Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >>
Offtopic cuccok >>
Mangarajzolás - ahol kibeszélhetjük terveinket
A chibi (vagy bármilyen más effekt) elveszti a hatását ha csak úgy használgatod. Ez tény.
Nem tudtam hogy az anyja ébreszti fel. Ez sincs ott az oldalon, és nem is jelzed semmivel. Nem tudtam.
Kritika volt, ha te nem tudsz belőle építeni, ha tagadod a tanácsot, te dolgod, de küzdeni a véleményem ellen, vagy tudatlannak beállítani, kicsit sértő.
De nem gonoszságból írok ám..
Stílus az egy dolog, de a stílusról is lehet véleményem, és stílust is lehet kritizálni. Ha szerintem a stílusod túl egyszerű és információszegény volt, azt leírhatom, és úgy is igazam lehet (miszerint másoknak is információszegény lesz) hogy te kitartasz mellette, és mondhatod, hogy szerinted miért jó.
És nem kell változtatnod rajta!
Nem azért írok kritikát, hogy megváltoztassam a mangádat, nem arról volt szó hogy dolgokat karikázok egy oldalon piros filccel, mint egy dolgozaton. Hanem hogy esetleg észrevegyél olyat, amit ha tudnál róla, megváltoztatnál, javítanál, ezáltal fejlődj.
Remélem már béke van.
Nem tudtam hogy az anyja ébreszti fel. Ez sincs ott az oldalon, és nem is jelzed semmivel. Nem tudtam.
Kritika volt, ha te nem tudsz belőle építeni, ha tagadod a tanácsot, te dolgod, de küzdeni a véleményem ellen, vagy tudatlannak beállítani, kicsit sértő.
De nem gonoszságból írok ám..
Stílus az egy dolog, de a stílusról is lehet véleményem, és stílust is lehet kritizálni. Ha szerintem a stílusod túl egyszerű és információszegény volt, azt leírhatom, és úgy is igazam lehet (miszerint másoknak is információszegény lesz) hogy te kitartasz mellette, és mondhatod, hogy szerinted miért jó.
És nem kell változtatnod rajta!
Nem azért írok kritikát, hogy megváltoztassam a mangádat, nem arról volt szó hogy dolgokat karikázok egy oldalon piros filccel, mint egy dolgozaton. Hanem hogy esetleg észrevegyél olyat, amit ha tudnál róla, megváltoztatnál, javítanál, ezáltal fejlődj.
Remélem már béke van.
"People never grow up, they just learn how to act in public." -Bryan White
beküldve: 2009-07-31 23:35:08
(#2069) Anélkül, hogy bele akarnék rúgni akárkibe is, azért meg kell jegyezzem, van igazság abban, amit Nagashi ír. De az ilyen megjegyzések csak gondolkodásra késztetik és tovább viszik az embert, még ha rosszul esik is. És még csak nem is az lett mondva, hogy szal az egész. Addig jó. Csak pár aprósággal kell legközelebb többet sakkozni, hogy hiteles és igényes legyen. Ha most hanyagoljuk ezt a chibi, háttér témát, a következő dolog amin érdemes elgondolkozni, az a tipó. Mindenképp célszerű lenne összeszedetten belekomponálni a buborékokba a szöveget, a buborékokat meg a képkockába. Pl. amikor a csajszit megszólítja a pasas, a buborék ("azt hittem szombat van" vagy ilyesmi) felpréselődik a plafonra, miközben a karik körül egy csomó szabad hely van (plusz, a buborékkal is hatásosan lehet csökkenteni a háttér mennyiségét, ha nem akarjuk megrajzolni). Maga a szöveg meg nincs olyan szépen beírva, hogy gördülékenyen olvasható legyen. Ha az a koncepció, hogy a szövegnek mindenképp kézzel kell íródnia, akkor is szépen, sorban jó beírni azt, ha volt is már példa arra, hogy ennek az ellenkezője is működött (mondjuk minden ezredik próbálkozás). Én már nem is próbálkozok vele, mert rájöttem, hogy nekem nem áll kézre, mivel sokat szeretem beszéltetni a bábjaimat, az meg sok komponálásba, vonalzózásba, radírozásba és újra beírásba kerül. Ezt most azért írtam le, mert amúgy sok szép is van a képregényben, de ha folyton csak azokat emlegetjük, az senkinek nem válik a hasznára.
Amúgy nem vagyok frusztrált,csak nem értem,hogy miért vagy ilyen értetlen és nem akarlak provokálni:
1. a Chibik használata: szerintem az igenis odaillő,hogy a mindennapi dolgokat chibi formájában,sőt továbbmegyek FÉl chibi állapotában ábrázolom,most gondold el,hogy ezt a hétköznapi rutint lerajzolgatnám,de itt most nem az volt a lényeg tényleg,hanem az hogy van egy mániákus annya, aki szombat reggel munkaidő előtt ébreszti mert takarítania kell.
2. adott jelenetekben rumiko Takahashi is helyettesítit, lásd: a helyszín megadását egy fehér téglalappal(ami nálam is megvan)
3.azt már nem fogom elmagyarázni harmadszorra is hogy siet.és az első képek,mint invocatio szerepelnek.
És végül: hidd el hogy képes lennék megfelelően kidolgozott háttérrel,karakterrel elkészíteni egy mangát és ezt nem az idő hiányában nem teszem meg,hanem mert elvesztené a jellegzetes vonásait az adott műfaj.
Ez nem minősíthető kritikának, ezzel nem segítessz se nekem se a monológos művésznek, bár azt hittem,ez építő kritika akar lenni...azért van ilyen fórum, és szerintem vannak itt akik még nagyobb "hibákat" követnek el Én pl mégsem szólok érte nekik,mert rájöttem,hogy azok nem hibák,hanem a képeik sajátságai(és remélem nem sértem meg őket)nem mondhatod ki mások képeiről hogy nem jók,vagy hogy nem helyesen használja ezt meg az,mert ahogy észrevettem a korral és gyakorlással alakul ki az arányérzet, és honnan veszed,hogy az a jó,amit adott pillanatban Te annak érzel-- és a történet így van összhangba, így világos és kerek.Nem értem,miért ilyen irányban kritizálgattok..ha rajzolgatsz,akkor te is tudod..
1. a Chibik használata: szerintem az igenis odaillő,hogy a mindennapi dolgokat chibi formájában,sőt továbbmegyek FÉl chibi állapotában ábrázolom,most gondold el,hogy ezt a hétköznapi rutint lerajzolgatnám,de itt most nem az volt a lényeg tényleg,hanem az hogy van egy mániákus annya, aki szombat reggel munkaidő előtt ébreszti mert takarítania kell.
2. adott jelenetekben rumiko Takahashi is helyettesítit, lásd: a helyszín megadását egy fehér téglalappal(ami nálam is megvan)
3.azt már nem fogom elmagyarázni harmadszorra is hogy siet.és az első képek,mint invocatio szerepelnek.
És végül: hidd el hogy képes lennék megfelelően kidolgozott háttérrel,karakterrel elkészíteni egy mangát és ezt nem az idő hiányában nem teszem meg,hanem mert elvesztené a jellegzetes vonásait az adott műfaj.
Ez nem minősíthető kritikának, ezzel nem segítessz se nekem se a monológos művésznek, bár azt hittem,ez építő kritika akar lenni...azért van ilyen fórum, és szerintem vannak itt akik még nagyobb "hibákat" követnek el Én pl mégsem szólok érte nekik,mert rájöttem,hogy azok nem hibák,hanem a képeik sajátságai(és remélem nem sértem meg őket)nem mondhatod ki mások képeiről hogy nem jók,vagy hogy nem helyesen használja ezt meg az,mert ahogy észrevettem a korral és gyakorlással alakul ki az arányérzet, és honnan veszed,hogy az a jó,amit adott pillanatban Te annak érzel-- és a történet így van összhangba, így világos és kerek.Nem értem,miért ilyen irányban kritizálgattok..ha rajzolgatsz,akkor te is tudod..
Kiome/SEn Arashi
Most már csak frusztrált vagy és provokálni próbálsz.
1: A chibiket ő jól használta. Akkor amikor vicces és hatása van, nem csak úgy.
2: Látod? Első kép, jelzi ki hol áll és hol vagyunk, valószínűleg előző oldalon a házat is mutatják. A bemutató kép után nem kell feltétlenül háttér, ha elvonná a figyelmet a cselekményről, de kell, hogy tudjuk a helyszínt.
3: Ő ezzel jelezte a gyors készülődést, te esetedben inkább csak kiesik a folyamat. De azt elismerem, ezzel túl kukacos voltam.
Amúgy mit akartál ezzel? Küldtél egy oldalt egy mangából, amiben van egy chibis kép. Ezzel azt akartad bizonyítani hogy más mangákban is vannak chibik?
Na de tényleg hagyjuk ezt a beszélgetést, rossz fényt vet mindkettőnkre.
Szerk: Nagashi 2009-07-31 23:12:31
az hogy hol van a csaj az adott képen,mindegy, kómás,fordítva van a szájában a fogkefe, ennyi a lényeg
Látod, ez egy jellemző vonás, és ezt lenne jó érthetően bemutatni.
azt meg hogy milyen a karakterem még 20 oldalban sem tudom megmutatni neked,mert nem egy egyszerű sablonos személyiség.
Nem is abban a pár panelben kér az olvasó életrajzot, de érdemes megmutatni, amit egyelőre tudnia kellhet, tehát hogy a karakter nehezen kel és morcos. De ez nem derült ki, a szereplő gyönyörű arccal, könnyen és tisztán gondolkozva, egy kiadós ásítás nélkül felkelt és elkészült.
bocsi de a csaj most éppen tahó lesz!
Nem azzal volt baj, hogy a csaj tahó.
az érvem pedig helyes volt, mivel az adott 2 oldalból nem írhattál ilyen kritikát, mert ennyiből nem lehet semmit megállapítani
Megállapítani? Mit? Most sem jelzed, hol tartunk...
Én nem az egész mangát vagy a te egész tehetségedet kritizáltam, hanem az oldalakat, amiket mutattál. Az megy két oldalból.
és azért mondtam,hogy olvass bele a többibe,mert úgy látom nem tudod elkapni mások gondolatritmusát.
Hadd ne az olvasónak kelljen rohangálni a szerző gondolatai után.
Amit a monológos művészünknek mondtál,az is hülyeség és kötekvés, olvasd el az Ai-ren című történetet, vagy a művész hasonló típusú alkotásait.
"Ai-ren című történetet." Történet. A lenti novella nem történet, ahogy emlékszem, egy szobájában ücsörgő, gondolataiba mélyedt kamaszról van szó. Nem azt mondtam, hogy belső monológból vagy belső narrációból nem lehet képregényt készíteni, csak azt, hogy a lenti történetben nincs mit ábrázolni. És ha a kép ennyire érdektelen a lényeghez (itt a szöveg) akkor nincs sok értelme képregényben elkészíteni, jobban passzol hozzá a novella.
(Hasonló történik a Bakuman elején: [Link])
Jah és egy igazi művész nem zárkózik el az új ötletektől és mindenben a lehetőségeket látja
[Link]
Lehetőségek vannak, műfajok és megvalósítások meglepő kombináció léteznek. Pusztán rávilágítottam, hogy némelyik kombináció nem feltétlenül működik jól. Próbáld eltáncolni, hogy "cukkini". Érted mire gondolok.
olvass bele a többibe mert úgy látom nem tudod elkapni mások gondolatritmusát.
A többi olvasónak is ezt mondod majd?
Szerk: Kiome 2009-07-31 22:33:15
Maradjunk annyiban,hogy még mindig nem érted a stílust...
az hogy hol van a csaj az adott képen,mindegy, kómás,fordítva van a szájában a fogkefe, ennyi a lényeg..azt meg hogy milyen a karakterem még 20 oldalban sem tudom megmutatni neked,mert nem egy egyszerű sablonos személyiség.és bocsi de a csaj most éppen tahó lesz!az érvem pedig helyes volt, mivel az adott 2 oldalból nem írhattál ilyen kritikát, mert ennyiből nem lehet semmit megállapítani, és azért mondtam,hogy olvass bele a többibe,mert úgy látom nem tudod elkapni mások gondolatritmusát.Amit a monológos művészünknek mondtál,az is hülyeség és kötekvés, olvasd el az Ai-ren című történetet, vagy a művész hasonló típusú alkotásait.Jah és egy igazi művész nem zárkózik el az új ötletektől és mindenben a lehetőségeket látja, aki nem látja be azt hogy egy adott stílusban nincs otthon,annak sajnos nem tudok a véleményére adni,mert pl az általad felsorolt "hibák" a korábbi mangastílusok alapjai.
az hogy hol van a csaj az adott képen,mindegy, kómás,fordítva van a szájában a fogkefe, ennyi a lényeg..azt meg hogy milyen a karakterem még 20 oldalban sem tudom megmutatni neked,mert nem egy egyszerű sablonos személyiség.és bocsi de a csaj most éppen tahó lesz!az érvem pedig helyes volt, mivel az adott 2 oldalból nem írhattál ilyen kritikát, mert ennyiből nem lehet semmit megállapítani, és azért mondtam,hogy olvass bele a többibe,mert úgy látom nem tudod elkapni mások gondolatritmusát.Amit a monológos művészünknek mondtál,az is hülyeség és kötekvés, olvasd el az Ai-ren című történetet, vagy a művész hasonló típusú alkotásait.Jah és egy igazi művész nem zárkózik el az új ötletektől és mindenben a lehetőségeket látja, aki nem látja be azt hogy egy adott stílusban nincs otthon,annak sajnos nem tudok a véleményére adni,mert pl az általad felsorolt "hibák" a korábbi mangastílusok alapjai.
Kiome/SEn Arashi
Valóban? Érdekelne néhány munkád. Tudnál adni valami elérhetőséget hozzájuk?
Nem kell publikált művemnek lennie, hogy akár panelről panelre kritikát adjak egy oldalról. Például onnan értek hozzájuk, hogy hat éves korom óta képregényt rajzolok és olvasok, és több művet olvastam a képregény készítéséről is.
Elég gyerekes ez a "csinálj jobbat, MOST" hozzáállás.
Ha érdekelnek gondolataim a képregényről, vegyél fel MSNre, én szívesen vitatkozom. =)
(Ez kicsit olyan "egymás ingjénél fogjuk egymást, de aztán röhögve lökjük el a másikét és igazítjuk meg az ingét." komment, nem párbajra hívlak ki miután felpofoztalak a fehér kesztyűmmel =) )
de a manga először is Chibi az aránytalansága miatt és rengeteg sikeres alkotás tele van velük,mert aranyosak és kifejezőbbek
Az tény, hogy kifejezőek, de mondjuk álmosan a csapnál álldogáláshoz szükségtelenek. Ha túl sokat használod őket, az olvasó túlságosan hozzájuk szokhat, fel sem fognak tűnni, és elvesztik lényegüket, a realisztikusról chibire való váltásnak a hatását.
a karakter bemutatása szerintem nem abból áll,hogy modellt állunk,mert hidd el, hogy le tudnám rajzolni,de nem látom értelmét
Azért jó tudni, hogy ki a lány, és azon kívül, hogy szép arca van, esetleg egy egészalakos kép bemutatná a testét. Ha csak chibik vannak, meg arcok, az olvasónak egészen kieshet a karakter testalkatának az elképzelése, és egészen addig "snassz" marad az agyban, amíg valahol később be nem mutatod.
(Nagyjából úgy,m int meseolvasáskor, a gyerek elképzeli a herceget szőkén, arcszőrzet nélkül, mert nem mutatják be a mese elején, és a mese felénél kell máshogy elképzelni, mert a szövegben "megpödri barna bajszát", érted mire gondolok.)
A bemutatás hasznodra is lehet, mondjuk a szereplő cicás, lábára félig felgyűrt pizsamája és álmosan görnyedt testartását jól lehet használni jellemzésre, és elsőre kialakul valami az olvasóban róla. A bemutató kép egy jó eszköz.
a karaktert a gesztusaival próbálom bemutatni
Ezért nem kellene annyira leegyszerűsíteni. 1-2 néma oldal, több realisztikusan rajzolt panellal, ahogy a szereplő álmosan szedelőtzködik, vagy morcos a reggel miatt?
Ez legalább előrevetítené a jellemét, és nem hangzana annyira tahón hogy "Na mi van enni".
a helyszínek közti átmenetről ITT szó sincs, mert itt egy nagyléptékű áttekintést adok a reggel történtekről, veheted ezt gyors képváltásnak
Nem olyan átmenetről beszéltem, hogy átsétál egyik szobából a másikba, hanem hogy az első ránézésre egyértelmű fürdőszobában első ránézésre érthetően fogat mos, jelezve, hogy most már mást csinál, így áttekinthető az áttekintés.
az arc elnagyolása távolról régi mangás fogás,amit a nagyoktól lestem el és (ellentétben sokakkal) leegyszerűsítve is próbálom megőrizni a karakter vonásait.
Ezt tudom, de más az egyszerűsített arcon a munka, meg más az egyszerű arcon a látszólagos hiánya.
Na mindegy, ez a kritkámban is csak vélemény volt, hogy ez túl sok.
És örülnék neki ha utánnaolvasnál és utánna skatulyáznád be a műveimet, van elég képregényem a honlapomon, nem csak 2 oldalból kellene ilyen kijelentéseket tenni,Pl. a Bekerítőben speciel nincs is chibi...
Ez az utánaolvasásos érv jó is lenne, ha csak elmondtalak volna bénának, amit nem tettem. Én négy oldalt kritizáltam, és ahhoz nem kell elolvasnom a Bekerítőt.
Szerk: Nagashi 2009-07-31 22:16:48
Akkor én is köszönöm a higgadt válaszod. És igen, igyekszem megvalósítani a mangát. Ezt szeretném előfutárnak a következőnek tervezett sztorimhoz. Ebben szeretném kicsit tisztárni a karakterek megrajzolását, kitapasztalni a programok használatát.
Azért állítom, hogy ott vagyok képregénytémában, mert ott vagyok.
Nekem nincs semmi bajom veled, többször írtál eddig értelmes hózzászólást, mint rosszat. De ki vagy te, hogy ennyire fenn hordod az orrod. Ahogy Kiome-nek írtad, te mennyire ott vagy a képregény témában, kicsit felhúzott.
Azért állítom, hogy ott vagyok képregénytémában, mert ott vagyok.
Ha valótlant állítottam, mondd.
Ha tényleg meg tudsz oldani egy kizárólag belső monológból álló novellát úgy képregényben, jól, hogy nem lesz illusztrált próza belőle és nem változtatsz túl sokat, állva fogok tapsolni, képletesen persze. =)
Neked sincs velem bajod, örültem mikor nyugodtan válaszoltál a postomra, pedig lehet hogy bántóan őszinte kritikát adtam. (Igyekszem nem féligazságolni)
Nekem sincs bajom Kiomével, csak éppen neki is kritikát adtam, hogy tudja, mi nem jó, min lehetne változtatni, nem azért, hogy fenn hordjam az orrom a szövegelésemmel...
Ő nem fogadta ilyen jól és megpróbálta beállítani nemtudásomnak, és ez nem tetszett.
Ha túl nyers voltam, elnézést.
Értem én:) szerintem ez nem olyan nagy hiba,nem azért mondtam,persze hogy az időt nem tudjuk ábrázolni(csak helyszíncáltással, esetleg közé nyomol egy fehér téglalapot és valami hsuuuuu vagy ilyen jeleket odabiggyesztel, oszt akkor senki se szólhat be,mert amíg mi az eget néztük ő eldobta a cigit...de tényleg arra gondoltam hogy bekapta...wha...mer ugye nem láttam még a folytatást...sok lehetőség van 2 oldalban...hajrá!!!
Kiome/SEn Arashi
Továbbra is azt tudom mondani hogy olvasgass utánna, és nem nekedtámadtam, a chibivel kapcsolatba egyáltalán nem értek veled egyet,mert ugyan nem tudok róla sokat, de a manga először is Chibi az aránytalansága miatt és rengeteg sikeres alkotás tele van velük,mert aranyosak és kifejezőbbek, a karakter bemutatása szerintem nem abból áll,hogy modellt állunk,mert hidd el, hogy le tudnám rajzolni,de nem látom értelmét, a karaktert a gesztusaival próbálom bemutatni,lehett hogy nem sikerül, lehet hogy neked túl gyors, nem tudom, lehet igazad van..a helyszínek közti átmenetről ITT szó sincs, mert itt egy nagyléptékű áttekintést adok a reggel történtekről, veheted ezt gyors képváltásnak :(mint egy film:felkel, gyors kép a konyhában,és rögtön takarítás, a Rögtönön van a hangsúly, olyan gyors az adott karakter életvitele,hogy csak pillanatokra látjuk a megelőző tevékenységet, a takarítás fontos,mindennél fontosabb és minél gyorsabban neki kell hogy lásson,nekem pedig minél előbb a szituációba kell vinnem a történetet,ez a lány hajszolva van, ezért is beszél ilyen flegmán:mi van ennI??(az írásért elnézést, nagyon csúnyán írok és a szöveg alá helyezett írásjel saját jellememre utal, én így szeretem, és akarom csinálni!)az arc elnagyolása távolról régi mangás fogás,amit a nagyoktól lestem el és (ellentétben sokakkal) leegyszerűsítve is próbálom megőrizni a karakter vonásait.És örülnék neki ha utánnaolvasnál és utánna skatulyáznád be a műveimet, van elég képregényem a honlapomon, nem csak 2 oldalból kellene ilyen kijelentéseket tenni,Pl. a Bekerítőben speciel nincs is chibi...
Kiome/SEn Arashi
Igen lehet hogy hasonlit rá mert nagyon tetszik Tite Kubo stilusa sokat nézegetem hogyan épiti fel a karaktereit.De nem szeretném koppintani csak tanulni tőle.Megproszálok oda figyelni.
Soha nem kaptok el!!!!!!!!!!!!!
Oké megteszem.Na jó annyit még kifecsegek hogy démonos ,kaszabolós történet lesz amibe megprobálok néhány csavart is bele rakni.
Nekem is nagyon tetszk - bár a háttér sokkal jobban, mint a szereplő. Viszont nekem kicsit Kurosaki Ichigós... Azzal is vigyázni kell, mert rögtön megkritizálják!