Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
A Mangattack-ról annyit még, hogy a próbálkozásaik sem biztos, hogy mind sikeresek voltak. Mert az oel hullám után már előjöttek a Gravitation, Bárány panasza, J-pop Idol, Vörös kert mangákkal, hogy valami nagyobb szeletet is vágjanak a Magyar piac tortából. A Gravitáció 4 kötetes menetelése eddig talán, de a többivel szintúgy csak a "formájukat hozták", hogy ilyen csúnya szavakkal éljek.
Sok esélyt a sikeres visszatérése nem jósolok nekik.
Ennyire azért nem kell magadat felhúzni, főleg nem ilyesmin, az nem egészséges.
Nem húztam fel magam, csak dokihoz mentem ma és eleve ideges voltam / izgultam. ^^" De szerencsére minden oké volt és két hét múlva megint megyek.
Lehet nem tetszik, ha valaki vészmadárkodik, de ez van, előbb-utóbb mindenki észre fogja venni.
Már most észrevehető hogy a mangafogyások csökkennek. Nem csak a nem japán címeknél, hanem a japán híres köteteknél is. Az is biztos hogy ha kijön végre a Hellsing és Árnybíró teljesen (vagy bármely más cím) az megdobja egy kicsit az eladásokat, de speciel ez a nem japán címeknél is érvényes.
A Mangattack-nál az is gond hogy ha jól tudom aki két ember foglalkozott vele, abból az egyik külföldön van (meló miatt), a másiknak is van valami magánéleti dolga vagy mi. Szóval ott tényleg kérdéses hogy mi lesz. Ha engem kérdeztek felesleges is kiadniuk bármit is ha minőségileg olyan ratyi lesz mint a Vörös kert 2. kötete. (pedig engem pont ez érdekel tőlük a legjobban)
Delta szintúgy mindig azt mondja hogy jönnek a további kötetek, de nincs rá bizonyíték hogy így lenne. Ráadásul ők több helyen is hibáztak szerintem. (akár említhetjük azt is hogy a két nagy cím köteteinek borítója milyen sz.rul néz ki)
Vad Virágoknál a napokban született az első gyermek, úgyhogy ott még kérdéses hogy mikor jönnek a folytatások. Egyrészt ez azért is nehéz, mert ha jól tudom maga az anyuka is segédkezett a kötetek elkészülésében. Szóval ha náluk késnek a kötetek akkor az nem amiatt van hogy nem akarják kiadni, hanem mert most más fontosabb dolgaik vannak. :)
Fumaxnál tény hogy visszavettek a kiadásból, hiszen csökkentették az éves példányszámot (tehát hogy 1 évben hány kötet jön ki), de ez főként annak köszönhető hogy nehezen lehet kisajtolni a terjesztőktől a pénzt. Meg persze ők is vállaltak be kockázatos köteteket, amik nem biztos hogy olyan jó választás volt.
A Delta Vision mindenki számára tiszta, hogy befürödtek a Trigun-al, nem is akarják folytatni a Maximummal. A Berserk, a Sámánharcos és az Angyalok menedéke kötetek pedig csigalassuságba estek, és szintén kérdéses, hogy meddig leszenk kiadva.
Ez senki ne mondja nekem, hogy jó állapot. Lehet, hogy mellette megannyi mást adnak ki, de biztos nem ez áll a háttérben, hogy szüneteltetik a manga részleget, hanem az, hogy visszaesett a kereslet. Előkészületben sincsenek az új kötetek.
A Vad Vriágok elismerem, egy rossz példa volt, ugyanakkor új kötet már ők is hónapok óta nem adtak ki, pedig a Vízisten... és az Usagi könyvekből van bőven válogatni. Lehet majd őszre kihozzák őket, reméljük.
A Fumax-ot nem véletlen nem említettem, ők tényleg tartják a maguk tempóját, lényegében az egyetlen új manga sorozat (+ egy yaoi) itthoni debütje is tőlük származik idén, Október 2-ig legalábbis.
Itt van még a szerencsétlen Mangattack, akik véleményem szerint teljesen belebuktak a sok oel mangába, a sok olcsóságba, ami már a kutyának se kell, hiába 300 forintos akcióban vesztegetik, amilyen lelkesek voltak, mára teljesen felszámolta őket. Vagy mondom úgy, hogy nem valószínü, hogy egyszer is a Gravitation végére érjenek - ameddig süket fülekre találnak, és nem szólnak magukról egy szót se, addig biztosan.
És akkor elérkeztünk a Mangafan-hoz, mivel ennyi a hazai Manga kiadói piac. Őket mindenki ismeri, a sorozataikat, a megjelenéseiket, a terveiket stb... mindenki számára tiszta lehet, hogy ők a legbiztosabb hátterü manga kiadó itthon.
Összefoglalva és lezárva ezt a témát, én nem azt mondtam, hogy itt meghalt a Magyar manga piac, és nem is azt, hogy sorra mennek tönkre a kiadók, egyszerüen csak azt, hogy visszaszorultak a megjelenések, több okból is, és ezen nem változtat az, hogy egy lelkes újonc is ki akar adni mangát. Tegyék azt, ennek csak mindenki örül, de ez nem változtat azon a tényen, hogy nincs minden rendben.
Lehet nem tetszik, ha valaki vészmadárkodik, de ez van, előbb-utóbb mindenki észre fogja venni.
A magyarországi manga piac még csak most van fellendülőben. Erre példa,vadooc híre is,hogy egy újabb kiadó kezdi el manga kiadási pályafutását.
A másik pedig,hogy a Mangattack és a Delta kivételével minden magyar manga kiadó nagyon is bizakodó szerintem.
Tehát a Mangafan,FUMAX,Vadivrágok, ezek mind mind dobálja ki a jobbnál jobb köteteket(lassan-gyorsan változóan)
A Deltát pedig azért raktam a kivételekhez,mert azért az egy dolog,hogy nem csak mangával foglalkoznak,de hogy a Berserket és az Angyalok Menedékét teljesen elfelejtették az is biztos. Legutóbbi hírük az volt,hogy ezekhez készülnek folytatások. Múlt évben is ezt mondták,de azóta semmi.
Viszont a Mennyei Dallamokkal elviekben befuccsoltak...:s
Hát pedig, aki ilyen könnyen leírja őket, az nem igazán van tisztában a helyzettel. Nem mondom h repdesnek, de egyáltalán nincsen veszélyeztetett helyzetben a magyar manga piac. A felvásárlók hozzáteszem évről-évre bővülnek.
És hogy a kiadókra visszatérjek, igen a Mangattack bebukott magyarországi kihelyezésével, és nem is nagyon fáradoznak rajta, h visszahozzák magukat az élre, talán pár év múlva -ha jól tudom most nincs is emberük aki ilyenen dolgozna-, de az ő bebukásuk nagyban köthető ahhoz, hogy főleg amcsihű mangákat forgalmaztak, mint a star treck, vagy a holdfény.
Viszont én másról nemtok. A vadvirágoknak nagyon is jól mennek a mangáik, és emellett még képregényekkel is házalnak elég rendesen. A deltáról pedig tévhit, hogy leáldozóban van. Ezt csak az állítja aki szűk látókörű. A Delta egyáltalán nem csak mangákkal foglalkozik, ahogy sok kiadó, hanem ők készítenek játékokat, társasokat, kártyákat, könyveket, képregényeket. A manga csak egy kis részük, és így nem is várható el, hogy olyan gyakran mangákkal újítsanak be, hiszen ezeregy másból is kell kiadniuk.
Hát a Fumaxról pedig ne is beszélve. Folyamatosan dobálja ki a köteteit. Nem tudom te milyen oldalról nézed a dolgokat, de a mangapiac magyarországon sztem csak ezután indul majd neki komolyan, amikor megjön esetleg a következő generáció.
A neverending hírességekről pedig annyit, hogy ahogy én látom most az Árnybírónak, kb ugyanannyi rajongója lehet, mint a kiadás alatt levő Narutónak, holott az egyikkel televan a net, a másikról meg csak keresve találsz dolgokat. Nem lehet beskatulyázni a dolgokat ennyivel.
És ezt most úgy értettem, hogy a mangafan vásárlók között.
Köszi az infot
Amúgy az előző vitához hozzá szólva sztem is az ongoing a kockázatosabb. Nem hiszem, hogy 10 év múlva ugyanolyan sikeres lesz a Naruto vagy a Nana, de tény, hogy lehetséges, erre 50-50% az esély. Őszintén én alapból kerülni akarom a hosszú mangákat, Angyalok menedékébe is bele kezdtem pár éve, de olyan vánszorgással halad annak is a kiadása, hogy már bele untam a várakozásba+annyira nem is jön be a mangaka stílusa, a manga túlzsúfoltsága. Gravitation-be is bele kezdtem, ami tetszik, de erősen fontolgatom, hogy folytassam e, mert vajon 2-3 év múlva is ugyanúgy fog e érdekelni mikor véget ér vagy egyáltalán befejezik-e, mert Mangattack sem erről híres, még ha azt is mondta ezt és a Vörös kertet beakarja. Én annak örülnék, ha a Káosz kapuinak is lenne már folytatása, de mivel még külföldön sincs így az is reménytelen.
De egy kis on is legyen:
Arina Tanemura manga
Yuu Watase manga
Pandora Hearts
07-Ghost
Az utóbbi kettőt még ongoing létére is venném Kár, hogy most lett kitárgyalva, hogy nem lesz na mind1XD
De az első kettőnek van rövid mangája is amit ki kellene adni, mert nagyon jó mangakák és sztem eléggé nevesek is, bár ez már személyes vélemény
Lehet, hogy nekem nincsnek olyan khm. "tapasztalataim" amiket te szereztél abból, hogy standon álltál és nézted melyik mangából visznek el több darabot mint 2 egy nap, de tudok logikusan gondolkodni, és olyan találgatásokat "felállítani" (ez még jobb szó, hogy mekkora szemét vagyok), amiknek van alapja. Legalábbis olyan alap, amit egy "semmitsem tudó" rajongó is tudhat, és kikövetkeztethet olyan dolgokat amik eléggé valószínü, hogy megtörténhet az idő múlásával.
És a hazai piac, a kiadók helyzete, amit lát a háttérből egy szimpla ember, az jelen esetben az, hogy helyenként tetszhalott állapotok vannak különböző okok miatt, azon jó és rossz oldalával, és ha valaki konkrét tényeked tud szolgáltatni ennek cáfolására, vagy megerősítésére, akkor annak fejet hajtok.
Ezek egyébként beláthatóan pár éven belül mindenki előtt materializálódni fog.
*Felesleges idézet törölve. A moderátor*
Akkor kezdjük ott hogy ennél jóval több kiadó adott ki mangát. És arról se feledkezzünk meg hogy az Agave is készül kiadni első mangasorozatát. (gondolom ez neked nem újdonság, mivel tisztában vagy a magyar piaccal/helyzettel)
Vad Virágok kiadó köszöni, de jól megvan. A sorozataik meglepően(!) jól mennek, pedig csak manhwák. (nem árt olykor több könyvesbolt sikerlistáját megnézni. elsősorban akkor érdemes amikor a kiadók beszállították az újdonságaikat és hogy azok hogy állnak a listán. nem pedig az ezer éves köteteket kell lesni!) Az eddig megkezdett sorozataikat vagy befejezte vagy pedig be fogja fejezni. Részben szerintem azért is mennek jól a sorozataik, mert olcsó, pedig színes oldalak is szoktak lenni.
Fumaxot ki is felejtetted, akik a hazai piac 2. legnagyobb manga-kiadója. Természetesen ők is befejezték az összes futó sorozataikat vagy pedig be fogják fejezni. BL mangák közül pedig a leghíresebb alkotókat vonultatja fel (pl Hinako Takanaga és a hamarosan megjelenő kötet szerzője).
A Hetalia pedig korunk egyik legnagyobb őrülete világszerte. Hiszed vagy sem, ez van.
nagyobb licenszel rendelkeznek mint társaik, sokkal többe kerül, mint pl. egy koreai manhwa, vagy egy oel manga forgalmazása (hogy a "többiek" kínálatába is belenézzünk), és ez több okból is lehet, leginkább azért, mert ezek a sikeresebb/ismertebb mangák külföldön
Ez ennél sokkal bonyolultabb. De röviden és lebutítva:
12 kötetes noname manga Shueishától ugyanannyiba került, mint a 12 kötetes híres Death Note manga a Shueishától, ha mindkét címet ugyanannyi példányba nyomják.
És az sem mindegy hogy hogy kell fizetni a jogdíjat, mert pl van hogy egy egykötetes mangára már előre ki kell fizetni a teljes jogdíjat, míg egy sorozatra csak apránként. Szóval lehet hogy egy kiadó többet fizet egy egy kötetes mangáért mondjuk a Kadokawa Shotennek, mint egy Shueishától megszerzett híres sorozat első x kötetére.
A lényeg, hogy akármennyire is kockázatos dolog, az élő példának látva a hazai piacot, ebből lehet jelenleg legjobban fennt maradni a vizen, ha nem akarunk elsüllyedni. És nem akarunk, ezt nagyon jól tudja a Mangafan is.
Tehát úgy gondolod hogy akik híres mangákat adnak ki azok tudnak a legjobban fent maradni? Én úgy tudom hogy egyes Mangafan címeknél mérföldekkel híresebb az Angel Sanctuary és a Berserk is vagy éppen a Gravitation. Hiába híresek és nagy címek....
ha ezután még nem békültél ki a tényekkel.
Milyen tényekkel?? Te csak a saját véleményedet írod le mindenféle valóságalap nélkül, mint egy rajongó ahogy látja kívülről a dolgokat. Vagy tán tárgyaltál már japánokkal címekre? Netán tisztában vagy a szerződési feltételekkel? (amik ugye minden kiadónál változó) Vagy tán árultad kisebb-nagyobb rendezvényeken a kiadók mangáit amiből egy kicsit is leszűrhetnéd hogy mennyire fogynak? Még mielőtt ugyanezeket a kérdéseket feltennéd nekem elárulom hogy a válaszom mindegyikre IGEN. Szinte az összes nagyobb mangakiadó kért már fel arra hogy áruljuk a cuccait ha nem tudtak megjelenni az adott rendezvényen. De elárulom hogy annak ellenére hogy több rendezvényre is levittük a Mangafan köteteit árulni, még abból sem lehet leszűrni reálisan hogy melyik címe mennyire megy valójában. Tippelgetni lehet, de én pl azt hittem hogy az Árnybíró megy nekik a legrosszabbul aztán amikor árultunk többen vették mint pár híres címet. Szóval a találgatások egyáltalán nem mérvadóak. Még egy konkurens kiadó sem lát bele a másik "életébe" hogy hogy áll, nemhogy egy szimpla rajongó....
És az, hogy a Mangafan kockáztad az nyilvánvaló, ha az ilyen sorozatokat tűzi ki kiadni (de még egy rövidebb Hellsing, vagy Death Note is ilyen) rendben van, örül a kiadó, de mégjobban örül a vásárló, a rajongó, de ezek a mangák nagyobb licenszel rendelkeznek mint társaik, sokkal többe kerül, mint pl. egy koreai manhwa, vagy egy oel manga forgalmazása (hogy a "többiek" kínálatába is belenézzünk), és ez több okból is lehet, leginkább azért, mert ezek a sikeresebb/ismertebb mangák külföldön, és minő véletlen, itthon is ezeknek van a legnagyobb felvevő piaca, hála annak is, hogy ezek anime verzióit vetítik folyamatosan a TV-ben, addig amíg meg nem őrülünk miatta és leugrunk a háztetőről, vagy épp a vonat alá fekszünk...
Szóval lehet, hogy belebuknak évek múlva, hiszen a piac, a vásárlók, a felvevőkör is változik, változnak az igények, még egy olyan helyen is mint akár Japán, de nálunk különösképpen, mivel egyébként sincs kellően nagy piaca a mangáknak/animéknek. Pl. a Naruto is, hiába itthon is az egyik "leghájpoltabb" (hogy ilyen szavakkal éljek) sorozat a mai napig, kicsitsem tart már ott ahol mondjuk több mint 3 éve a manga első kötetének megjelenésekkor. Magam sem hiszem, hogy még sokáig kifogja bírni, akármennyire is visszacsappant a piac, lesz egy pont aholl már a Mangafan sem fogja megvenni a köteteket és lefordítani, mivel már nem hoznának vissza annyi pénzt. De a legjobb példa erre az InuYasha.
A lényeg, hogy akármennyire is kockázatos dolog, az élő példának látva a hazai piacot, ebből lehet jelenleg legjobban fennt maradni a vizen, ha nem akarunk elsüllyedni. És nem akarunk, ezt nagyon jól tudja a Mangafan is.
Egyébként erről a hazai helyzetről és az ilyen mangákról már volt pár oldallal korábban egy gondolatmenetem, nézd vissza, ha ezután még nem békültél ki a tényekkel.
Végezetül: Nem tudom milyen a hazai anime piac, de mondhatjuk, hogy hasonló cipőben van már évek óta, mint amilyenben most a magyar manga piac. Mondjuk az animék forgalmazása abban tér el egy mangától (de ez lehet akár egy film-köny párhuzam is), hogy ez előbbit akármilyen nyelven, főleg magyarul is, le lehet illegálisan tölteni. "Me há ingyé jób meg mé is fizetnék én érte, ha nem vágyok én hüje" gondolatmenet a mozik, dvd-k, játékok stb. visszaszorító ereje, hogy életképes legyen. Míg a mangák hiába olvashatók neten angolul, meg akár megveszi külföldről az ember ezerésegy nyelven, itthon, magyarul csak ilyen formában érhető el, legalábbis, ha valamilyen okoska közzéteszi a neten akkor hamar rátudnak szállni a szerzői jogok miatt. Nem véletlenül kerültek le a magyar fordítások, mikor beütött a manga a piacra.
Mondjuk ebből a szempontból könnyebb dolga van, és mehetne jobban is az eladási mérce, de a további sok-sok ok van, amit még egy kaidó sem tud helyrehozni, pl. "nem tudni olvasni, ezért inkább TV-n, gépen nézni, de akkor is inkább letölteni és/vagy kiírni, dehogy venni boltban" féle aberáltságok.
Véleményem szerint a most futó mangák közül csak a Narutot mondanám neverendingnek mivel az 50+ kötetnél jár. ÉS jelenleg a piacon a neverending sorozatoknak van a legnagyobb sikere.
ÉS abban is biztos vagyok,hogy végig fogják venni mivel ez az egyik legjobb manga a piacon.
Jó igen a Nanát is fellehet hozni mint neverending a maga 21 kötetével,de azért azt is végig fogja adni a Mangafan lásd Árnybíró.
Szerintem itt csak a Kenshin a problémás mert az azért már 28 kötet és nem annyira híres Magyarhonban mint az utóbbiak.
A Naruto és egyéb majd megjelenésre kerülő hosszú sorozatok itthoni sikerét csak a vásárlópiac változása állíthatja meg (5 -10 év). Ahogy te is említetted.
Nem hiszem, hogy emiatt nagyon aggódni kéne. Végül is az Árnybíró, ami most ért véget, is 17 kötet. Azon a pár köteten már semmi se múlik, hogyha a története jó és van rá felvásárló-piac. És ez pedig az FMA-nál nem lehet gond.
Emellett több sorozat is véget ér lassan a Mangafannál, és ez -habár sokan nem is gondolnak rá- nem jelenti egyenes ágon azt, hogy mindegyik véget ért mangasorozat helyett, nekiállnak kiadni egy újat.
Egyébként elismerem kockázatos lenne kiadni a hosszúság miatt, bár nem félnék, hogy belebuknak, mert ahhoz túl jó a sorozat, de ha erre azt mondjuk kockázatos, akkor a Naruto mi volt anno.
Pedig ott még a fordítást is mindenki szapulta, hogy "milyen már?!", aztán hozzászoktunk, és olyanok is veszik, akik régen esetleg közölték, hogy ők erre egy fityinget se költenek. Mert végül is, ha olyan rohadt veszteségesen menne a Naruto, nem hiszem, hogy folyamatosan adnák ki az új köteteket.
Ne haragudj, de aki ilyet ír az tuti nem látja reálisan a magyar manga-piacot:
"A legéletképesebb (és szinte már csak az egyetlen) a Mangafan."
Sőt! Tovább megyek. Nem csak hogy az nem helytálló hogy "szinte már csak az egyetlen", hanem az sem hogy a "legéletképesebb". Pont azért mert a Mangafan játszik a tűzzel. Olyan neverending sorozatokat vett meg, amik 5-10 év múlva ki tudja hogy hogyan fog menni itt Magyarországon. Meg van rá az esély hogy akkor is hasítani fognak, de arra is van esély hogy a kutyának sem kell. Szóval a Mangafan az a kiadó aki a legtöbbet kockáztat és pont ezért nagyobb esélye van rá hogy belebukjon utóbb. És erre nagyon jó példa a DVD kiadványaik. Kockáztattak és felsültek vele. Innentől kezdve már csak a jövő zenéje hogy fel is számolják a DVD-ágazatukat vagy pedig még mindig próbálkoznak vele. Pedig nem noname animéket adtak ki, hanem híreseket és mégsem hozták meg a várt eredményt.
De nem tudom miért fáj, hogy egy azért létrehozott témában mondunk olyan mangákat amit még magunk is tudunk, hogy nem nagyon esélyes kiadásra. Ebben nem tudom mi a rossz. Így legalább más kedvenceit is megtudhatjuk.
Tehát én ide leirom, hogy szeretném a Bleach-t vagy a Soul Eater-t, és valószínü, hogy ezt ki is adják előbb-utóbb, de azért mellé még odaírhatom, hogy miket szeretek, és tök jó lenne olvasni magyarul, nem? Dehogynem.
Ha már úgy is itt vagyok, és egyébként is régen sírtam...:
Elsősorban:
Air Gear, Bakuman, Bleach, Cowboy Bebop, Gantz, Genshiken, Great Teacher Onizuka, Highschool of the Dead, Love Hina, School Rumble, Shaman King, Slam Dunk, Trigun Maximum.
Másodsorban:
A.I. ga Tomaranai!, Black Lagoon, Crows, Hatsukoi Limited, Ichigo 100%, Kimi no Iru Machi, Midori no Hibi, Real, Soul Eater, Suzuka.
*Következő hozzászólással egybeszerkesztve. A moderátor*