• A_MANGÁRÓL
    •  
    • Történet
    • Stílus
    • Irányzatok
    •  
  • Kiadványok
    •  
    • Mangák
    • MONDO magazin
    • Damage Report
    • DVD-k
    • Hol kapható?
    •  
  • Fórum
  • Webbolt
  • Közösség
    •  
    • Események
    • Fordítói blog
    • Szerkesztői blog
    •  
  • Mangafan
    •  
    • A kiadó
    • Média
    • Kapcsolat
    • Jognyilatkozat
    • Fan-art politika
    • Álláspont rajongói fordítások
    •  
Legutóbb kommentezett topikok
Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
K.CSABA: "Sziasztok! Attól függetlenül, hogy a webbolt megszűnt, a Death Note mangákat kiadjátok végig? Köszi a választ." Ez engem is érdekelne.
SHINMON1_BENIMARU7: Sziasztok! A MONDO 3. évfolyam 9. számát hogyan tudom előrendelni?
PANKII: Kedves Mangafan! Azután érdeklődnék, hogy DvD-ket még lehetséges innen rendelni?
GABRIELLA0807: Kedves Mangafan, hogyan tudom törölni a profilomat? Köszönöm előre is.
GRéTA: Sziasztok! A webbolt végleg bezárt vagy csak egy időre?
További bejegyzések
Az üzenetküldéshez be kell jelentkezni!
Fórum >> Fordítók blogja >>
Átírás - az örök vitatéma 1.
Kapcsolódó tartalom: Átírás - az örök vitatéma 1.
Oldalak: ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... <<>>
beküldve: 2008-05-30 17:54:41
(#511) Válasz Mystra (#509) üzenetére
Csaba
Csaba
[ Szerkesztő ]
Felőlem ez a személy lehet bárki, az elért eredményeitől és mindenétől függetlenül.

Ittabaj

A szerkesztők élete nem csak játék és mese...
új | válasz erre | moderátor
beküldve: 2008-05-30 17:47:41
(#510) Válasz Mystra (#503) üzenetére
alister
alister
[ True mangafan ]
Spoiler! Klikk ide az olvasáshoz.
Ne, ne vessétek a szememre, hogy legutóbb azt írtam, jó darabig nem kívánok hozzászólni. 6 napig becsülettel bírtam

pedig nem egyszer láttam olyat, amitől kiakad a a számláló... vissza kellett tolni nullára*

*: igen, ez egy popkultúrás utalás William Gibson Számláló nullára című regényére...

Ezt most vehetem a béke megsértésének, vitát akarsz provokálni, vagy mi? Ahhoz mindenesetre elég gyenge próbálkozás.

Hm, akkor ezt tegyük tisztába, lépésről lépésre, a kályhától (=az alapoktól).

1. lépés: állítottál valamit = tényállítás (x, mert y)

jelesül, hogy a magyaros átírás azért rossz, mert a japánok nem értenék meg az így átírt neveket

2. lépés: valaki ütköztette az állításod második felét a valósággal = kísérlet

jelenesetben Rorimack egy japán ismerősének megmutatta az "Orocsimaru" betűsort, és megkérdezte, hogy szerinte ki az a Narutóból

3. lépés: a kísérlet eredménye szerint a tényállításod második fele téves = cáfolat

ugye egy átlagos képességűnek mondható (Rorimack szerint nem is igazi fan) japán felismerte a magyaros átírással írt nevet.

4. lépés: levonhatjuk a következtetést, miszerint a tényállításod nem felelt meg a valóságnak = konklúzió

ez a cáfolat alapjául szolgáló kísérletből egyértelműen kiderül

A továbbiakban a szituáció életszerűsége (amit korábban vitattam) irreleváns, azaz lényegtelen.

Elvileg így néz ki az érvelés (állítás -> megkérdőjelezés -> bizonyítás -> ellenbizonyítás -> konklúzió).
Elvileg mindenkinek ismerős példa: Madáchnál a Tragédiában kissé specifikusabban ugyanez érvényesül a tézis -> antitézis -> szintézis hármasságban.

Amíg ez nem megy rutinszerűen, addig nem fogunk eljutni a veszekedéstől a vitatkozásig.
Otthon lehet gyakorolni, aztán ha már megy, szeretettel várunk vissza a fórumra.

"A napra lehet nézni, de nem egészséges."
beküldve: 2008-05-29 15:10:09
(#509) Válasz buzifaszvagyok (#508) üzenetére
Mystra
Mystra
[ Új arc ]
LoL Csapat oszolj, menjetek át más topicocba, ahol nem kell vitatkozni, mert azt nem igazán megy, csak a veszekedés,okoskodás meg keménykedés, személyeskedés

Itt az elején még normális vita folyt, csak valahol félúton elmérgesedett a helyzet... vajon miért? Mit gondolsz, miért kellett a békekonferencia? Egyébként a személyeskedést azt hiszem, nem én indítottam. Khm. Köszi.

Csaba: elég kulturháltan igyekeztem kifejezni magam. Egész egyszerűen nem szeretem, ha megállapodunk valamiben - igaz, nem írunk alá semmit, hanem csak úgy hagyjuk egymást békében nyugodni -, aztán ezt az egyezséget csak úgy semmibe veszi valaki. Felőlem ez a személy lehet bárki, az elért eredményeitől és mindenétől függetlenül. (Mellesleg az egész ennek a lapnak a tőszomszédságában van, ahogy az utolsó cáfoló hozzászólás is, szóval nem igazán vágom: ezt mért kellett?)

Rorimack: Vagy miért így?
Megsúgom: a kísérletező kedvűeknek igazugyert@gmail.com

"Kossuth: God of elemental fire, purification through fire"
beküldve: 2008-05-29 09:14:10
(#508)
buzifaszvagyok
buzifaszvagyok
[ True mangafan ]
LoL Csapat oszolj, menjetek át más topicocba, ahol nem kell vitatkozni, mert azt nem igazán megy, csak a veszekedés,okoskodás meg keménykedés, személyeskedés

no pussy, just the dicks
Szerk: buzifaszvagyok 2008-05-29 09:14:23
beküldve: 2008-05-29 00:23:25
(#507) Válasz Rorimack (#506) üzenetére
Rockypapa
Rockypapa
[ Addiktgyanús ]
Nem szeretnék semmilyen békét felrúgni, pláne mivel ahhoz az kéne, hogy előtte háborozzunk

Hehe, a végére olyan lessz a topik mint a magyar politika

beküldve: 2008-05-29 00:14:54
(#506)
Rorimack
Rorimack
[ Insider ]
Csaba: Köszönöm, ez jólesett :elpirul:

Mystra: volt egy érved, kipróbáltam egy igazi japánnal. Ennyi. Nem szeretnék semmilyen békét felrúgni, pláne mivel ahhoz az kéne, hogy előtte háborozzunk, ami meg nem történt meg, hiszen csak egy fordítási problémáról beszélgettünk. (Remélem.)

beküldve: 2008-05-28 20:05:53
(#505)
Rockypapa
Rockypapa
[ Addiktgyanús ]
hááháááá

beküldve: 2008-05-28 18:54:54
(#504) Válasz Mystra (#503) üzenetére
Csaba
Csaba
[ Szerkesztő ]
Rorimack kicsit többet tett le az asztalra, sehogy így szólj be neki Szóval csak kulturáltan, köszi.

A szerkesztők élete nem csak játék és mese...
beküldve: 2008-05-28 16:32:02
(#503) Válasz Rorimack (#502) üzenetére
Mystra
Mystra
[ Új arc ]

Ezt most vehetem a béke megsértésének, vitát akarsz provokálni, vagy mi? Ahhoz mindenesetre elég gyenge próbálkozás.

beküldve: 2008-05-26 17:33:48
(#502) Válasz Mystra (#471) üzenetére
Rorimack
Rorimack
[ Insider ]
Ha hosszas levelezést folytatok majd a Naruto mangáról/animéről egy "eredeti" japánnal, és teszem azt "Orocsimárut" írok neki, akkor érteni fogja? Szerintem visszakérdez, hogy az ott mi a nyavalya akar lenni, és ha mindezt személyesen tárgyaljuk, akkor szemöldökplasztikázást kell majd rajta végrehajtani a diskurzus után.

Ma az egyik ismerősöm elé tettem egy papírt, rajta a helyesen átírt Orocsimaruval, kb. így:

OROCSIMARU

A srác idén lesz 34, csak gimnáziumot végzett (és angolul is csak ott tanult), a Narutót a közepétől olvassa, persze könyvesboltban, otthon egy kötet sincs meg neki, az animét nem nézi. (Vagyis: nem nyelvzseni, és nem narutard, aki fújná panelről panelre, mi történt kivel.)

Annyit segítettem, hogy a Nauróban van, és megkérdeztem, ki az.

Ránézett, és rávágta: Ja, Orocsimaru?

Ennyit erről a "jaj, majd a japánok nem értik meg!"-ről, ami főleg a "személyesen tárgyaljuk" résztől lesz nevetséges...

beküldve: 2008-05-25 13:05:49
(#501) Válasz Rockypapa (#499) üzenetére
Mystra
Mystra
[ Új arc ]

Szerk.: Most valaki nyögje már be, hogy "és békében éltek, míg meg nem haltak", vagy "a nyáron elmentek meglincselni egymást a béke miatt", esetleg "Conon összefutottak, és meghívták egymást egy jó hideg sörre" - kinek mi tetszik.

És lerontották a topikot, de úgy hogy azt kevesen tudnák leírni is.

Ne mérgesítsd el a helyzetet, szépen kérlek. Inkább hívj meg egy sörre Egyébként a topikoknak az a célja, hogy megvitassuk a gondolatainkat, elméleteinket az adott témával kapcsolatban, tehát azt hiszem, ennek teljes mértékben eleget tettünk. Én legalábbis így látom.

beküldve: 2008-05-25 13:03:25
(#500) Válasz Nagashi (#498) üzenetére
Mystra
Mystra
[ Új arc ]
Alister, annyi de annyi hülyeséget írtál... jájj... tényleg töröljük a topikot, csak megosztja a közösséget, alisterre, meg a többiekre..

Na, azért nem minden volt hülyeség. Nem kéne csak emiatt törölni ezt a szép topikot!

Egyébként is, ez alapja lehet egy új MHSz-kiadásnak. Tudom, tudom, idealizált elképzeléseim vannak a magyarság változtatásokkal kapcsolatban tanúsított véleményéről, de a remény hal meg utoljára.

beküldve: 2008-05-25 13:02:52
(#499) Válasz Mystra (#497) üzenetére
Rockypapa
Rockypapa
[ Addiktgyanús ]

Szerk.: Most valaki nyögje már be, hogy "és békében éltek, míg meg nem haltak", vagy "a nyáron elmentek meglincselni egymást a béke miatt", esetleg "Conon összefutottak, és meghívták egymást egy jó hideg sörre" - kinek mi tetszik.

És lerontották a topikot, de úgy hogy azt kevesen tudnák leírni is.

beküldve: 2008-05-25 12:56:09
(#498)
Nagashi
Nagashi
[ Megszállott ]
Alister, annyi de annyi hülyeséget írtál... jájj... tényleg töröljük a topikot, csak megosztja a közösséget, alisterre, meg a többiekre..

"People never grow up, they just learn how to act in public." -Bryan White
beküldve: 2008-05-25 12:36:01
(#497) Válasz alister (#496) üzenetére
Mystra
Mystra
[ Új arc ]
Akkor az utolsó szó jogán élve annyit hadd fűzzek hozzá az igényességhez, hogy egy laikus, aki nem tud helyesen írni, mégis megveszi a mangát, maga is eldöntheti, melyiket találja (!) ő (!) szebbnek. Hogy levon a mű értékéből, hogy minden túl magyar, vagy szépnek találja, hogy a fordítók, kiadók a MHSz-t követik

még a bizonyos kútba is

, bármiről is legyen szó.
Elfogadom, hogy mindkét tábornak vannak észérvei (vagy legalábbis annak tűnő dolgai... ) a két végletet egyaránt jellemző fanatizmus mellett, a mangapiacot pedig úgysem itt fogja megváltani senki. Azért jó volt egy kicsit kikapcsolódni, fetrengeni a röhögéstől, nézni a kurblit tekerő malacokat illetve a vérben forgó szemű magyar "szamurájokat".
Lelki épülésünk ezennel kezdetét vette?

alister: remélem, azért nem vettünk ki belőled túl sokat a vizsgák mellett. És ezt most egyáltalán nem piszkálódó megjegyzésként kell olvasni. Sőt, nem is kell, hiszen off. Mindent egybevetve, akárki akármit mond is, élveztem! Sok sikert a továbbiakban!

Szerk: Mystra 2008-05-25 12:41:49
Oldalak: ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... <<>>