Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Szülők + anime/manga
1. Hm, ezek szerint a tizenkettedikes biológia már régen volt... Nyilván nem a gének határoznak meg mindent, de ha valakinek olyanok a génjei, hogy alacsony, kövér és jellegtelen arcú lesz, akkor ha megfeszül se lesz belőle fotómodell-manöken. (Itt van az analógia helye, mert például az agy szerkezetét (egyes részek mérete és alapaktivitása) is a gének határozzák meg.)
Ugyanígy ha valakiben előtör valamilyen recesszíven öröklődő mentális üzemzavar vagy egyensúlyhiány (akár szervi eredetű), arról legkevésbé ő tehet. Nyilván nagyon kemény munkával lefaraghat valamicskét a jobb képességűnek születettel szembeni hátrányából, de ne felejtsük el, hogy akár a nagyon jó adottságú is dolgozhat olyan keményen... Hogy ez nem igazságos? Hogy ez azt jelentené, hogy az embereknek nincs ugyanakkora esélyük az érvényesülésre? Az élet a legkevésbé sem igazságos...
Jáj Alister, én is ilyesmit akartam írni x) *megelőztél*
Arion: azért irigyelek, de annyit higgy el nekünk, hogy az emberek nem egyformák.
Szerk: miyu 2008-05-29 10:13:59
Igen, az emberek imádnak a génekre hivatkozni, ha valami nem megy, pedig a géneknek ehhez semmi köze, a lényeg a következetesség.
1. Hm, ezek szerint a tizenkettedikes biológia már régen volt... Nyilván nem a gének határoznak meg mindent, de ha valakinek olyanok a génjei, hogy alacsony, kövér és jellegtelen arcú lesz, akkor ha megfeszül se lesz belőle fotómodell-manöken. (Itt van az analógia helye, mert például az agy szerkezetét (egyes részek mérete és alapaktivitása) is a gének határozzák meg.)
Ugyanígy ha valakiben előtör valamilyen recesszíven öröklődő mentális üzemzavar vagy egyensúlyhiány (akár szervi eredetű), arról legkevésbé ő tehet. Nyilván nagyon kemény munkával lefaraghat valamicskét a jobb képességűnek születettel szembeni hátrányából, de ne felejtsük el, hogy akár a nagyon jó adottságú is dolgozhat olyan keményen... Hogy ez nem igazságos? Hogy ez azt jelentené, hogy az embereknek nincs ugyanakkora esélyük az érvényesülésre? Az élet a legkevésbé sem igazságos...
2. A legnagyobb baj azonban más ezzel a "legyen a gyerek mindig mindenből ötös" elvvel az, hogy a tényleges tárgyi tudás és az arra kapott érdemjegy egyre kevésbé áll összhangban egymással. Általánosban még csak-csak, de gimnáziumban már mutatkoznak repedések, az egyetemen pedig tulajdonképpen elválik a kettő.
Én ismerek személyesen olyan professzort, aki nem elég szűk körben dicsekedett vele, hogy nála még senki sem szerezett hármasnál jobbat, pedig ötven éve "tanít"... Meg olyat is, akinél egy csinos lány egy jeggyel jobbat kap, de egy jóképű fiú kettővel rosszabbat... És van olyan is, hogy a vizsgáztatónak rossz napja van, és megbuktat mindenkit, de nincs több vizsga, hogy szerencsétlen gyerekek javíthassanak... De olyanról is hallottam már, hogy műszaki egyetemen a csoportnak véletlenül egy felsőbb évfolyam tesztjét hozta be a tanár, de ahelyett, hogy beismerte volna, hogy hibázott, inkább megbuktatott mindenkit (mert persze első évesként fogalmuk sem lehetett a másodikos anyagról)... Egyik ismerősöm ismerőse pedig azért kényszerült egyetemet váltani, mert egy cikke miatt közölte vele az egyik tanszékvezető, hogy ő ott nem fog diplomát kapni... Vagy ugye József Attila és Horger Antal úr...
Nem azt mondom, hogy ne tanuljon, mert nincs értelme, de ha a gyerek vis maior miatt kap rossz jegyet, az miért is az ő hibája?
És mondjuk arról ne is beszéljünk, hogy a nem korrekt eljárást hogy bizonyítsa egy szóbeli vizsga után...
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."
Igen, az emberek imádnak a génekre hivatkozni, ha valami nem megy, pedig a géneknek ehhez semmi köze, a lényeg a következetesség. A tananyag egymásra épül, főleg a természettudományi tárgyaknál és leginkább a matematikánál. Ha egyszer valamiből hármasod volt, az azt jelenti, hogy ott egy részt nem tanultál meg. Ezek a kicsinek tűnő hiányok észrevétlenül felhalmozódnak, és mire gimihez érsz, az addig még úgyahogy megtanulható tantárgy teljesen érthetetlenné válik. Pedig nem is kéne a matematikát tanulni, az maga a lecsupaszított logika, az új elemek teljesen egyértelműen épülnek az előzőre, ehhez csak az kell, hogy minden láncszem meglegyen. Persze amit sose tanultál meg az nem hiányzik, és ilyenkor a "Honnan kéne ezt tudnom?" felkiáltással dobja a sarokba a könyvet az illető, megelégszik a hármassal sőt a kettessel, a tudásában a hiányok meghatványozódnak és ezt már esélye sem lesz behozni, ugyanis nagyon nehéz utólag megtalálni a pontot, hogy hol szakadt meg a logikai lánc.
Annak idején ha a tesómmal négyest vittünk haza, a szüleim nem hagytak békén, amíg meg nem tanultuk mindazt, amit a dogában elrontottunk. Így sosem maradt fekete lyuk a tudásunkban. És azt a plusz fél órát amibe ez került, igazán megérte a dolog (és már csak ezért is szerettünk inkább rögtön ötöst kapni )
Persze töriből simán kaphatsz ötöst a 48-as forradalomra attól hogy nem tudod ki volt Könyves Kálmán .
Annak idején ha a tesómmal négyest vittünk haza, a szüleim nem hagytak békén, amíg meg nem tanultuk mindazt, amit a dogában elrontottunk. Így sosem maradt fekete lyuk a tudásunkban. És azt a plusz fél órát amibe ez került, igazán megérte a dolog (és már csak ezért is szerettünk inkább rögtön ötöst kapni )
Persze töriből simán kaphatsz ötöst a 48-as forradalomra attól hogy nem tudod ki volt Könyves Kálmán .
Na jó, majd meglátod ha egy gyenge képességű gyerekkel kerülsz szembe...
Szerk: Rockypapa 2008-05-29 08:54:03
Szerencsés vagy (és az öcséd is), hogy jó géneket örököltetek és van bennetek szorgalom is. (Mert anélkül be'zony nem megy, bárki bármit mond). De sajna ez nem ilyen "fekete-fehér" minden esetben. Például, én ha megdöglök se leszek négyes matekból és nuku tanulással lettem négyes magyarból meg töriből (de, hogyhogy? hát ha még tanultam is volna )
Igen, az emberek imádnak a génekre hivatkozni, ha valami nem megy, pedig a géneknek ehhez semmi köze, a lényeg a következetesség. A tananyag egymásra épül, főleg a természettudományi tárgyaknál és leginkább a matematikánál. Ha egyszer valamiből hármasod volt, az azt jelenti, hogy ott egy részt nem tanultál meg. Ezek a kicsinek tűnő hiányok észrevétlenül felhalmozódnak, és mire gimihez érsz, az addig még úgyahogy megtanulható tantárgy teljesen érthetetlenné válik. Pedig nem is kéne a matematikát tanulni, az maga a lecsupaszított logika, az új elemek teljesen egyértelműen épülnek az előzőre, ehhez csak az kell, hogy minden láncszem meglegyen. Persze amit sose tanultál meg az nem hiányzik, és ilyenkor a "Honnan kéne ezt tudnom?" felkiáltással dobja a sarokba a könyvet az illető, megelégszik a hármassal sőt a kettessel, a tudásában a hiányok meghatványozódnak és ezt már esélye sem lesz behozni, ugyanis nagyon nehéz utólag megtalálni a pontot, hogy hol szakadt meg a logikai lánc.
日の出の煤を遥かへ吹き飛ばして、 月夜の錆をかきわけて。。。
Szerk: Arion 2008-05-29 08:23:40
Hát csupa ötössel egyetemet végezni az durva.
Aki ilyenre képes persze könnyűszerrel állíthatja hogy ez mindenkinek megy. Pedig valószínűnek tartom hogy ez nem jellemző az átlag egyetemistára. Persze egy efféle egyénnek lehet már ekkora egója, hogy így gondolja Nekem ha hármasaim lennének is marhára örülnék. A négyesnek végképp. És nagyon sokat tanulok. De ez van. És nagyon idegesítő hogy szüleim a tesomhoz/onokatesomhoz viszonyítva négyes-ötösöket várnak el. De nekem ez nem megy. És ez zavaró.
Konklúzió: ne azt várd el a (jövendőbeli) gyerekedtől amit te elértél, hanem amit ő el tud érni. És egyébként is: Az lehet, teljesen más út lesz.
Ui.: A témához vágva: Szüleimnek szentem fogalmuk sincs mi az a manga. És fogalmuk sincs, hogy én gyűjtöm. max azt tudják hogy rajzolok, mivel 5 évig rajz suliba jártam
Aki ilyenre képes persze könnyűszerrel állíthatja hogy ez mindenkinek megy. Pedig valószínűnek tartom hogy ez nem jellemző az átlag egyetemistára. Persze egy efféle egyénnek lehet már ekkora egója, hogy így gondolja Nekem ha hármasaim lennének is marhára örülnék. A négyesnek végképp. És nagyon sokat tanulok. De ez van. És nagyon idegesítő hogy szüleim a tesomhoz/onokatesomhoz viszonyítva négyes-ötösöket várnak el. De nekem ez nem megy. És ez zavaró.
Konklúzió: ne azt várd el a (jövendőbeli) gyerekedtől amit te elértél, hanem amit ő el tud érni. És egyébként is: Az lehet, teljesen más út lesz.
Ui.: A témához vágva: Szüleimnek szentem fogalmuk sincs mi az a manga. És fogalmuk sincs, hogy én gyűjtöm. max azt tudják hogy rajzolok, mivel 5 évig rajz suliba jártam
Mondjuk én tudnék mondani olyan egyetemet, ahol semmilyen más jegyet nem szabadna adni, csak ötöst vagy egyest... ez pedig az orvosi egyetem... nem lehet embereket "kicsit" kezelni vagy nem lehet "kicsit" életet menteni... vagy igen, vagy nem... nem???
今 昨日明日… 何時までも 1-2-3
beküldve: 2008-05-29 02:15:51
(#514) Hát csupa ötössel egyetemet végezni az durva.
Someday the Dream will End
beküldve: 2008-05-29 00:19:47
(#513) Azt nem értem Arion hogy hogy beszélhetsz egy meg nem született emberről úgy, mintha előre tudnád hogy milyen lessz. Meg van az esély hogy diplomát szerez majd, ugyanúgy ahogy annak is hogy olyan hülye lessz hogy egy ácsnak alig lessz jó. (Lehet hogy az enyém is olyan lessz.) Szóval ezzel csak annyit akarok mondani hogy attól hogy az öcséd lusta volt, jó képességei voltak, és el tudta végezni az egyetemet.
Fölösleges előre így elkönyvelni a dolgokat, mivel úgyis mindkét oldalról, az apai és az anyai ág miatt is beüthet a krach, még ha az ember párja professzor 10 diplomával akkor is.
Fölösleges előre így elkönyvelni a dolgokat, mivel úgyis mindkét oldalról, az apai és az anyai ág miatt is beüthet a krach, még ha az ember párja professzor 10 diplomával akkor is.
Szerencsés vagy (és az öcséd is), hogy jó géneket örököltetek és van bennetek szorgalom is. (Mert anélkül be'zony nem megy, bárki bármit mond). De sajna ez nem ilyen "fekete-fehér" minden esetben. Például, én ha megdöglök se leszek négyes matekból és nuku tanulással lettem négyes magyarból meg töriből (de, hogyhogy? hát ha még tanultam is volna ).
Az se túl jó, hogyha a szülő mindenáron erős gimibe akarja íratni a gyerekét mert ha nem bírja a kölök a kiképzést csak szenved, kudarc élmények érik és aztán "minek tanuljak úgysemegy" szindroma és egy életre elveszik a kedvét a tanulástól. Kettest persze ellehet érni, de hát na'..
Szerk: miyu 2008-05-28 22:56:56
Azt nem kalkulálod bele hogy lehet hogy a gyerekednek sokkal rosszabb feje lessz mint neked. Nem mindenkinek meg egy olvasás után az anyag. Nekem legalább három elolvasás kellene hogy egy nehezebb törit teljesen bevegyen a gyomrom, a matekról meg inkább nem is beszélek...
Ja, az öcsémnek többször is el kellett olvasnia az anyagot, utált olvasni, a kötelezőkön kívül semmit se olvasott, és a töri se volt a szíve csücske. Emellett kitűnő volt gimiben, két középfokú nyelvvizsgát csinált szintén gimiben (ahogy én is), és vörös diplomával végzett a Műegyetemen, vagyis még csak egy négyese se volt.
Az egész csak a szüleink hozzáállásán múlott.
Készségtantárgyak szerintem: tesi, rajz, ének (a művészettörténet és a zenetörténet már nem)
Úgyhogy az én gyerekem se fog mangát venni a kezébe amíg nincs ötöse az összes tárgyból (készségtárgyak kivételével).
1. Ez azért durva...
2. ...már persze attól függ, hogy szerinted mi a készségtárgy...
beküldve: 2008-05-28 22:06:02
(#509) Azt nem kalkulálod bele hogy lehet hogy a gyerekednek sokkal rosszabb feje lessz mint neked. Nem mindenkinek meg egy olvasás után az anyag. Nekem legalább három elolvasás kellene hogy egy nehezebb törit teljesen bevegyen a gyomrom, a matekról meg inkább nem is beszélek...
Na igen, nekem mondjuk rendesen meg volt tartva az érettségi, míg gyengébb suliba járó haveromnak mindenből felírták a ketteshez elegendő feladatokat.
Nem minden suli ugyanolyan kemény.
Na igen, nekem mondjuk rendesen meg volt tartva az érettségi, míg gyengébb suliba járó haveromnak mindenből felírták a ketteshez elegendő feladatokat.
Szerk: Rockypapa 2008-05-28 22:08:28
Egyetértek... festészetből/formatanból szarul érzem magam, ha hármast kapok, és négyeseknek sem örülök. rajzolni akarok, abból kell a jegy. zenetörténet, biosz, bakker, az nemkell. és ezek nekünk még mindig vannak
Ja, a biosz hova is kéne? Én meg csodálkozom miért olyan nehéz teljeskörű felvilágosítást nyújtani a hasnyálmirigy-gyulladásról, mikor művelt honfitársam azt se tudja hol a mája (hasnyálmirigyről meg nem is hallott).
Mellesleg nekem az egyetemen volt a legrosszabb jegyem hármas, és ez is csak háromszor fordult elő. Középiskolában nem kell megszakadni a kitűnőhöz, négyeshez meg elég mindent egyszer elolvasni. Úgyhogy az én gyerekem se fog mangát venni a kezébe amíg nincs ötöse az összes tárgyból (készségtárgyak kivételével).
Az én szüleim se lennének elragadtatva a mangáktól, de mivel már dolgozom, arra költöm a pénzem amire akarom .
Azért ebben picit sok volt az általánosítás.
Nem minden suli ugyanolyan kemény.
Egyetértek... festészetből/formatanból szarul érzem magam, ha hármast kapok, és négyeseknek sem örülök. rajzolni akarok, abból kell a jegy. zenetörténet, biosz, bakker, az nemkell. és ezek nekünk még mindig vannak
Ja, a biosz hova is kéne? Én meg csodálkozom miért olyan nehéz teljeskörű felvilágosítást nyújtani a hasnyálmirigy-gyulladásról, mikor művelt honfitársam azt se tudja hol a mája (hasnyálmirigyről meg nem is hallott).
Mellesleg nekem az egyetemen volt a legrosszabb jegyem hármas, és ez is csak háromszor fordult elő. Középiskolában nem kell megszakadni a kitűnőhöz, négyeshez meg elég mindent egyszer elolvasni. Úgyhogy az én gyerekem se fog mangát venni a kezébe amíg nincs ötöse az összes tárgyból (készségtárgyak kivételével).
Az én szüleim se lennének elragadtatva a mangáktól, de mivel már dolgozom, arra költöm a pénzem amire akarom .
Szerk: Arion 2008-05-28 21:56:12
beküldve: 2008-05-28 21:50:50
(#506) Azért ez a Pirontan nem akkora szám...
Nekem is van Pirontan, az első és az utolsó ilyen "mangám"
nem is raktam ki a polcra bent van a szekrényben.
Lehet eladom.. Veszek az árából egy Árnybírót.
Semmi baja nincs, 1x olvasott
Szülők nem látták xD
nem is raktam ki a polcra bent van a szekrényben.
Lehet eladom.. Veszek az árából egy Árnybírót.
Semmi baja nincs, 1x olvasott
Szülők nem látták xD
Én Conon belenézegettem, ehhez van egy kis anekdotám is:
Látjuk, hogy ki van írva, hogy "Pirontan mangát csak 18 éven felülieknek adunk el". Osztálytársam megkérdezi tőlem: "Ez azért 18+os, mert horror, vagy mert hentai?" De már ment is a standhoz, hogy megnézze. Jön vissza: "Eléggé egyértelmű volt a helyzet, mikor a lány feje a másik lány lába között volt."