Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Mangarajzolás - ahol kibeszélhetjük terveinket
1. Cselekmény kitalálása
2. Storyboard elkészítése
3. A vázlat
4. Kidolgozás
5. Kihúzás
6. Szkennelés
7. Lineart letisztítása!
8. Screentone-támadás!
9. Gyönyörködés vagy szörnyülködés.
Egész szépen felsoroltad a cuccost!
Nekem kicsit máshogy megy a dolog:
1. Történet
Kitalálom a történetet (természetesen).
2. Storyboard
Hasonlóan, mint クイックシルバー, csak nem iskolában és általában minden lerajzolok. Tehát nekem általában minden részlet rákerül. Kivétel az igényesebb, több időt felhasználó mozdulatok.
3. Vázlat
Megint hasonlóan, mint クイックシルバー-nek.
4. A lap méretezése
Nem kell más, csak egy grafit, egy vonalzó, egy Manga és egy lap. Tegyük le a lapot az asztalra, a Mangát rá a lapra. A vonalzót a Manga középpontjára hellyezük el. Jegyezzük meg, hogy hol volt a vonalzó. Tegyük arrébb a vonalzót. Vegyük fel a Mangát (tegyük is arrébb). A vonalzót kb. ugyanoda tegyük vissza, mint mikor a Manga is le volt rakva. Remélem ezután tudjátok...
5. Javítás
Hogyha van valami hiba a vázlatban, akkor kijavítom. (Természetes dolog, nem?)
6. Rajzolás
A vázlatot átalakítom rendes rajzzá.
7. Fekete toll használata
Ezután előveszek egy fekete tollat (lehetőleg olyat, ami jól fog) és a rajra rámenni (fekete) tollal, hogy erősebb legyen. (Ez is természetes...gondolom én.)
8. A borító elkészítése (röviden)
Egy erős lap kell és egy grafit, de ez már más...ez már csak mellékles.
,,Hitler fején ugrálok!"
Szerk: Aizen 2009-02-15 16:10:33
beküldve: 2009-02-15 14:58:34
(#938) Kiome/SEn Arashi
Értelek, de mi köze van ennek ahhoz, hogy milyen szögben tartod a vonalzót?
XD bocs, megint hülyén fogalmaztam, nem a vonalzóra gondoltam, hanem a tollra, de már át is szerkesztettem az előző kommentet
We've been dreaming But who can deny, It's the best way of living Between the truth and the lies.
A leírásodból azt a következtetést vontam le, hogy balkezes vagy.
Amúgy nagyon csodálkoztam, hogy csak 300 dpivel szkennelsz. Én 600-zal és néha az is kevés.
Amúgy hogy csinálod, hogy a sebességvonalak végei vastagabbak legyenek, mint a közepén?
Amúgy nagyon csodálkoztam, hogy csak 300 dpivel szkennelsz. Én 600-zal és néha az is kevés.
Amúgy hogy csinálod, hogy a sebességvonalak végei vastagabbak legyenek, mint a közepén?
Most jöttem rá, hogy elfelejtettem válaszolni a kérdésedre, miután a kezes dolgot tisztáztuk msnen
Szóval, sebességvonalak. Ha azt akarom, hogy elvékonyodjon a vége, akkor a megfelelő szögben kell tartani a tollat (sacc/kb. 50°-60°) úgy hogy a hegye mindig a fókuszponttal ellenkező irányba álljon. Majd egy gyors de határozott mozdulattal kell húzni a vonalat a fókuszpont felé, úgy, hogy a végén felrántod, egy laza csuklómozdulattal, és tádáám, vékonyodik a vége
Remélem érthetően fogalmaztam, ez a jobb-bal kezes dolog után már nem vagyok teljesen biztos benne XD
We've been dreaming But who can deny, It's the best way of living Between the truth and the lies.
Szerk: Sen17 2009-02-14 20:43:38
Köszönöm a bókot, de azért ez erős túlzás. Megvan a magam módszere, viszont a rajzolás nem megy annyira. Persze folyamatosan fejlesztem magam.
Fisi: a színezést azért nem írtam le, mert mangaoldalakat nem szoktam színezni, meg amúgy is egy CG tutorial irdatlan hosszú lenne.
Fisi: a színezést azért nem írtam le, mert mangaoldalakat nem szoktam színezni, meg amúgy is egy CG tutorial irdatlan hosszú lenne.
1. Cselekmény kitalálása
3. A vázlat
4. Kidolgozás
5. Kihúzás
6. Szkennelés
7. Lineart letisztítása!
8. Screentone-támadás!
Én csak sima képeket szoktam csinálni, de a szkennelés-lineart tisztítás-screentone stb. hasonlóan zajlik. Plusz színezés.
Egyébként én is próbálkoztam már manga-készítéssel, sőt a kis agyacskám még most is gyártja az ötleteket, de egyszerűen nincs türelmem a storyboardhoz meg a vázlathoz. Illetve, néha firkantok egy vázlatot oszt úgy marad, és legtöbbször a kukában végzi.
Jigsaw azért a kedvenc sorozatgyilkosunk, mert egy megleckéztetős móka kedvéért képes fölvásárolni a fél Praktikert.
1. Cselekmény kitalálása
3. A vázlat
4. Kidolgozás
5. Kihúzás
6. Szkennelés
7. Lineart letisztítása!
8. Screentone-támadás!
Úgy tűnik, egy profi is van közöttünk. Szép, részletes leírás, sztem sokat lehet belőle tanulni - már csak azért is írom, mert én nem így csinálom. De sztem tök jó módszer, sőt pazar! Az egyik barátnőm is valahogy így csinálja...
星さん
A leírásodból azt a következtetést vontam le, hogy balkezes vagy.
Na, itt van az én módszerem:
1. Cselekmény kitalálása
Ez csak úgy szokott jönni, ha nincs semmi ötletem, akkor nem rajzolok, ennyi.
Ez többnyire az iskolában szokott születni, mert nem kell hozzá hű de nagy felszerelés, csak a kedvenc B/5-ös vázlatfüzetem, egy vonalzó és egy ceruza.
A lapot két részre osztom és az oldalak méretét arányosan lekicsinyítem, így mérek fel vonalzóval egy B/5-ös lapra két mangaoldalt. Itt találom ki a panelek majdani elhelyezkedését és durván felvázolom a főbb mozzanatokat, párbeszédeket, hangeffekteket. A részletek még nem kerülnek fel a lapra. Az üres helyekre megjegyzéseket, észrevételeket írok.
Miért jó a storyboard: Még a rajzolás előtt megláthatja, kikísérletezheti a rajzoló, hogy hogyan fog/hogyan akarja, hogy kinézzen a kész oldal. A storyboard rajzolással könnyen lehet befolyásolni a történet menetének gyorsaságát. Most gondoljatok bele, ha nem rajzolnám meg minden fejezet storyboardját, hanem csak úgy durr bele elkezdeném rajzolni a mangát, akkor valószínűleg egy pörgősnek, gyors, hentelős mangának szánt cucc lassú lenne és unalmas. STORYBOARDOT SZIGURÚAN CSAK CERUZÁVAL SZABAD RAJZOLNI, mert ha később észreveszi az ember, hogy ez így túl lassú vagy akármi, akkor újrarajzolhatja az egészet.
3. A vázlat
Most, hogy kész a storyboard, elkezdődhet a rajzolós fázis, először ceruzával.
A storyboard alapján felrajzolom a paneleket a végleges méretű lapra és durván felvázolom a szereplők pozícióját, a perspektívát.
4. Kidolgozás
Kidolgozom a szereplők arcát, még mindig ceruzával. Árnyékolok és elkészítem a hátteret, kivéve ha lusta vagyok és egy fotóból csinálok mangahátteret Photoshoppal (igen, ilyet is tudok ).
5. Kihúzás
A már kész ceruzarajzot kihúzom tollal, kivéve a szövegeket, mert csúnyán írok, ezért ezek maradnak ceruzával, majd később géppel átírom.
6. Szkennelés
Az a fázis, amit a legjobban utálok.
(Innentől kezdve nem írom le, csak nagy vonalakban a dolgokat, ugyanis a pontos módszereim leírása túl hosszú lenne. De ha érdekel valakit, MSN-en lehet zaklatni vele.)
7. Lineart letisztítása!
Elő a Photoshoppal! Letisztítom a lineartot (maszatok, tintafolyás korrigálása).
8. Screentone-támadás!
Screentone-ok és sebességvonalak felvitele az oldalra.
Polygonal lasso toolt csak végső esetben használom, inkább a Magic Wand és Magnetic Lasso toolt hazsnálom, sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak.
Na, itt van az én módszerem:
1. Cselekmény kitalálása
Ez csak úgy szokott jönni, ha nincs semmi ötletem, akkor nem rajzolok, ennyi.
Ez többnyire az iskolában szokott születni, mert nem kell hozzá hű de nagy felszerelés, csak a kedvenc B/5-ös vázlatfüzetem, egy vonalzó és egy ceruza.
A lapot két részre osztom és az oldalak méretét arányosan lekicsinyítem, így mérek fel vonalzóval egy B/5-ös lapra két mangaoldalt. Itt találom ki a panelek majdani elhelyezkedését és durván felvázolom a főbb mozzanatokat, párbeszédeket, hangeffekteket. A részletek még nem kerülnek fel a lapra. Az üres helyekre megjegyzéseket, észrevételeket írok.
Miért jó a storyboard: Még a rajzolás előtt megláthatja, kikísérletezheti a rajzoló, hogy hogyan fog/hogyan akarja, hogy kinézzen a kész oldal. A storyboard rajzolással könnyen lehet befolyásolni a történet menetének gyorsaságát. Most gondoljatok bele, ha nem rajzolnám meg minden fejezet storyboardját, hanem csak úgy durr bele elkezdeném rajzolni a mangát, akkor valószínűleg egy pörgősnek, gyors, hentelős mangának szánt cucc lassú lenne és unalmas. STORYBOARDOT SZIGURÚAN CSAK CERUZÁVAL SZABAD RAJZOLNI, mert ha később észreveszi az ember, hogy ez így túl lassú vagy akármi, akkor újrarajzolhatja az egészet.
3. A vázlat
Most, hogy kész a storyboard, elkezdődhet a rajzolós fázis, először ceruzával.
A storyboard alapján felrajzolom a paneleket a végleges méretű lapra és durván felvázolom a szereplők pozícióját, a perspektívát.
4. Kidolgozás
Kidolgozom a szereplők arcát, még mindig ceruzával. Árnyékolok és elkészítem a hátteret, kivéve ha lusta vagyok és egy fotóból csinálok mangahátteret Photoshoppal (igen, ilyet is tudok ).
5. Kihúzás
A már kész ceruzarajzot kihúzom tollal, kivéve a szövegeket, mert csúnyán írok, ezért ezek maradnak ceruzával, majd később géppel átírom.
6. Szkennelés
Az a fázis, amit a legjobban utálok.
(Innentől kezdve nem írom le, csak nagy vonalakban a dolgokat, ugyanis a pontos módszereim leírása túl hosszú lenne. De ha érdekel valakit, MSN-en lehet zaklatni vele.)
7. Lineart letisztítása!
Elő a Photoshoppal! Letisztítom a lineartot (maszatok, tintafolyás korrigálása).
8. Screentone-támadás!
Screentone-ok és sebességvonalak felvitele az oldalra.
Polygonal lasso toolt csak végső esetben használom, inkább a Magic Wand és Magnetic Lasso toolt hazsnálom, sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak.
Hoshi san megéztem amit küldtél és ködzönöm. Az első, ami eszembe jutott a rajzaidról, hogy NAGYON ARANYOSAK a karakterek :) És teteszenek a vicces képek. Elég ügyes vagy, csak így tovább.
Egyébként én is 19 vagyok...lassacskán 20.
Egyébként én is 19 vagyok...lassacskán 20.
Köszönöm!! De ezek már régiek, csak új még nincs feltöltve
kicsit elkéstem vele, tudom, de én is 19 vagyok (illetve múltam 5 hónappal) ÖREGSZEEEEEM!!!
星さん
beküldve: 2009-02-08 15:49:40
(#929) Eddig még csak két manga oldalt készítettem. Szóval túl sok tapasztalatom nincs. De most kezdek el majd komolyabban is rajzolni - mondjuk úgy megfelelő eszközökkel.
Eddig egyszerű grafittal rajzoltam - inkább rotringgal, hisz az nagyjából elég vékony a manga rajzoláshoz.
Most viszont be fogok ruházni micron pigma tollakra. Tegnap előtt voltam egy művészellátóban a barátnőmmel. Nem olcsó mulatság, úgyhogy még vártam vele. A barátnőm viszont kipróbálta, és azt mondta, hogy nagyon jó. Kívánci leszek.
A panelek elrendezésével szokott gondom lenni. Meg a számukkal. Vagy sok lesz, vagy kevés. - ezért is van még csak két ilyen oldal kész, mert általában a legtöbb próbálkozásom a kukában végezte.
De majd a "csoda"tollakkal... Hmmm...
Eddig egyszerű grafittal rajzoltam - inkább rotringgal, hisz az nagyjából elég vékony a manga rajzoláshoz.
Most viszont be fogok ruházni micron pigma tollakra. Tegnap előtt voltam egy művészellátóban a barátnőmmel. Nem olcsó mulatság, úgyhogy még vártam vele. A barátnőm viszont kipróbálta, és azt mondta, hogy nagyon jó. Kívánci leszek.
A panelek elrendezésével szokott gondom lenni. Meg a számukkal. Vagy sok lesz, vagy kevés. - ezért is van még csak két ilyen oldal kész, mert általában a legtöbb próbálkozásom a kukában végezte.
De majd a "csoda"tollakkal... Hmmm...
Köszönöm a választ! Mindenestre sok sikert akkor!
Nagyon hasznos dolgokat írtál amúgy, sokat segítettél.
Álmaim nekem is vannak, nagyon soook. Remélem legalább egy valóra is válik... Vagy akár több.
Álmaim nekem is vannak, nagyon soook. Remélem legalább egy valóra is válik... Vagy akár több.
Tényleg ennyi hasznos dolgot írtam volna?
Mindenesetre ha tényleg tudtam segíteni, akkor már megérte lepötyögni ezt a kisregényt
És akkor most én is dobnék egy kérdést:
Ki, hogyan készít el egy oldalt? Milyen lépesek, eszközök stb?
Az én módszeremet az alábbi linken megtaláljátok [Link]
beküldve: 2009-02-08 13:18:22
(#927) Szerintem álmai mindenkinek vannak. Sőt, 1000%. Nincs olyna ember, aki ne álmodozna. Végül is az nem rossz. Több helyzetbe is bele tudod magad képzelni. Aztán az, hogy mennyit teszel azért, hogy valameik valóra is váljon más kérdés. Ahhoz nem csak szerencse és tehetség kell.
Köszönöm a választ! Mindenestre sok sikert akkor!
Egy kérdéssel meg is próbálkozom a "visszakanyarodással" ... Oké, hogy sokan itt rajzolgatunk - egyesek kivételesen jól - és még mangákat - már konkrét fejezeteket, kötetvázlatokat - készítünk... De gondolkozott már valaki KOMOLYAN azon, hogy keres kiadót, aki kiadná a művét?
Részemről én már kilincseltem a Magyar Képregénykiadók Szövetségénél, akik teljesen kompromisszum készek, feltéve ha az ember valami röviddel(20-40 oldal) akar kezdeni. Nah ez az a rész, ami nekem akkoriban nem ment Mint a legtöbb igen lelkes rajzoló én is rögtön durr bele egy igen hosszú történetbe vágtam a fejszém, amit lássuk be iszonyat nehéz lesz rátukmálni bármelyik kiadóra is, hiszem mindenki a rövidebb lélegzetvételű dolgokat keresi, ami érthető is tekintve, hogy mekkora beruházás egy méretesebb sorozat.
Mondjuk azóta már van rövid történetem is, csak nem tudom mennyire esélyes a dolog... A nagy pénzügyi válságok közepette nem tartom valószínűnek, hogy bárki is beruházna egy amatőr rajzolóba
Szóval a szándékaim nagyon komolyak, de valószínűleg a kilincseléssel még várok. Addig max meg lehet próbálkozni egy-egy szerzői kiadással is, ha az embernek van rá kerete.
Én is szerettem volna egy ilyen dologgal előrukkolni, de tekintve, hogy az ösztöndíjamból élek kénytelen vagyok elodázni T_T
Addig is maradnak a nagyszabású tervek, álmok, és a folyamatos gyakorlás