Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Vitaszoba
alister: Miert is??
Mert így, ebben a formában baromság.
"A napra lehet nézni, de nem egészséges."
beküldve: 2008-09-15 00:10:26
(#274) Úgy látom elég magasröptű vitába sikerül "belekontárkodnom" de ez lassan már szokássá válik nálam.
Koszi, szuperul osszefoglaltad mit is akartam mondani.
alister: Miert is??
Lanwell: Leegyszerusitem a dolgot: Rajzolni barmit lerajzolhatsz, es barmilyen abrazolasmodot alkalmazhatsz. Csak a kreativitasod a hatar. Filmben viszont csak emberi szineszeket mozgathatsz es az o tehetsegukre tamazkodhatsz. Ergo, a film kotott mig a manga vagy animacio mar nem eppen. Szoval azt mondjatok hogy ha egy film storyboard-jahoz adnanak szovegbuborekokat, akkor siman ki lehetne adni oket kepregenykent?
Na ne maaar. Ez mar sok nekem. Lattatok mar storyboardot?
scarcrow: A zenet nem hasonlithatod ossze a verssel. Nem minden zeneben talalsz szoveget ugyanis.
NEM allitottam olyat hogy "mert ez nekem tetszik ez mar csak jo lehet". Sot ugy latom nem is erted mit mondtam, egy szoval sem allitottam hogy a Bleach jo volna.
En alapvetoen ellene vagyok, ennek a ez jo, ez meg nem jo, ervelesnek. Mindenkinek mas tetszik es kesz.
Olyat viszont nem mondhatsz, hogy mert ez nekem nemtetszik ez szar es inkabb valami szamomra jobban tetszo mangat adjanak ki. Ezt szeretnem en megertetni veled. Rendben teged nem kot le egy Bleach es nem szeretned hogy kiadjak, ez mind rendben van, de ne gyere olyannal hogy a Bleach igenytelen szoval ne adjatok ki.
légyszi konkretizáld már nekem hogy mit helyezett új kontextusba...???
En is mondtam es Milady is mondott mar egy peldat.
A karakterek sokszinusege.
Nekem kezd elegem lenni abbol a felfogasbol hogy "en nem shounenezek mert az nekem tul gyerekes/sekelyes". Mintha egy shounent nem elvezhetne mosollyal az arcan egy felnott ember. Ugyan mar.
A Gyuruk urarol meg annyit hogy valoban meg egy pelda, hogy mennyire is kotott a film mufaj.
A film egy kotott dolog, a manga nem.
Szerintem ennek a mondatnak fuss neki még egyszer...
Megmondom őszintén ezt most én sem értem...
Ebből a szempontból a manga ugyanolyan kötött mint a film, csak producer helyett szerkesztő noszogat.
A Gyűrűk ura film azért nem jó példa, mert az a könyv alap miatt volt "kötött". Egy önálló ötleten alapuló filmben (a mai technikának hála pláne) ugyanúgy bármi megtörténhet mint egy mangában.
A képregény pont olyan mint egy film storyboard-ja!
Azért ezen el kellene gondolkodnod egy kicsit jobban. Szerkesztő producer bár ez nem egészen ugyanaz gondolom rendezőt akartál írni. A producer az aki pénzeli a dolgokat. A szerkesztő=rendező felelős érte. A gyűrűk Ura azért jó példa mert nagyon sok rész kimaradt. Költségvetés alacsony story kötött, több ágon futó történet sokkal nehezebb. Persze ez szubijektív vélemény.
Soha nem találkoztam még annyira tudatlan emberrel, akitől ne tanulhattam volna valamit.
Szerk: Milady 2008-09-14 18:44:25
A film miben kötöttebb mint a képregény??? ez számomra nem érthető... bocsi... Olyan mint a zene meg a vers összehasonlítása... haverom dalszövege irodalomtankönyvben szerepel... szóval miért is ne...
Azt mondod mert nekem nem tetszik valami az még nem jelenti azt hogy az nem is jó... akkor megfordítom... attól hogy neked tetszik valami még nem jelenti azt hogy az nem lehet egy kupac...köhöm...
Bleach (mivel a felismerés jogos... tényleg ennek szólt a kritika) légyszi konkretizáld már nekem hogy mit helyezett új kontextusba...??? mert így lövöldözhetünk vaktába de nincs sok értelme...
Amúgy röviden... részben azért is ugattam le a bleach-et mert kezd a könyökömön jönni hogy "jaaajjj bleach-t adjatok ki mert az a leg tuti mutibb ciki cukibb űberkoolzsírabb manga a világon" jellegű hsz-ekkel van tele a fórum... szóval elfogadom hogy a fiatalabb korosztály erre bukik... nincs is ezzel semmi gond... de úgy gondolom az ő ízlésükett mostanra maximálisan kiszolgálták a hazai képregénykiadók... szóval szívből örülnék ha a következő megjelenések között szerepelne végre valami olyan sorozat ami az idősebb korosztályt célozza meg (és nem úgy hogy oldalanként 150L vér folyik el hanem úgy hogy kicsitt komolyabb a történet)...
Ja és az ilyen már x-edik szám jön ki szóval nem lehet szar jellegű dolgokat feljtsük már el... a barátok közt is az x ezredik résznél tart és és sokan nézik is de ettől még menthetetlenül megmarad gagyinak...
Azt mondod mert nekem nem tetszik valami az még nem jelenti azt hogy az nem is jó... akkor megfordítom... attól hogy neked tetszik valami még nem jelenti azt hogy az nem lehet egy kupac...köhöm...
Bleach (mivel a felismerés jogos... tényleg ennek szólt a kritika) légyszi konkretizáld már nekem hogy mit helyezett új kontextusba...??? mert így lövöldözhetünk vaktába de nincs sok értelme...
Amúgy röviden... részben azért is ugattam le a bleach-et mert kezd a könyökömön jönni hogy "jaaajjj bleach-t adjatok ki mert az a leg tuti mutibb ciki cukibb űberkoolzsírabb manga a világon" jellegű hsz-ekkel van tele a fórum... szóval elfogadom hogy a fiatalabb korosztály erre bukik... nincs is ezzel semmi gond... de úgy gondolom az ő ízlésükett mostanra maximálisan kiszolgálták a hazai képregénykiadók... szóval szívből örülnék ha a következő megjelenések között szerepelne végre valami olyan sorozat ami az idősebb korosztályt célozza meg (és nem úgy hogy oldalanként 150L vér folyik el hanem úgy hogy kicsitt komolyabb a történet)...
Ja és az ilyen már x-edik szám jön ki szóval nem lehet szar jellegű dolgokat feljtsük már el... a barátok közt is az x ezredik résznél tart és és sokan nézik is de ettől még menthetetlenül megmarad gagyinak...
"Plombáld le a múltat. Én is leleplombáltam. Mert Úgy folyik, rajtad keresztűl az élet. És megaksztja majd a vízórádat, a vízkő, mert az nálad keményebb."
Ez bizony így igaz!!!!!
Kolombusz felfedezte Amerikát, de azt hitte, valahol Ázsia partjainál hajózgat. Hát ennyit a földrajzi ismeretekről...
Megmondom őszintén ezt most én sem értem...
Ebből a szempontból a manga ugyanolyan kötött mint a film, csak producer helyett szerkesztő noszogat.
A Gyűrűk ura film azért nem jó példa, mert az a könyv alap miatt volt "kötött". Egy önálló ötleten alapuló filmben (a mai technikának hála pláne) ugyanúgy bármi megtörténhet mint egy mangában.
If you fight for peace, then peace is only a dream for you. But you fight for it so others can live your dream.
Szerintem igaza van már elnézést hogy ebbe is bele merek szólni az illetékes válasza előtt.
A film időhöz szereplőkhöz és elsősorban pénzhez van kötve.
Nem tudom milyen példát mondjak, mint megfilmesített regényt talány Gyűrűk Ura?
Soha nem találkoztam még annyira tudatlan emberrel, akitől ne tanulhattam volna valamit.
beküldve: 2008-09-10 23:55:01
(#267) Úgy látom elég magasröptű vitába sikerül "belekontárkodnom" de ez lassan már szokássá válik nálam.
Szerintem az, hogy valaki egy alapsztorit használ "gyenge ember , aki hős lesz ---->szerelem, torony, hercegnő) szinte mindenhol megtalálható.
Kell egy cé,l aminek valóban vannak alapsémái, de ez nem minősít. Nem tudom scarrow próbálkoztál-e már írással, mert kíváncsi lennék rá milyen történettel tudsz előállni.
Ha tudsz valami újat, nem csak leszólni más alkotását akkor hajrá mindent bele. Ne hidd azt hogy kevés munka van a Bleachben. Kezdetben én sem szerettem nem is nagyon néztem, de pár adás után nagyon megszerettem, és imádom a karakterek változatossága miatt. Rengeteg személyiségtípust bemutat (ezt máshol nem találtam meg igaz kissé nehéz mert összetett és van amikor külön foglalkozik csak egy szereplővel,nehéz vissza idézni), emellett vicces is szerintem (szubijektív).
A legtöbb ismert alapséma, amire építeni lehet könyvek---->filmek): szerelem, bosszú, vágy, hatalom, katasztrófa utáni történetek, veszteség feldolgozása, hőskultusz építése. Most nem csak a mangákra hanem irodalmi regényekre is céloztam.
Várom az újdonságot.
Szerk: Milady 2008-09-10 23:59:37
Hu, jo keson valaszolok. Mivel mar 24 oraja nem aludtam, lehet egy picit osszevissza fogok irni, ugyhogy... Gomennaszai!
A film egy kotott dolog, a manga nem. Mangaban barmi, barhogy tortenhet. Tovabbra sem ertem hogy lehet a kettot egy lapon emliteni. Olyan mintha a verseket a zenevel emlitenek egy lapon, csak mert a zeneben is van szoveg. De mindegy, ezt seperjuk most felre. :)
Veled az a problema hogy nem talalsz ertekelnivalot a bleachben, (rajottem hogy lenyegeben csak errol van szo) ezert igenytelennek es otlettelennek tartod. Azonkivul kijelented hogy neked egy kepregenyben a tortenet felepitese a fontos.
Csak abban kelleme megegyeznunk hogy azert mert valami nem tetszik neked, meg nem jelenti azt hogy, az a valami sekelyes, otlettelen, meg miegymas.
Csakhogy az már nem lényegtelen hogy valaki csak összeilleszti ezeket az elemeket (számomra ez a tucattermék) vagy átértelmezi, megcsavarja vagy eddig nem használt kontextusba helyezi (és innentől beszélünk kreativitásról)...
Mostmar beszeljuk kivetelesen a bleachrol. Alairtam, hogy azokat a kliseket amiket felsoroltal a bleach mind tartalmazza. (es meg sok egyeb sikeres alkotas, mind film mind konyv) De miutan egy teljesen uj kontextusba helyezi ezeket a kliseket, ezzel az egesz uj ertelmet kap. Ezt mondtad te is. Ergo, megint csak nem ertem mi a baj a bleach-el.
Na mar azt sem tudom mirol is beszelek. Osszefoglalom. :) Tehat te azt serelmezed a bleach-ben, hogy amit te egy kepregenyben keresel (a történet felépítése) az nem felel meg elvarasaidnak, mert regi kozhelyekre epit. A tortenet felepitesen kivul pedig egy mangaban teged semmi sem erdekel, tehat a bleach megmarad egy szamodra igenytelen munek. De. Te nem veszed figyelembe, hogy nem az tesz egy muvet igenyesse vagy kreativva, amit te keresel benne! Egy mu rengeteg dologra epithet, meg a legegyszerubb gag is lehet igazan igenyes es kreativ. Pedig egy gag-ben aztan nemigazan van koherens sztori.
(Pl. Toriyama)
A bleach-re reagálva: pontosan tudom hogy mi az ami eladhatóvá teszi ezt a mangát6animét... az már egy más kérdés hogy az ilyen üres eye cany-k engem nem különösebben hatnak meg...
Ezt itt nagyon nem tudtam hova tenni. Milyen eye-candy? Egyebkent is magyarul beszeljunk. A bleach kozel sem egy ecchi manga, ahol a szep lanyokat kellene bamulnunk...
Viszont helyetted is valaszolok a kerdesre.
A bleach azert nepszeru, mert egy "shounen fight" manga, jo humorral. Arrol ne is beszeljunk, hogy volt nem egy "huha" csavar a cselekmenyben. Plussz remek a karakterdizajn. A bleachben olyan tipusu es gondolkodasu szereploket is talalunk, amilyeneket meg sehol mashol sem lathattunk.
Nem vedeni akarom a bleachet, nem tartom tobbnek egy narutonal vagy barmelyik shounen-nel. Egy remek kis szorakozhato shounen fight, ami mar lassan a 34. kotetnel jar. Mangat nem hagynak eddig futni, ha nem eleg kreativ, otletes, akarmi is a velemenyed rola.
Szerk: v3g374 2008-08-10 08:12:14
Éretettem hogy mivel kezdted csak éppen nem tartom teljes mértékben igaznak... A film és a képregény nagyon sok mindenben összehasonlítható egymással hiszen elég sok rokon vonásuk van... (pl: a képregényben a panelek összekapcsolódása igen hasonló a filmben a montázshoz) Tény és való hogy mind a két médiumnak megvannak a maga sajátosságai is de én még mindig úgy vélem hogy több a rokon vonás mint a különbség...
Hogy kinek mi a fontos egy képregényben az valóban teljesen szubjektív dolog így ezen a téren nem is kezdek vitába... (nekem például sokkal fontosabb a történet felépítése a képi világnál, valamint a képek és a szöveg koherenciája mivel szerintem ezen 2 tényező az mely meghatározza a képregényt)
Azt sem vitatom hogy minden történetnet panelokból épül fel melyek igan nagy valószínűséggel már sokkal régebb óta megvannak mint maga a mű (erről bővebben a mese morfológiája c. könyvben). Csakhogy az már nem lényegtelen hogy valaki csak összeilleszti ezeket az elemeket (számomra ez a tucattermék) vagy átértelmezi, megcsavarja vagy eddig nem használt kontextusba helyezi (és innentől beszélünk kreativitásról)...
A bleach-re reagálva: pontosan tudom hogy mi az ami eladhatóvá teszi ezt a mangát6animét... az már egy más kérdés hogy az ilyen üres eye cany-k engem nem különösebben hatnak meg...
Maga az első post is inkább csak arról akart szólni hogy jó lenne ha a magyar mangakiadás nem menne el ebbe a szerintem felszínes irányba...
Igazad van hogy ezen a téren nagyon sok minden szubjektív... de vannak bizonyos mércék amík alapján meg lehet ítélni egy művet... szóval most arról hogy valaki szeret vagy nem szeret valamit arról nem állok le vitatkozni mert ez mindenkinek a szíve joga de az hogy valami jó vagy nem jó (mint minőségi kérdés) már igenis megítélhető objektív szempontból is...
Féleértés ne essék nem azt mondom hogy amit mondok az szent és sérthetetlen... de feltudok hozni jópár érvet az álláspontom mellett... ha valaki relevánsan megcáfol azt meg szívesen fogadom mert legalább tanulok belőle... :)
Hogy kinek mi a fontos egy képregényben az valóban teljesen szubjektív dolog így ezen a téren nem is kezdek vitába... (nekem például sokkal fontosabb a történet felépítése a képi világnál, valamint a képek és a szöveg koherenciája mivel szerintem ezen 2 tényező az mely meghatározza a képregényt)
Azt sem vitatom hogy minden történetnet panelokból épül fel melyek igan nagy valószínűséggel már sokkal régebb óta megvannak mint maga a mű (erről bővebben a mese morfológiája c. könyvben). Csakhogy az már nem lényegtelen hogy valaki csak összeilleszti ezeket az elemeket (számomra ez a tucattermék) vagy átértelmezi, megcsavarja vagy eddig nem használt kontextusba helyezi (és innentől beszélünk kreativitásról)...
Maga az első post is inkább csak arról akart szólni hogy jó lenne ha a magyar mangakiadás nem menne el ebbe a szerintem felszínes irányba...
Igazad van hogy ezen a téren nagyon sok minden szubjektív... de vannak bizonyos mércék amík alapján meg lehet ítélni egy művet... szóval most arról hogy valaki szeret vagy nem szeret valamit arról nem állok le vitatkozni mert ez mindenkinek a szíve joga de az hogy valami jó vagy nem jó (mint minőségi kérdés) már igenis megítélhető objektív szempontból is...
Féleértés ne essék nem azt mondom hogy amit mondok az szent és sérthetetlen... de feltudok hozni jópár érvet az álláspontom mellett... ha valaki relevánsan megcáfol azt meg szívesen fogadom mert legalább tanulok belőle... :)
"Plombáld le a múltat. Én is leleplombáltam. Mert Úgy folyik, rajtad keresztűl az élet. És megaksztja majd a vízórádat, a vízkő, mert az nálad keményebb."
Szerk: scarcrow 2008-08-06 21:23:08
Mivel úgy vélem inkább ide illik...
Koszi, teljesen jogos.
Nem ertetted mivel kezdtem a mondandom. A film mint medium nem osszehasonlithato a kepregeny mediumaval. En fogalmaztam tul kacifantosan? Ez esetben bocsi.
Bocs, de szamomra a kepregeny dinamikaja az ami a legfontosabb egy kepregenyben. Ha nem ez volna nem is olvasnek kepregenyt csak animaciot neznek.
Oke maradjunk a bleachnel. A felsorolasaid valoban helyesek ez mind klise, sok helyen elofordultak mar ezek a vonasok. De, ugye en azt mondtam, hogy nem nagyon lehet egy olyan muvet alkotni(manapsag), ami ezektol mentes. Ebben azt hiszem meg is egyeztunk. Te a bleachbol ezeket a momentumokat ragadtad ki, de a bleach nem csak ezekbol all, lehet hogy az sztori alapveto felepitese egy leragott csont, de ha ez igy van akkor valoszinuleg ad valami mast, valami pluszt, amit te peldaul nem is vettel eszre, mert az teged nem kot le.
Ezert is kezdtem ugy az eszmefuttatasomat, hogy jujj ez egy nehez tema. Nehez, mert olyasmirol beszelunk, ami erosen szubjektiv. Nekem egy Picasso kep egyaltalan nem muveszi, nem kreativ, megis sokaknak o a geniusz a kepeivel. Igy talan ertheto, hogy picit elbeszelunk egymas mellett, es ezert nehez zold agra vergodni.
beküldve: 2008-08-06 20:02:33
(#263) Mivel úgy vélem inkább ide illik...
Légyszi ez esetben mond már meg nekem hogy mi is az a mozzanat ami annyival magasabb rendű művészetté emeli a mangát mint adott esetben egy filmet. Egy film elkészítése lényegesen bonyolultabb folyamat mint egy képregényé ezért is igényel több embert. Igazad lehet amúgy... filmekeben nincsenek gyors cselekménysorok és a képeket nem kell összeilleszteni úgy hogy azok jelentéssel bírjanak... az csak úgy magától lesz... És azért ilyen csúnya közhelyekkel nem kéne leírni a nem ázsiai képregényeket... a képek kidolgozottsága és komponálása csak egy része a képregény egészének... azért még jó pár dolog kell ahoz hogy kielentsük hogy valóban művészi produktum jött létre...
És köhöm... azért vannak olyan elemek melyek folyamatos ismétlődése azért igen is az eredetiség hiányának tudható be... csak hogy az általam feldobott példánál maradjak... bleach... adott ugye egy fiatal félig meddig outsider főhős (ilyet azért már eddig is láttunk pár helyen) akiről kiderül hogy végülis ő a kiválasztott (ismerős) majd el kell mennie megmenteni a hercegnőt (és még a vártorony is megvan... jajj de szép) közben újabb és újabb ellenfelek érkeznek akik első ránézésre mindig erősebbek a főhősnél de aztán pár nap edzés és a jól végzett munka meghozza gyümölcsét... na lássuk be hogy ez azért hosszú távon baromi unalmas (jó valóban vannak változások is hiszen nem lehet mindig ugyan azért harcolni így a katalizátor időröl időre változik) és akkor még nem mentem pele abba a rengeteg átgondolatlanságba és paradoxba amit a sorozat tartalmaz...
Itt a kreativitást taglaló résznél azért nem tudok normális választ adni mivel én jelen esetben csak egy példát hoztam... arra úgy vélem feleltem is... nincs szó többesszámról és egyebekről... azt egy percig sem álítottam hogy minden mangának ugyan az a hibája... de gondolom ezt te se gondoltad komolyan...
Légyszi ez esetben mond már meg nekem hogy mi is az a mozzanat ami annyival magasabb rendű művészetté emeli a mangát mint adott esetben egy filmet. Egy film elkészítése lényegesen bonyolultabb folyamat mint egy képregényé ezért is igényel több embert. Igazad lehet amúgy... filmekeben nincsenek gyors cselekménysorok és a képeket nem kell összeilleszteni úgy hogy azok jelentéssel bírjanak... az csak úgy magától lesz... És azért ilyen csúnya közhelyekkel nem kéne leírni a nem ázsiai képregényeket... a képek kidolgozottsága és komponálása csak egy része a képregény egészének... azért még jó pár dolog kell ahoz hogy kielentsük hogy valóban művészi produktum jött létre...
És köhöm... azért vannak olyan elemek melyek folyamatos ismétlődése azért igen is az eredetiség hiányának tudható be... csak hogy az általam feldobott példánál maradjak... bleach... adott ugye egy fiatal félig meddig outsider főhős (ilyet azért már eddig is láttunk pár helyen) akiről kiderül hogy végülis ő a kiválasztott (ismerős) majd el kell mennie megmenteni a hercegnőt (és még a vártorony is megvan... jajj de szép) közben újabb és újabb ellenfelek érkeznek akik első ránézésre mindig erősebbek a főhősnél de aztán pár nap edzés és a jól végzett munka meghozza gyümölcsét... na lássuk be hogy ez azért hosszú távon baromi unalmas (jó valóban vannak változások is hiszen nem lehet mindig ugyan azért harcolni így a katalizátor időröl időre változik) és akkor még nem mentem pele abba a rengeteg átgondolatlanságba és paradoxba amit a sorozat tartalmaz...
Itt a kreativitást taglaló résznél azért nem tudok normális választ adni mivel én jelen esetben csak egy példát hoztam... arra úgy vélem feleltem is... nincs szó többesszámról és egyebekről... azt egy percig sem álítottam hogy minden mangának ugyan az a hibája... de gondolom ezt te se gondoltad komolyan...
beküldve: 2008-04-22 06:25:09
(#262) a vita már le van zárva.. mi is volt a tárgya no..kb ennyi
"-úgy mászkál az álványon mint aki mindig ezt csinálja".."-anya hiszen mindig ezt csinálja..ez a munkája"..
beküldve: 2008-04-21 21:57:58
(#261) Gyerekek, vegyek nektek perecet?
Komolyan. Ha ez kell...
Komolyan. Ha ez kell...
Szerk: alister 2008-04-21 21:58:08