Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Fordítók blogja >>
Átírás - az örök vitatéma 1.
Kapcsolódó tartalom: Átírás - az örök vitatéma 1.
Szerk.: Sőt, míg a Mangafan "szenszei"-nek írja, a mangattack már "szenszej"-nek, szóval a magyar átírás is hagy kívánnivalót maga után.
Nem a magyar átírás, hanem a Mangattack átírása. A kettő ugyanis nem ugyanaz...
És a nem-mindig-ugyanúgy-ejtendő magánhangzóknál, diftongusoknál mi legyen?
A japán magánhangzókhoz nehéz lenne tökéletesen passzoló magyar magánhangzót találni. Ezt tökéletesen mintázza, hogy míg a Mangafan a magyar átírásnál a chan-t "csan"-nak írja át, addig a Mangattack már "csán"-nak, és mindkettőt magyarosan kiejtve a japántól eléggé eltérő szót kapunk
Szerk.: Sőt, míg a Mangafan "szenszei"-nek írja, a mangattack már "szenszej"-nek, szóval a magyar átírás is hagy kívánnivalót maga után.
Szerk: Kioli 2008-05-20 15:14:52
Azt többnyire a magyar se jelöli.
És miért nem?
Passz, kérdezd a MTA-t! Ők majd megmondják, miért így lett kitalálva. XD
És miért nem?
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."
Horsee-nál a pont...
今 昨日明日… 何時までも 1-2-3
Szerintem a megoldás a Hepburn + 1 egyszerű excelben is elkészíthető táblázat
beküldve: 2008-05-19 21:14:27
(#324) Most akkor döntsük el hogy magyarul akarunk e olvasni, vagy nem. Ha magyarul, akkor olvassunk teljesen magyarul, ha nem, akkor ottvan a hepburn, meg az angol kiadványok, ennyi.
beküldve: 2008-05-19 20:43:49
(#323) Szerintem a megoldás a Hepburn + 1 egyszerű excelben is elkészíthető táblázat... Ezzel a Hepburn pártiak is elégedettek lennének, és aki épp akkor fogja élete első mangáját a kezében, az is ki tudná ejteni.
Valahogy így nézne ki:
Hepburn: ch j s sh ts w y
Kiejtés: cs dzs sz s c v j
Ennyi. Nem foglal túl nagy helyet, és pontot tenne a vita végére. Amúgy meg tök mindegy, mert a Hepburn pártiaknak az életben nem fog tetszeni a magyaros átírás, és fordítva. Azt pedig eltúlzottnak érzem (nem is kicsit), hogy a magyaros átírás pártján többen vannak, mert szerintem a többség magasról tesz rá, hogy milyen átírással adják ki a köteteket. Mindkét oldalon van egy párszáz/ezer fős elszánt tömeg (például azok akik itt képesek vitázni, magamat is beleértve), akik az életben nem fognak megegyezni.
Valahogy így nézne ki:
Hepburn: ch j s sh ts w y
Kiejtés: cs dzs sz s c v j
Ennyi. Nem foglal túl nagy helyet, és pontot tenne a vita végére. Amúgy meg tök mindegy, mert a Hepburn pártiaknak az életben nem fog tetszeni a magyaros átírás, és fordítva. Azt pedig eltúlzottnak érzem (nem is kicsit), hogy a magyaros átírás pártján többen vannak, mert szerintem a többség magasról tesz rá, hogy milyen átírással adják ki a köteteket. Mindkét oldalon van egy párszáz/ezer fős elszánt tömeg (például azok akik itt képesek vitázni, magamat is beleértve), akik az életben nem fognak megegyezni.
beküldve: 2008-05-19 17:09:58
(#322) A Szara furán néz ki, csak mert ismerünk ilyen nyugati nevet, és ahhoz szoktunk. Talán ebben hibázott a kiadó. Usagi esetében is szerintem, hogy belül nem konzisztens.
Re szavazás: azok az arcok, akik miatt újra kellett nyomni az első Árnybírót, és megemelni a későbbi opéldányszámot, már döntöttek.
Re szavazás: azok az arcok, akik miatt újra kellett nyomni az első Árnybírót, és megemelni a későbbi opéldányszámot, már döntöttek.
Laissez faire, laissez passer.
beküldve: 2008-05-19 16:28:55
(#321) Pedig figyelemmel kísérem a topicot már a kezdetek óta. A valóságalapja a lentebb említett eset. Jól ismerd mindkét lehetőséget, aztán érvelj.
Jobb lett az adatlapod. A cenzorbizottság rábólintott.
Szerk: Horsee 2008-05-19 16:30:06
Pedig azt csinálod...
Szerintem csak kifejtem az álláspontom (mivel egyesük rühellék a topikban való visszaolvasást, sokadszorra).
Én úgy látom Usagi Yojimbo van ráírva,
Hm, valóban... Ezt benéztem...
Nyilván azért, mert magában a kötetben pölö Mijamotó Usagiként mutatkozik be, és nem mint Miyamoto Usagi vagy Mijamotó Uszagi, azaz az Usagi szón kívül minden magyarossal van átírva (meg ne kérdezd, miért: tuti ez is valami "brendkonzisztesz" )
Pedig van valóságalapja.
Pölö?
Adatlap javítva. Így már megfelel a jeles cenzorbizottságnak?
Szerk: alister 2008-05-19 15:54:25
beküldve: 2008-05-19 14:19:26
(#319) itt írta valaki, hogy ,,nagy ,,fanok" gépen letöltve sokminden meg három mangaattack". Ami nincs itthon, se magyarul, se angolul, az ember elgondolkozik rajta: 6 db párszáz forintos patronnal kinyomtassam (vagy még azt se) a két óra alatt letöltött egész sorozat mangát, vagy rendeljem meg a sorozatot netről kötetenként 2400-ért? itt az ember elgondolkozik, főleg ha 17 kötetes cuccokról van szó. mangaattackról meg annyit, hogy sztem nem túl jó címeket adnak ki:) Nem is vettem tőlük még semmit.
"People never grow up, they just learn how to act in public." -Bryan White
LOL
Mintha az kellene védeni...
LOL
Pedig azt csinálod...
Izé, ez van a borítóra írva. Ergó ez a kötet címe. Megjegyzem, ott az egyetlen, amit nem magyarosan írnak át, az az Usagi...
Én úgy látom Usagi Yojimbo van ráírva, de lehet, hogy tévedek. Ergó, csikidám!
[Link]
Ezzel el is vesztetted hitelességed.
Erre gyorsan pihenj rá egyet.
Pedig van valóságalapja.
Szerk: Horsee 2008-05-19 15:08:08
Alister: úgy védelmezed a magyar átírást, mintha az életed múlna rajta,
LOL
Mintha az kellene védeni...
ezzel szemben látom az adatlapodon, hogy te inkább a hibrid átírást kedveled. Az Usagi Yojimbo-t ugyanis Uszagi Jodzsimbónak kell átírni.
Izé, ez van a borítóra írva. Ergó ez a kötet címe. Megjegyzem, ott az egyetlen, amit nem magyarosan írnak át, az az Usagi...
Ezzel el is vesztetted hitelességed.
Erre gyorsan pihenj rá egyet.