bűnhődés, A falu jegyzője, Krúdy Szindbádja minden mennyiségben! Francia szimbolistákat szeretem nagyon, avantgárdot mondjuk. Ady-t nem. Babitsot, Pilinszkyt, Tóth Árpádot nagyon. De főleg (nagyon főleg) Dante és Vergilius!! Ha illusztrációknál tartunk így: Ki ismeri Gustave Doré metszeteit? És ki szereti őket? A legfantasztikusabb illusztrátor szerintem.
"Félünk tisztán látni, és félünk, hogy tisztán látnak minket."
Én megmondom őszintén, hogy Anne Rice Vámpír krónokáit szeretem, nomeg Wilbur Smith-től a Folyó istenét...
A folyó istenét én is olvastam, valamint az utána következő két másik kötetet is, a Hetedik tekercset, és a Mágust. Imádom ezt a trilógiát, tipikusan a kedvenc WS sorozatom (persze csak a Ragadozó madarak trilógiája után). Vámpír (szerű) könyvekből Annie Warden Kíméra sorozatát olvasom nagyon szívesen, illetve annak idején Laurell K. Hamilton Anita Blake-jéből is átestem pár köteten. Mindezek mellett pedig mindig mást, amit éppen találok, és megtetszik. Tehát elég vegyes az ízlésem, ha könyvekről van szó.
beküldve: 2007-04-29 00:32:18
(#33) Állatfarm mostanában bármelyik nagyobb könyvesboltban fellelhető. Lapozzgass csak bele... megéri.
Én viszont pont fordítva vagyok irodalom terén bekötve. Nem igazán olvasok magyar szerzőket. Inkább külföld. Mostanában elsősorban kortárs amerikaiak. Mint pl. Paul Auster vagy a már lejebb említettek ide vonatkozó része. Magyar irodalom nekem valahogy túl modoros. persze tudom nem lehet csak így általánosítani de szerintem ez nálam úgy van mint ahogy a magyar filmekkel vagyok. Gyerekként láttam 3-4 jancsó filmet és ez annyire nagy hatással volt rám hogy azóta se szeretem a magyar filmeket... :)
Én viszont pont fordítva vagyok irodalom terén bekötve. Nem igazán olvasok magyar szerzőket. Inkább külföld. Mostanában elsősorban kortárs amerikaiak. Mint pl. Paul Auster vagy a már lejebb említettek ide vonatkozó része. Magyar irodalom nekem valahogy túl modoros. persze tudom nem lehet csak így általánosítani de szerintem ez nálam úgy van mint ahogy a magyar filmekkel vagyok. Gyerekként láttam 3-4 jancsó filmet és ez annyire nagy hatással volt rám hogy azóta se szeretem a magyar filmeket... :)
"Plombáld le a múltat. Én is leleplombáltam. Mert Úgy folyik, rajtad keresztűl az élet. És megaksztja majd a vízórádat, a vízkő, mert az nálad keményebb."
Apropó, ez a Poe kötet, amit említettél magyarul jelent meg mostanság, vagy eredeti nyelven? Akármelyik is, hol lehet beszerezni?
(tény, hogy az angolnak jobban örülnék, ha be lehet szerezni épeszű áron)
Elméletileg nemrégiben jelent meg, mert még szinte minden nagyobb könyvesboltban ott virít valamelyik besorolásnak megfelelő polcon. Ha rákeresel neten is meg tudod rendelni (angol verzióban nem tudok segíteni).
Más: lírában ki a kedvenc? : ) régi klasszikusok, romantikusok, modern klasszikusok, vagy esetleg a nagyonmodernek? Nálunk Ady nyerte az első díjat, meg a XX. század első fele (prózában is, bár itt tágabb a kör, hozzá jobban vonzódunk).
Csakhogy példát is mondjak:
- Babits: A gólyakalifa
fogalmazása egészen lírikus, a történet meg kifejezetten érdekes: egy ember, aki álmaiban a saját negítvját kapja vissza, ami egyre valóságosabbnak látszik majd...
- Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok
nem szeretem a levélregényeket, de a stílusa annyira felemelő és egységes, hogy rászoktam a magázásra (persze csak hangulatból : ))), a történet pedig két tipikus párizsi nő és férficsábász aktuális ügyeiből áll össze
- Eötvös József: A karthausi
egy nagy romantikus visszaemlékezés, sok filozofálgatással és többszörösen összetett mondatokkal, mégis, a stílusa kellemes, egységes, hangulatos, a történet pedig váratlan eseményekben gazdag, és maradandó képeket teremt(ett legalábbis bennem : )
Hirtelen ennyi, sok is volt ez estére : D (mellesleg azért Karinthy Frigyes: Idomított világ vagy Jelbeszédek - kikapcsolódásnak kitűnő : )
"Am fahlen Nachthimmel von vergossenen Blut der Narren rot gefärbt lacht der Mond." Toki - Bus Gamer [Minekura Kazuya]
Szerk: Taki 2007-04-29 00:01:26
Ha már illusztrált kötetek is szóba jöttek akkor az állatfarm sem elhanyagolható. Nekem megvan mind a kettő (mármint a poe és az állatfarm) és úgy vagyok vele hogy az elmúlt évek legjobb kiadványai közé tartoznak.
Hajaj, ő lesz az? [Link] Állatfarm rajzfilm változatát még 8-10 évesen láttam és imádtam, bár kicsit féltem is tőle, persze : ) Ha szerencsém lesz, talán találkozok vele és belelapozhatok.
Amúgy a szépirodalom egész pontosan mit akar takarni? Én mint lejebb is írtam imádom pl Vonnegutot, Hunter S. Thompson-t vagy Brat Easton Ellis-t és tudtommal ez is szépirodalom. csak kicsit más mint Dosztojevszki... eltelt némi idő... :)
Idő, hely nem számít csak a stílus : ) Mondjuk külföldi irodalomban annyira nem vagyok otthon, csak a nagyobb nevek... De egyébként is, a magyar irodalom közelebb áll a szívemhez - és ez az a dolog, amit eredeti nyelven ajánlott olvasni ergo nem hiába magyar alkotókkal foglalkozunk többet az órákon.
ezer-ezer köszi, Loona!
Igazán nincs mit, örülök, ha segíthettem
Van valaki itt rajtam kívül, aki szépirodalom-fan?
*Lunácska kézföltesz*
Kb. eddig ezért nem írtam ide semmit - mert szépirodalom, azon belül is inkább vers, mint próza. Azon belül pedig elég tág...
Apropó, ez a Poe kötet, amit említettél magyarul jelent meg mostanság, vagy eredeti nyelven? Akármelyik is, hol lehet beszerezni?
"hold your breath and count to ten and fall apart and start again..."
Van valaki itt rajtam kívül, aki szépirodalom-fan? és mondjuk nem csak Orwellig, esetleg Dosztojevszkijig lát? : ) Nincs? Sebaj.
Ha már manga főprofilú oldalról van szó, akkor azért bátran ajánlanék egy nem is olyan régen megjelent E. A. Poe rémtörténetek kötetet, amely 4 mesét tartalmaz, nagyon finom groteszk képekkel illusztrálva - utóbbi Gris Grimly ([Link]) tollából.
Ha pedig vámpírok akkor nálam Hamilton Anita Blake sorozata - bár még csak a második kötetig jutottunk el, a sok szépirodalom háttérbe szorítja :)
Ha már manga főprofilú oldalról van szó, akkor azért bátran ajánlanék egy nem is olyan régen megjelent E. A. Poe rémtörténetek kötetet, amely 4 mesét tartalmaz, nagyon finom groteszk képekkel illusztrálva - utóbbi Gris Grimly ([Link]) tollából.
Ha pedig vámpírok akkor nálam Hamilton Anita Blake sorozata - bár még csak a második kötetig jutottunk el, a sok szépirodalom háttérbe szorítja :)
Ha már illusztrált kötetek is szóba jöttek akkor az állatfarm sem elhanyagolható. Nekem megvan mind a kettő (mármint a poe és az állatfarm) és úgy vagyok vele hogy az elmúlt évek legjobb kiadványai közé tartoznak.
Amúgy a szépirodalom egész pontosan mit akar takarni? Én mint lejebb is írtam imádom pl Vonnegutot, Hunter S. Thompson-t vagy Brat Easton Ellis-t és tudtommal ez is szépirodalom. csak kicsit más mint Dosztojevszki... eltelt némi idő... :)
"Plombáld le a múltat. Én is leleplombáltam. Mert Úgy folyik, rajtad keresztűl az élet. És megaksztja majd a vízórádat, a vízkő, mert az nálad keményebb."
beküldve: 2007-04-28 22:10:58
(#28) Van valaki itt rajtam kívül, aki szépirodalom-fan? és mondjuk nem csak Orwellig, esetleg Dosztojevszkijig lát? : ) Nincs? Sebaj.
beküldve: 2007-04-28 21:33:16
(#27) Én megmondom őszintén, hogy Anne Rice Vámpír krónokáit szeretem, nomeg Wilbur Smith-től a Folyó istenét...
Az angyalok léteznek, csak néha nincsenek szárnyaik és BARÁTOKnak nevezzük Őket!