Darker Than Black
Eladnék!/Vennék!
Hentai - 18 éven felülieknek!
Highschool DxD
"is fun"
Legújabb cikkek
MondoCon 09 Ősz
SakuraCon köszi + Moderáció + Hellsing4 errata
Nana érdekesség
5. Magyar Képregényfesztivál
Tavaszi képregénybörze
Ittabaj
pedig nem egyszer láttam olyat, amitől kiakad a a számláló... vissza kellett tolni nullára*
Ezt most vehetem a béke megsértésének, vitát akarsz provokálni, vagy mi? Ahhoz mindenesetre elég gyenge próbálkozás.
Hm, akkor ezt tegyük tisztába, lépésről lépésre, a kályhától (=az alapoktól).
1. lépés: állítottál valamit = tényállítás (x, mert y)
jelesül, hogy a magyaros átírás azért rossz, mert a japánok nem értenék meg az így átírt neveket
2. lépés: valaki ütköztette az állításod második felét a valósággal = kísérlet
jelenesetben Rorimack egy japán ismerősének megmutatta az "Orocsimaru" betűsort, és megkérdezte, hogy szerinte ki az a Narutóból
3. lépés: a kísérlet eredménye szerint a tényállításod második fele téves = cáfolat
ugye egy átlagos képességűnek mondható (Rorimack szerint nem is igazi fan) japán felismerte a magyaros átírással írt nevet.
4. lépés: levonhatjuk a következtetést, miszerint a tényállításod nem felelt meg a valóságnak = konklúzió
ez a cáfolat alapjául szolgáló kísérletből egyértelműen kiderül
A továbbiakban a szituáció életszerűsége (amit korábban vitattam) irreleváns, azaz lényegtelen.
Elvileg így néz ki az érvelés (állítás -> megkérdőjelezés -> bizonyítás -> ellenbizonyítás -> konklúzió).
Amíg ez nem megy rutinszerűen, addig nem fogunk eljutni a veszekedéstől a vitatkozásig.
Itt az elején még normális vita folyt, csak valahol félúton elmérgesedett a helyzet... vajon miért? Mit gondolsz, miért kellett a békekonferencia? Egyébként a személyeskedést azt hiszem, nem én indítottam. Khm. Köszi.
Csaba: elég kulturháltan igyekeztem kifejezni magam. Egész egyszerűen nem szeretem, ha megállapodunk valamiben - igaz, nem írunk alá semmit, hanem csak úgy hagyjuk egymást békében nyugodni -, aztán ezt az egyezséget csak úgy semmibe veszi valaki. Felőlem ez a személy lehet bárki, az elért eredményeitől és mindenétől függetlenül. (Mellesleg az egész ennek a lapnak a tőszomszédságában van, ahogy az utolsó cáfoló hozzászólás is, szóval nem igazán vágom: ezt mért kellett?)
Rorimack: Vagy miért így?
Hehe, a végére olyan lessz a topik mint a magyar politika
Mystra: volt egy érved, kipróbáltam egy igazi japánnal. Ennyi. Nem szeretnék semmilyen békét felrúgni, pláne mivel ahhoz az kéne, hogy előtte háborozzunk, ami meg nem történt meg, hiszen csak egy fordítási problémáról beszélgettünk. (Remélem.)
Ezt most vehetem a béke megsértésének, vitát akarsz provokálni, vagy mi? Ahhoz mindenesetre elég gyenge próbálkozás.
Ma az egyik ismerősöm elé tettem egy papírt, rajta a helyesen átírt Orocsimaruval, kb. így:
OROCSIMARU
A srác idén lesz 34, csak gimnáziumot végzett (és angolul is csak ott tanult), a Narutót a közepétől olvassa, persze könyvesboltban, otthon egy kötet sincs meg neki, az animét nem nézi. (Vagyis: nem nyelvzseni, és nem narutard, aki fújná panelről panelre, mi történt kivel.)
Annyit segítettem, hogy a Nauróban van, és megkérdeztem, ki az.
Ránézett, és rávágta: Ja, Orocsimaru?
Ennyit erről a "jaj, majd a japánok nem értik meg!"-ről, ami főleg a "személyesen tárgyaljuk" résztől lesz nevetséges...
Szerk.: Most valaki nyögje már be, hogy "és békében éltek, míg meg nem haltak", vagy "a nyáron elmentek meglincselni egymást a béke miatt", esetleg "Conon összefutottak, és meghívták egymást egy jó hideg sörre" - kinek mi tetszik.
És lerontották a topikot, de úgy hogy azt kevesen tudnák leírni is.
Ne mérgesítsd el a helyzetet, szépen kérlek. Inkább hívj meg egy sörre Egyébként a topikoknak az a célja, hogy megvitassuk a gondolatainkat, elméleteinket az adott témával kapcsolatban, tehát azt hiszem, ennek teljes mértékben eleget tettünk. Én legalábbis így látom.
Na, azért nem minden volt hülyeség. Nem kéne csak emiatt törölni ezt a szép topikot!
Egyébként is, ez alapja lehet egy új MHSz-kiadásnak. Tudom, tudom, idealizált elképzeléseim vannak a magyarság változtatásokkal kapcsolatban tanúsított véleményéről, de a remény hal meg utoljára.
Szerk.: Most valaki nyögje már be, hogy "és békében éltek, míg meg nem haltak", vagy "a nyáron elmentek meglincselni egymást a béke miatt", esetleg "Conon összefutottak, és meghívták egymást egy jó hideg sörre" - kinek mi tetszik.
És lerontották a topikot, de úgy hogy azt kevesen tudnák leírni is.
még a bizonyos kútba is
, bármiről is legyen szó.Elfogadom, hogy mindkét tábornak vannak észérvei (vagy legalábbis annak tűnő dolgai... ) a két végletet egyaránt jellemző fanatizmus mellett, a mangapiacot pedig úgysem itt fogja megváltani senki. Azért jó volt egy kicsit kikapcsolódni, fetrengeni a röhögéstől, nézni a kurblit tekerő malacokat illetve a vérben forgó szemű magyar "szamurájokat".
Lelki épülésünk ezennel kezdetét vette?
alister: remélem, azért nem vettünk ki belőled túl sokat a vizsgák mellett. És ezt most egyáltalán nem piszkálódó megjegyzésként kell olvasni. Sőt, nem is kell, hiszen off. Mindent egybevetve, akárki akármit mond is, élveztem! Sok sikert a továbbiakban!